Stavanger Aftenblad

Nå åpner den nye sykkeltunn­elen – for biler

- Helgi Hoydal helgi.hildarson.hoydal@schibsted.com

E39: I natt åpner den nye sykkeltunn­elen ved motorveien i Stavanger. I første omgang er den 370 meter lange strekninge­n forbeholdt biler.

Sykkeltunn­elen gjennom Auglendshø­yden blir tunnel for biler i en tid fremover. Den nye tunnelen blir omkjørings­vei på E39, mens dagens biltunnel i den sørgående retningen blir renovert.

Det forventes at mellom 30.000 og 40.000 biler skal kjøre igjennom tunnelen hver dag. Og det skal gå bra, ifølge Statens vegvesen, som likevel forventer en småkaotisk lørdag.

– Den første dagen, når folk skal venne seg til nye ting, er det ofte litt kaotisk, men vi forventer at det går fint. Også har vi fått litt hjelp av at trafikken ikke er like stor som vanlig, grunnet korona, sier Inge Drarvik, byggeleder i Statens vegvesen.

Nedsatt hastighet

Tunnelen er litt smalere enn de vanlige tunnelene, og derfor er hastighete­n satt til 50 km/t. Men det kommer ikke til å by på problemer, ifølge byggeleder­en.

– Det viser seg at trafikken går bedre på et dobbeltspo­r med 50 km/t enn med 90 km/t, sier Drarvik

Planen er at sykkeltunn­elen skal bli brukt til biler frem til i sommer. Arbeidet med å renovere den gamle tunnelen i sørgående retning forventes å vaere ferdig 6. juni.

Blir til slutt sykkeltunn­el Sykkeltunn­elen er en del av Sykkelstam­vegen som skal gå mellom Stavanger og Sandnes. Selv om bilene blir de første som får kjøre gjennom, blir det syklende igjennom tunnelen om et par år.

Når tunnelen ikke lengre blir omkjørings­vei, skal den vaere vei for anleggstra­fikk, og etter det skal den gjøres ferdig slik den skal brukes som sykkeltunn­el.

Sykkeltunn­elen kommer til å ha en annen fasong. Det skal gjøres litt arbeid før den blir slik den skal se ut til slutt.

– Tunnelen blir neddimensj­onert, fordi den skal ikke vaere så bred som den er i dag, og vi skal ha mer lys inn i den, forteller Drarvik.

– I tillegg må vi også få vekk det vannet som renner inne i tunnelen nå, før det blir en bra sykkelvei, sier han.

Den 13 kilometer lange sykkelveie­n koster 1,412 milliarder kroner. Arbeidet med selve tunnelen, som startet i juni, koster 95 millioner kroner. Regningen tar staten.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Foreløpig har tunnelen to kjørefelt til trafikken. Men de blir krympet når syklene skal kjøre igjennom.
JON INGEMUNDSE­N Foreløpig har tunnelen to kjørefelt til trafikken. Men de blir krympet når syklene skal kjøre igjennom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway