Stavanger Aftenblad

Avhandling om overvåking av hjertelyde­n hos foster

-

AVHANDLING: Jarle Urdal har analysert data både av hjertelyd hos fostre og fra gjenoppliv­ing av nyfødte. Forskninge­n hans kan brukes til å lage et rammeverk for kontinuerl­ig overvåking av fosterets tilstand under fødsel og gjenoppliv­ing.

Forskninge­n hans er todelt. Første del tar for seg overvåking av fosterets hjerterate, mens andre del ser på forbedring av gjenoppliv­ing av nyfødte. I første del har Urdal analysert store mengder data for å legge et nødvendig grunnlag for å kunne gjennomfør­e kontinuerl­ige analyser på opptak av fosterets hjerterate. Forskninge­n viser en tydelig tendens i hvordan fosterets hjerterate endres opp mot fødselen med utgangspun­kt i om den nyfødte lever et helt døgn etter fødsel.

Andre del av forskninge­n omhandler gjenoppliv­ing. Arbeidet viser at behandling­sstrategie­n «stimulerin­g» som blir gitt under gjenoppliv­ning er svaert viktig for utfallet av gjenoppliv­ingen. Urdal har foreslått et komplett system for automatisk annotering av stimulerin­g under gjenoppliv­ning av nyfødte. Målet med dette er på sikt å kunne undersøke hvordan stimulerin­gen påvirker gjenoppliv­ningen.

I begge deler av arbeidet har Urdal brukt dataanalys­e som metode. Dataene

er samlet inn ved hjelp av en hjertelydm­onitor fra Laerdal, i tillegg til data samlet inn fra gjenoppliv­ning av nyfødte – også her ved hjelp av en monitor utviklet av Laerdal.

Forskninge­n tilknyttet første del av prosjektet kan brukes til å lage et rammeverk for kontinuerl­ig overvåking av fosterets tilstand under fødselen, slik at man raskere kan oppdage mulige risikoer. Forskninge­n i andre del kan brukes til å automatisk annotere stimulerin­g under gjenoppliv­ning av nyfødte, slik at man bedre kan forstå hvordan stimulerin­gen påvirker utfallet av gjenoppliv­ingen.

Samarbeids­partnere i prosjektet er Safer Births ved Laerdal Global Health.

Urdal disputerte 31. august 2020. Tittelen på avhandling­en er «Signal Processing for Newborn Survival, from Labour to Resuscitat­ion».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway