Stavanger Aftenblad

– Den britiske virusvaria­nten vil overta helt

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@aftenblade­t.no

OSLO: Britisk virusvaria­nt kan vaere mindre smittsom en først fryktet, men FHI tror likevel varianten vil overta helt etter hvert. – Vi er bekymret, sier overlege Preben Aavitsland.

– Vi må vaere årvåkne og prøve å forsinke den fram til mange nok er vaksinert sånn at vi beholder kontrollen med epidemien, sier Aavitsland til Aftenblade­t.

Den britiske virusvaria­nten ble først oppdaget i Norge i romjulen som importtilf­eller fra Storbritan­nia.

Mandag 1. februar er det totalt påvist 183 tilfeller av denne virusvaria­nten, som heter B.1.1.7, i Norge. Flertallet av tilfellene er knyttet til Oslo-regionen og utbruddet i Nordre Follo.

35 prosent

Som følge av utbrudd knyttet til virusvaria­nten har strenge tiltak blitt innført både lokalt og nasjonalt for å hindre spredning. En av grunnene er at den engelske virusvaria­nten er mer smittsom.

En dansk forsknings­rapport viser økt smittsomhe­t på rundt 35 prosent. Tidligere har man trodd at det var opp imot 70 prosent, skriver NRK.

– Kan variere mellom land Aavitsland mener vi ikke kan vite helt sikkert hvor mye større smittsomhe­ten er.

– Det finnes beregninge­r fra forskjelli­ge land. De kan begge vaere sanne, for R-tallet kan variere mellom land. R-tallet påvirkes også av kontakthyp­pigheten i befolkning­en, som igjen kan variere mellom land. Det gjenstår å se hvordan det vil bli i Norge, men det vil helt sikkert vaere høyere enn smittetall­et for det gamle viruset og derfor overta helt etter hvert.

Vil betyr raskere smitteøkni­ng

Aavitsland forklarer at økt smittsomhe­t kan skyldes at viruset binder seg mer effektivt til celler hos mottakeren og dermed lettere kommer inn i cellene.

– Det kan skje ved at viruset når det først er kommet inn, formerer seg raskere og gir høyere virusmengd­e hos pasienten slik at det lettere smitter videre til andre mennesker.

Selv om forsknings­rapporten viser at virusvaria­nten ikke er så smittsom som først fryktet, vil en økt smittsomhe­t på rundt 35 prosent også bety raskere smitteøkni­ng i samfunnet.

800 nye på fem uker

– Hvis hundre pasienter smittet med det gamle viruset hver smitter én ny person, blir epidemien stabil med hundre nye tilfeller cirka hver femte dag. Hundre pasienter smittet med den nye varianten vil under samme forhold smitte 1,35 nye pasienter hver, altså 135 nye. Hver av dem vil så smitte 1,35 nye, og da øker epidemien mer for hver uke, sier Aavistland.

Det betyr at det vil vaere over 800 nye smittetilf­eller den femte uken.

– Dette vil vi unngå, så da må vi ha sterkere tiltak for å redusere kontakt mellom folk.

10 tilfeller i Rogaland

I Rogaland er det påvist 10 tilfeller av virusvaria­nten B.1.1.7. Fire i Sandnes kommune, fem i Stavanger kommune og ett i NordFylket.

Stavanger kommune har sendt inn prøver fra utbruddet i Oilers for å sjekke disse opp mot det muterte viruset. SUS har også sendt inn prøver fra smitte ved pandemipos­t 1, mens Sandnes har sendt inn fra Hana skole og Sola fra julegudstj­enestene i Raege kirke. Det er foreløpig ikke kommet svar på disse prøvene.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER ?? Preben Aavitsland er overlege i Folkehelse­institutte­t. Han mener den britiske virusvaria­nten vil overta helt innen et par måneder.
TOR ERIK SCHRØDER Preben Aavitsland er overlege i Folkehelse­institutte­t. Han mener den britiske virusvaria­nten vil overta helt innen et par måneder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway