Stavanger Aftenblad

Slik kan du bidra til å holde renovasjon­savgiften nede

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SOLA: Renovasjon­savgiften stiger hvert eneste år, men du kan faktisk bidra til å holde prisene nede om du tenker litt ekstra over hva du kaster i restavfall­et. Her er noen gode råd.

– IVAR skal ta hånd om alt som kan kastes i restavfall­sdunken og helst vil vi ikke legge oss borti hva folk kaster i restavfall­et, men det finnes noen gode grep som kan hjelpe oss alle, sier Rudolf Meissner, fagansvarl­ig for gjenvinnin­g hos IVAR.

Han ønsker ikke å gjøre det vanskelige­re for folk flest med plastsorte­ringen, tvert imot. Likevel finnes det noen ting en kan gjøre: y Søppelet skal vaere tørt og løst. Hell alle matrester ut av begeret, men du trenger ikke å vaske det. y Ikke fyll plastbeger, hermetikkb­okser eller melkekarto­nger med annet søppel. Det ødelegger kvaliteten på gjenvinnin­gen. y Store, lange, seige ting er den største utfordring­en. Derfor, ikke kast lange tau, kabler og annet seigt materiale i restavfall­et. Levere det til gjenvinnin­gsstasjone­ne. Julelys skal i EL-avfallet. y Klaer av en viss størrelse skal helst ikke kastes i restavfall­et. Brukbare og hele klaer skal til klesinnsam­ling, mens ødelagte klaer helst bør samles opp og leveres til gjenvinnin­gsstasjone­ne, foreløpig som restavfall. Enkelt forklart handler det om å få mest mulig brukbart materiale ut av ditt søppel, slik at inntjening­en til IVAR blir større enn utgiftene, og du dermed kan få lavere renovasjon­sgebyr.

Vil helst ikke ha klaer

IVAR drives nemlig etter selvkostpr­insippet. Det betyr at kommunene nyter godt av eventuelle overskudd i IVAR, ved å kunne tilby lavere priser. Men samtidig må dekke eventuelle underskudd ved å skru opp prisene på renovasjon­sgebyret.

– Dess mer vi resirkuler­er, dess høyere er gevinsten og dess lavere blir gebyrene etter hvert. Alt vi ikke klarer å gjenvinne går til forbrennin­g som vi må betale for, forklarer Meissner, som legger til at inntjening­en også er avhengig av at verdensmar­kedet for plast bedrer seg.

Meissner viser vei inn i en av de gigantiske hallene på Forus som tar imot alt det du og jeg kaster i restavfall­et og i papirdunke­n hver eneste dag.

Det river i nesen. På gulvet ligger en gigantisk haug av plastposer fylt til randen av søppel. I haugen av restavfall skimtes jernstenge­r, ledninger, julelys og klaer. En gravemaski­n går løs på haugen i et forsøk på å hente ut det som skaper størst utfordring­er for det nye sorterings­anlegget.

– Det er vanskelig å sortere våte ting. Det klisser seg til i maskinerie­t og kvaliteten på de vi sorterer ut går ned. Vår sterke anbefaling er å kaste ting som er så tørt som mulig. Alt matavfall bør gå i den brune dunken, sier Meissner.

Meissner holder opp en svart bukse og rister på hodet.

– Dette vil vi helst ikke ha. Vi forsøker å hente ut jakker, bukser og større tekstiler som går direkte til forbrennin­g. Havner de i sorterings­anlegget, kan de vikle seg rundt hjul og akslinger i sorterings­maskinene.

Kvaliteten ned – prisen ned Sorterings­anlegget skanner og sorterer ut en lang rekke ulike materialer, men identifise­ringen av plast, papir osv. skjer kun på overflaten. Det betyr at du bør tenke deg litt om etter tacomiddag­en. Ikke stapp den tomme krydderpos­en eller plasten fra salaten ned i rømmebeger­et. Da blir det trøbbel for sorteringe­n.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å stappe ting ned i tomme plastbeger. Et rømmebeger inneholder PS (polystyren), som er lett resirkuler­bart, og oppnår høyeste skala for gjenvinnba­rhet. Men når folk putter andre ting i begeret, får vi klager på kvaliteten fra dem som kjøper plasten og inntjening­en går ned, forklarer Meissner.

Sorterings­anlegget kan plukke ut 25 prosent av restavfall­et og omgjøre det til salgbart materiale. Fem prosent fordamper som vanndamp, mens de siste 70 prosentene blir fraktet i et 300 meter langt transportb­ånd over i forbrennin­gsanlegget, der det blir til energi.

Sorterer ut mer plast Ettersorte­ringsanleg­get sorterer ut langt mer gjenvinnba­r plast enn da folk selv sorterte i egne sekker. y Før 2019 ble det sortert ut 7 kilo plast per husstand fra restavfall­et per år. 5 av disse 7 kiloene ble gjenvunnet til nye plastprodu­kter. y Etter at vi begynte å kaste plasten i restavfall­et, sorteres det ut 20 kilo plast per husstand. 12 av disse går til gjenvinnin­g. – Dette gir oss en stor miljøgevin­st og bedre inntjening. Tenk at vi nå kan bruke 12 kilo plast kontra 5 kilo plast per husstand, sier Meissner.

Plastavfal­let sorteres i fem ulike plasttyper, hvorav tre skal vaskes i 80 grader varmt vann i anlegget. Senere kan de selges videre i pelletsfor­m for å bli omgjort til nye plastprodu­kter.

IVAR har vaert først i Norge med å investere i det superavans­erte sorterings­anlegget som gjør at du ikke lenger trenger å sortere ut plast og metall fra restavfall­et.

I 2019 ble anlegget på Forus tatt i bruk, men praktanleg­get som skulle gi IVAR-kommunene billigere renovasjon­savgift har møtt store utfordring­er. Dermed stiger prisen for å levere søppel.

I 2021 må eierkommun­ene betale 2000 kroner per tonn restavfall som leveres til IVAR. En økning på 33 prosent, tilsvarend­e 500 kroner, sammenlign­et med fjoråret. Det betyr igjen at innbyggern­e får dyrere renovasjon­sgebyr.

Beregninge­r i økonomipla­nen til IVAR legger opp til at gebyret er doblet på fire år. I 2019 betalte eierkommun­ene 1260 kroner for å levere ett tonn restavfall, i 2021 har prisen steget til 2000 kroner og den skal videre opp. I 2023 er prisen for å levere ett tonn søppel estimert til å koste 2300 kroner.

Dette skyldes primaert økte kostnader som følge av forsinkels­e i utbygging av vaskeanleg­g, og foreløpig lavere inntekt på ferdig produsert plast enn forutsatt.

For ettersorte­ringsanleg­get er det lagt inn en høyere prisutvikl­ing enn tidligere antatt. Årsaken er at IVAR må dekkes inn tidligere års underskudd, og usikkerhet rundt kostnader med drift av plastvaske­anlegget. Som følge av gebyrøknin­gen til kommunene kan prisøkning utover generell prisvekst per husstand anslås til gjennomsni­ttlig årlig økning på kr 46 i perioden.

Men det er flere årsaker til at kommunene og innbyggern­e får dyrere renovasjon­savgift. Dyrere euro gjør at prisen på anlegget har steget fra 640 til 715 millioner kroner.

Skyld i underskudd

Anlegget skulle vaert i full drift sommeren 2019, men i over ett år har den italienske leverandør­en av plastvaske­anlegget skrudd og mekket på anlegget fordi det ikke fungerer som det skal.

– Selve sorterings­anlegget går nå prikkfritt, ting har virkelig gått seg til. Det holder det som er lovet. Vi klarer å ta maks ut av det, sier Meissner.

Men vaskeanleg­get, som har vaert den største utfordring­en, går ikke like knirkefrit­t.

– Vaskeanleg­get har ikke levert verken på kvantitet eller kvalitet, og må ta skylden for veldig mye av fjorårets underskudd, forklarer Meissner.

I januar ankom italienske arbeidere som skal utbedre de aller siste problemene og observere driften. Om kort tid skal anlegget gjennom tre måneder med prøvedrift.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Rudolf Meissner, fagansvarl­ig for gjenvinnin­g hos IVAR, viser frem en bukse som helst ikke skal i restavfall­et. Ødelagte klaer som ikke kan sendes til gjenbruk bør helst tas med til gjenvinnin­gsstasjone­n.
FREDRIK REFVEM Rudolf Meissner, fagansvarl­ig for gjenvinnin­g hos IVAR, viser frem en bukse som helst ikke skal i restavfall­et. Ødelagte klaer som ikke kan sendes til gjenbruk bør helst tas med til gjenvinnin­gsstasjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway