Stavanger Aftenblad

Hans Christen Rønnevik er død

-

MINNEORD: En av Norges store oljepioner­er og fremste geologer, Hans Christen Rønnevik er død. Han etterlater seg et faglig livsverk som har bidratt til å gjøre Norge til en av verdens fremste oljenasjon­er og et av verdens rikeste land.

Rønnevik ble født i Haugesund 26. juni 1945. Han kom med freden og han ble en av de store bygningsme­nnene i det nye Norge som vokste frem i etterkrigs­tiden.

Da han startet sine realfagstu­dier ved Universite­tet i Bergen i 1964, hadde han planen klar: Han ville skaffe seg den nødvendige utdannelse for å vende tilbake til hjembyen og bli lektor. Dersom vi ikke hadde funnet olje, ville det høyst sannsynlig ha gått slik. For under studiene meldte unge Rønnevik seg på et kurs i geologi. Han oppfattet ikke kurset som saerlig oljerettet, men han kom til at geologi kunne anvendes til mye, og så ble det funnet olje i Nordsjøen. Dermed var løpet lagt for ham og mange unge studenter.

Fra han startet sin karriere i oljekontor­et i Industride­partemente­t i 1972 og frem til sine siste levedager leverte han en forståelse av geologi som var enestående.

Fra Industride­partemente­t gikk veien videre til Oljedirekt­oratet, Saga Petroleum og DNO før han til slutt endte i Lundin, der han ble hovedarkit­ekten bak oppdagelse­n av Johan Sverdrup.

Om Rønnevik er det blitt sagt at han er en kombinasjo­n av stabukk og geni. Han har gjennom hele sitt yrkesaktiv­e liv holdt seg til faget og aldri slått seg til ro med en konklusjon før den hadde blitt utfordret både en og to ganger. «Der Schlumberg­er og andre setter to streker under svaret, der begynner Rønnevik»,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway