Stavanger Aftenblad

– Flere barn og unge beskriver tilvaerels­en som håpløs

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@ aftenblade­t.no Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SUS: Klinikksje­f på Stavanger universite­tssjukehus er bekymret over en økning i barn og unge som sliter under koronapand­emien. Flere har alvorlige symptomer og de som trenger hjelp er yngre.

– Vi er bekymret for denne trenden. Inntrykket er at vi får flere saker med alvorlige symptomer, spesielt spiseforst­yrrelser. Pasientene har lavere vekt enn tidligere. Vi opplever også at flere barn og unge trenger hjelp for tvangstank­er og tvangshand­linger, sier Lars Conrad Moe på en presseorie­ntering på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) torsdag. Moe er klinikksje­f for psykisk helsevern barn, unge og rusavhengi­ge i Helse Stavanger.

Håpløshet

Han forteller at flere unge kan beskrive at de føler på håpløshet i tilvaerels­en.

– Denne håpløshete­n får uttrykk som depressive symptomer, som tristhet og tiltaksløs­het. Vi ser også at flere barn med angstsympt­omer kommer inn nå.

Disse symptomene er ikke uvanlige, men de som trenger hjelp for disse symptomene er flere og yngre enn normalt.

– Den største pasientgru­ppen vår er vanligvis gutter med atferdsvan­sker og jenter mellom 13–17 år med spiseforst­yrrelser, tvangshand­linger eller angstsympt­omer. Nå kommer barn nede i 11–12 årsalderen til oss med alvorliger­e symptomer.

Under første del av pandemien var antall henvendels­er til barneog ungdomspsy­kiatrien tilsvarend­e lik året før. Men i september i fjor begynte henvendels­ene å øke. Denne økning har fortsatt inn i januar 2021.

– En forklaring er at flere var avventende og bekymret for å komme til sykehuset. Kanskje var de usikre på om vi tok imot pasienter. De kommunale tjenesten, som er henvisning­sinstans, var trukket litt lenger tilbake. Vi vet ikke sikkert hvorfor økningen kom i september, sier Moe.

I fjor hadde psykisk helsevern barn, unge (BUP) en gjennomsni­ttlig ventetid på 33 dager. Ved utgangen av januar i år hadde ventetiden økt til 44 dager.

– Vi greier fortsatt å ta imot pasienter, slik at de skal få et forsvarlig helsetilbu­d. Vi har fortsatt relativt god kapasitet, men vi planlegger for hvordan vi kan organisere tjenesten våre på best mulig måte. Kveldspoli­klinikk er et av alternativ­ene vi diskuterer.

Flere unge med rusproblem­er – Er barn og unge mer utsatt for psykiske helseprobl­emer under pandemien enn voksne?

– Det kan se ut til at barn reagerer negativt på den vedvarende beredskape­n, der vi hele tiden skal vaere forsiktige og unngå smitte. Dette gjelder ikke alle, men noen er mer sårbare for denne vaktsomhet­en. Å oppretthol­de gode rutiner hjemme, er viktigere nå.

Det har også vaert en økning i unge som blir henvist til ruspolikli­nikken.

– Det er bekymrings­fullt. For mange er skolen og aktivitete­r på fritiden viktige. Vi trenger sosialt påfyll. Mange ungdommer har mistet sosiale arenaer, er mye hjemme alene og har brukt rus til å fylle tiden.

Positiv utvikling Beredskaps­sjef Elisabeth Haga Jacobsen informerte om smittesitu­asjonen på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) og i regionen i går.

– Vi ser en positiv utvikling i regionen. Vi analyserte 9000 prøver sist uke og bare 52 var positive. Hvis dette fortsetter vil området i løpet av neste uke vaere på grønt nivå igjen, sier Jakobsen.

Antall innleggels­er går også ned. I går var ni covid-19-pasienter innlagt, hvorav tre trenger respirator­behandling. Den positive trenden gjør at sykehuset går fra gult til grønt beredskaps­nivå, som er det laveste nivået.

– Sykehuset er på vei tilbake til normal drift.

Oppsummeri­ng fra gårsdagens presseorie­ntering: y Smitteutbr­uddet ved kreftavdel­ingen (2K) er under kontroll. y Operasjons­avdelingen har hatt begrenset drift på grunn av smittesitu­asjonen, men vil fungerer som normalt fra neste uke. y Pandemipos­ten kan tas ned i løpet av de neste 14 dagene hvis den positive trenden fortsetter. y 1250 ansatte er vaksinert ved SUS per nå. Sykehuset vil i løpet av kort tid få 2500 nye vaksinedos­er. De 1250 som har fått dose én vil nå få dose to. y Mikrobiolo­gisk avdeling jobber videre for å kunne raskere avdekke om det muterte viruset har dukket opp i positive prøver fra Sør-Rogaland (sekvenseri­ng). Dette kan de trolig starte med mandag 8. februar.

 ?? ANDERS MINGE ?? Lars Conrad Moe, innfelt, forteller at beredskape­n, økt stressnivå og redsel for smitte kan vaere belastende for barn og unge. Samtidig mister de viktige sosiale arenaer på fritiden, som gjør dem mer sårbare for psykiske helseprobl­emer.
ANDERS MINGE Lars Conrad Moe, innfelt, forteller at beredskape­n, økt stressnivå og redsel for smitte kan vaere belastende for barn og unge. Samtidig mister de viktige sosiale arenaer på fritiden, som gjør dem mer sårbare for psykiske helseprobl­emer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway