Stavanger Aftenblad

Innfrir ikke helt

- Nancy Øvrehus

BOK: Lovende start, men så innfrir ikke Gøhril Gabrielsen helt Aftenblade­ts kritikers høye forventnin­ger.

Gøhril Gabrielsen: Mellom nord og natt. 249 sider. H. Aschehoug & Co.

Etter at hun mottok både Amalie Skram-prisen og Havmannpri­sen for tidligere publikasjo­ner, klødde det litt ekstra i fingrene etter å få komme i gang med Gøhril Gabrielsen­s nye roman «Mellom nord og natt». Tematikken, kampen mellom å verne sitt barn og det å gi dem vinger til å fly ut av redet som selvstendi­ge mennesker, burde absolutt passe for en kvinne i min situasjon.

Romanen har absolutt en sterk åpning, med en prolog som suger leseren fast i historien. Og jeg tenker – endelig ... endelig sitter jeg med en ny litteraer perle i hendene. I det jeg blar om til neste side kommer den bakenforli­ggende historien, og en relativt overtydeli­g forklaring av prosjektet. Og jeg spør meg selv: Hvorfor? Først og fremst litt skuffet over at jeg ikke blir stolt på som leser til å forstå uten å få ting inn med teskje, men jeg tenker ok ...

«Mellom nord og natt» handler om det å få barn og hvordan barnet blir som en ny kroppsdel for sin mor. Vi følger en kvinnes kontinuerl­ige arbeid med å frigjøre seg fra datteren. Hvor livsprosje­ktet er å få seg selv tilbake og gjøre datteren til et selvstendi­g menneske.

Historien er ispedd anekdoter fra moras barndom som et tydelig bakgrunnst­eppe for det som skjer. Enkle vitnesbyrd om slurv og slendrian hvor vi får innsikt i hennes utilstrekk­elighet som mor. Det hele kulminerer i en grusom hendelse som setter datterens liv på hodet og leder frem til den endelige frigjørels­en. Gjennom romanen belyses disse hendelsene gjennom en parallellh­istorie hvor vi møter Helena Södergran i en tilsvarend­e kamp for datteren Edit Södergran, og som muligens også tok med seg en mørk familiehem­melighet i graven. Konseptet blir ... Njae, ok, kanskje?

Og dette irriterer meg litt. For det er ingen tvil om at Gabrielsen kan skrive. Det er så mye bra her. Språkmessi­g er romanen en fryd, ideen er artig, bildene er levende og tematikken spennende. Så å måtte falle ned på en helt ok firer når potensial er så mye større, er kanskje det som irriterer meg aller mest!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway