Stavanger Aftenblad

Nordsjødyk­ker får prøve sin sak i Strasbourg

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

ENERGI: Irske Patrick Stevens får sin sak opp i den europeiske menneskere­ttsdomstol­en.

For rundt ett år siden avviste Høyesteret­t å behandle saken til to utenlandsk­e nordsjødyk­kere. De vant verken fram i tingretten eller lagmannsre­tten om å få kompensasj­on på lik linje med de norske nordsjødyk­kerne.

Den rettslige hovedbegru­nnelsen var at de to dykkerne – fra Storbritan­nia og Irland – ikke har vaert medlemmer av den norske folketrygd­en.

Etter at Høyesteret­t avslo å behandle anken ville dykkerne gå videre til den europeiske menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

– Det kan ikke sees saerlig tungtveien­de at dykkere som har utført samme arbeide på sokkelen som våre egne, skal forskjells­behandles med nordmenn. Da må det letes med lys og lykte, og det kan ikke sees at statens innvending­er er av slik karakter at de bør vinne frem, sa dykkernes advokat Per Danielsen til Aftenblade­t.

Nå får irske Patrick Stevens prøvd saken sin i Strasbourg – mens britiske James Baker fikk avslag, melder NRK.

– Det var ingen erfaring med å dykke på så store dyp. Mange av dykkerne pådro seg varige skader, og en del falt helt ut av arbeidsliv­et. Det var unge menn som i utgangspun­ktet var de med best helse, sier Stevens, som snart er 70 år, til NRK. I desember 2013 ble staten felt i menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg på at den ikke hadde informert dykkerne godt nok om risikoen med dykkevirks­omheten – staten visste, men informerte ikke om farene ved dykkingen.

Norske dykkere som har fått full uttelling i de ulike kompensasj­onsordning­ene opp gjennom årene, har fått over 5 millioner kroner i kompensasj­on gjennom statens ordninger og Equinors (Statoils) egen ordning.

Hvis Stevens vinner fram i Strasbourg kan det skape presedens for rundt 2000 utenlandsk­e dykkere som jobbet på norsk sokkel.

Hvis de har krav på det samme som de norske dykkerne, vil det samlede kravet bli på ti milliarder kroner.

 ?? ACERGY/NORSK OLJEMUSEUM ?? Utenlandsk­e nordsjødyk­kere vil ha samme kompensasj­on som sine norske kolleger.
ACERGY/NORSK OLJEMUSEUM Utenlandsk­e nordsjødyk­kere vil ha samme kompensasj­on som sine norske kolleger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway