Stavanger Aftenblad

Alvorlige anklager mot Besseberg i knusende rapport

-

SKISKYTING: Tidligere IBU-president Anders Besseberg blir i en granskings­rapport beskyldt for å ha beskyttet russiske interesser og for å ha brutt idrettens regler.

Besseberg var i en årrekke en mektig president i Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU). Han har vaert gransket siden han gikk av i 2018.

I går la IBUs granskning­skomité (ERC) fram sin rapport. Der kommer det fram flere alvorlige anklager mot Besseberg, som fortsatt er siktet for grov korrupsjon. Økokrim opplyser til NRK at etterforsk­ningen av saken fortsatt pågår i samarbeid med østerriksk politi. Besseberg er beskyldt for korrupsjon og for å ha hjulpet Russland med å skjule doping.

200 sider rapport

Også IBUs tidligere generalsek­retaer Nicole Resch er under en pågående politiette­rforskning, og i likhet med Besseberg får også hun sterke beskyldnin­ger rettet mot seg i den over 200 sider lange granskning­srapporten.

«Etter vår mening sier bevisene at Anders Besseberg konsekvent har foretrukke­t og beskyttet russiske interesser i tilnaermet alt han har gjort. Det av en mann, som etter vår mening, ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», konkludere­r rapporten som ble lagt fram i går morges.

Avviser anklagene

Den tidligere IBU-presidente­n blir blant annet anklaget for å ha mottatt et ulovlig millionbel­øp, melder TV 2. Han skal også ha brutt IBUs egne regler.

– Nei, dette har jeg ingen kjennskap til. Dette vet jeg ikke noe om. Nei, nei, nei. Ha det bra, sa Besseberg da kanalen snakket med ham før rapporten ble presentert.

Lokket av russiske ledere Ifølge NRK slår ikke rapporten fast at Besseberg er skyldig i korrupsjon eller dopingbedr­ageri. Granskinge­n har kun sett på om han har brutt idrettens regelverk.

Kommisjone­n bak rapporten mener det er mye som tyder på at Besseberg ble lokket av russiske ledere med gratis prostituer­te, luksusklok­ker, ferier og jaktturer i Russland. Det er ikke funnet konkrete beviser, men de ønsker at IBU oppretter sak slik at Besseberg må svare for seg.

– Jeg vil understrek­e at politiette­rforskning­en fortsatt pågår, at ingen tiltaler er fremsatt, og at Besseberg nekter for alle anklager som er kommet fra myndighete­ne og IBUkommisj­onen, sier Bessebergs advokat Norbert Wess til NRK.

– Satt ut

IBUs norske styremedle­m Tore Bøygard sier han ble satt ut da han så gjennom rapporten. Bøygard var i nesten ti år president i

Norges Skiskytter­forbund. Høsten 2018 ble han valgt inn som styremedle­m i IBU. En av hans første oppgaver, sammen med resten av styret, var å sette sammen en uavhengig kommisjon til å se hva som lå bak beskyldnin­gene og mistankene mot Besseberg og IBUs tidligere generalsek­retaer Nicole Resch.

– Det som er avdekket, er ganske sjokkerend­e. Spesielt det som går på russerspør­smålet i rapporten. Det er skremmende.

– Det var nok mer alvorlig enn jeg hadde trodd. Jeg ble satt ut da jeg fikk lese rapporten. På den andre siden ser jeg også at arbeidet vi startet i 2018, har vaert helt nødvendig, sier Bøygard.

– Jeg hadde et naert forhold til ham fram til bobla sprakk i 2017, sier Bøygard.

– Siden da har vi ikke hatt kontakt, understrek­er han og legger til: – Jeg kjenner ikke til det interne liv i IBU før 2018.

I februar holder IBU styremøte hvor rapporten skal drøftes. I tillegg til at saken er en politisak i Østerrike og Norge, vil videre skritt i IBU bli gjort av forbundets egen etterforsk­ningsenhet (BIU). (NTB)

 ?? TERJE PEDERSEN ?? Den tidligere IBU-presidente­n Anders Besseberg blir blant annet anklaget for å ha mottatt et ulovlig millionbel­øp.
TERJE PEDERSEN Den tidligere IBU-presidente­n Anders Besseberg blir blant annet anklaget for å ha mottatt et ulovlig millionbel­øp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway