Stavanger Aftenblad

Fulgte populaere skiløyper og ble overrasket over «høneturen» som dukket opp etterpå

- Geir Sveen Tekst og foto geir.sveen@ aftenblade­t.no

SIRDAL: De hadde litt ekstra å gi på skituren og svingte opp mot Hønedalen, ja Hønedalen. Ser du tegningen?

– Det var helt tilfeldig, forklarer Fredrik Refvem.

Han er fotograf i Aftenblade­t, men denne dagen var han bare på en privat skitur uten kamera sammen med Marte Aanestad og kom likevel hjem med et bilde. Det tittet bare fram på mobilen da han seinere skulle sjekke hvor mange kilometer pulsklokka hadde lagt inn fra turen.

– Nei, dette er ikke noe vi har planlagt. Det er jo en høne, smiler løypekjøre­r Åge Haugen når han får se bildet.

Kjører 100 km løyper

Han kom nettopp kjørende inn til basen sin, Haugen, porten til Hønedalen i Sirdal. Her begynte faren, Jørgen Haugen, å lage skispor med en snøscooter. Nå fører Åge arven videre med fem maskiner. Den minste har gummihjul og brukes når det er lite snø. Den største kunne ha laget OL-løypene.

Haugen har en av de to kontrakten­e for skiløypene rundt Sinnes. Til sammen kjører de opp rundt 100 kilometer i et område som strekker seg fra Tjørhom til Fidjeland og som inneholder et mylder av løyper. Mange går som i en løk. Mange overlapper hverandre. Derfor ser man ikke «Høneløypa» hvis den ikke lastes ut som en egen tur.

– Men jeg ser jo godt hvilke ruter de gikk, sier Åge Haugen.

De har tilfeldigv­is kombinert de klassiske skiløypene med nye forbindels­er som er bygget på grunn av flere nye, store hyttefelt.

Slik ble turen en tegning

De startet på Kvaeven, turistinfo­rmasjonen og bygdetunet, som er et populaert utgangspun­kt for familier.

Gikk så nordover til Deg, som er en av de tidligste skiløypene i denne delen av Sirdal fordi den går på en flatt anleggsvei og ikke trenger så mye snø.

De møtte den klassiske Forsberglø­ypa

som også huser Sirdalsløp­et, et av de største familieski­rennene i Sør-Norge. Men på Appelsinha­ugen ble turen ikke lagt ned Langedalen, men mot Bobsleigba­nen og Ålsheia skitrekk, før de igjen gikk inn i Forsberglø­ypa.

Den har ved Langetjønn fått en ny avstikker til Sinnes, rett opp og gjennom nye hyttefelt som du ikke ser fra hovedveien. Adgangen er på ny vei bak Fjellstua.

De fulgte løypa gjennom hyttefelte­ne. Den munner ut i en steinbratt bakke ned til fylkesveie­n, som må krysses, og den fortsetter langs elva forbi skolen. Takket vaere ny turbru før Nessetfoss­en er det alltid mulig å krysse elva for å nå løypene på den andre siden, inn mot Haugen. Dermed sørget brua også for en fot til «Høneløypa».

Og – der inne – rett før basen til løypekjøre­r Haugen, svingte de opp Sesilåmitr­aseen mot Hønedalen. De gikk ikke helt inn til bommen, men krysset elva Høna på nok en ny turbru, og rant ned Hønedalen til Haugen, slik at høna på rutekartet fikk sin andre fot.

Skispor som trikkeskin­ner

– En kjempefin rundtur. Veldig variert, synes Fredrik Refvem, fullt klar over at det ikke hadde blitt noe bilde hvis de hadde valgt en av de mange andre løypemulig­hetene underveis.

Det hører med at Sirdal de siste ukene har hatt skispor som trikkeskin­ner og et stabilt, fint, kaldt vintervaer. Og traerne er som fryst i et 20–30 centimeter tykt snølag, det går rett opp stammer og helt inn på alle greiner, slik at traerne bøyer seg ned i bakken.

Sol en uke fram

– Jeg kan ikke huske at det har vaert så fint i Sirdal noen gang, sier Egil Eriksen. 78-åringen har hatt hytte her i 34 år. Nå glir han fin stil nedover i «Høneløypa» fra Haugen.

– Magisk dette, sier Lis Højmark Rein, også hun i «Høneløypa» på vei mot Appelsinha­ugen. Men tre kvelder før gikk hun og en venninnegj­eng hjemme på Jørpeland til Preikestol­en. De skulle bruke hodelykter, men månen lyste vei på den snølagte stien. Det var også magisk. Slik mange turer nå er vinteren 2021.

I går meldte Yr for Sinnes fortsatt full sol og temperatur­er fra minus 8 til 21 grader – i en uke framover.

Og lurer du på hvor lang «Høneturen» er? 23,22 kilometer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway