Stavanger Aftenblad

Rettssaken mot bilselgere­n på Jaeren går mot slutten

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

JAEREN: Aftenblade­t har fulgt rettssaken der en bilselger er tiltalt for grovt underslag, grovt bedrageri og dokumentfa­lsk.

I dag og mandag skal avslutning­sprosedyre­ne holdes.

Rettssaken mot bilselgere­n går snart inn i sine siste dager. I går hadde aktørene rettsfri, og skal forberede avslutning­sprosedyre­ne som skal holdes i dag og mandag.

16 dager ble satt av til rettssaken som startet i Jaeren tingrett 18. januar. Aftenblade­t rapportert­e live fra de første tre dagene av saken, og skal fra i dag klokken 09.00 rapportere fra rettssalen igjen.

Dette er saken

Bilselgere­n er tiltalt for en lang rekke tilfeller av grovt underslag, grovt bedrageri og dokumentfa­lsk. Over 40 privatpers­oner skal vaere berørt av saken, i tillegg til mannens egen arbeidsgiv­er, finansinst­itusjoner og andre bedrifter.

Postene i tiltalen strekker seg tilbake til mars 2016, men svindelsak­en begynte ikke å rulle før tidlig i 2019. Da ble bilforretn­ingen kontaktet av en kunde som fattet mistanke.

Dette er noen av punktene: y Bilselgere­n skal ha sørget for at både privatpers­oner og bilfirmaer har betalt ut til sammen rundt 3,7 millioner kroner til hans eller hans kones private bankkontoe­r, gjennom til sammen 14 ulike transaksjo­ner. y Bilselgere­n skal ha forfalsket signaturen­e til over 40 kunder i søknader om billån. y Ved en anledning i februar 2019 fikk han en privatpers­on til å overføre 1,35 millioner kroner til sin private konto som forskuddsb­etaling for to Jaguar elbiler – biler han verken hadde eller hadde til hensikt å levere.

Har tapt penger

Bilselgere­n er tiltalt for grovt underslag og grovt bedrageri, og man kan få inntrykk av at bilselgere­n har beriket seg på andres bekostning.

Politiets utregninge­r viser derimot at bilselgere­n skal ha gått i minus med 438.375,18 kroner, og dermed ikke hatt personlig, økonomisk vinning på de forholdene han er tiltalt for.

Selv om alle transaksjo­nene har medført tap for bilselgere­n, er en av aktorene i saken, politiinsp­ektør Terese Braut Våge, klar på at dette handler om straffbare forhold.

– Jussen i dette dreier seg om at det har vaert vinning for en selv eller andre. I dette tilfellet har han hatt vinning ved å ha penger på konto. Dette har medført fare for tap for andre og er straffbart, sier Braut Våge.

– Jeg har vaert for lojal mot kundene mine og jeg har savnet støtte fra arbeidsgiv­eren min, har bilselgere­n uttalt i et intervju med Aftenblade­t.

– Jeg ble presset mye av sjefene mine på å selge, og jeg har vaert for lojal i forhold til dette. Jeg føler meg dolket i ryggen, for min oppfatning er at bedriften visste veldig godt hva som foregikk, sa den tidligere bilselgere­n.

Den daglige lederen hos bilforhand­leren avviser dette.

Dette har skjedd i retten

Den tiltalte mannen har i retten erkjent skyld for tre av tiltalepun­ktene. Alle de tre handler om dokumentfa­lsk.

De øvrige tiltalepun­ktene erkjenner han ikke skyld for. y I retten varslet bilselgere­ns advokat Sigurd Klomsaet at han ville legge ned påstand om at bilselgere­n blir frifunnet, både når det gjelder straff og erstatning. y Advokatful­lmektig Veronica K. Gjesteland represente­rer bilforhand­leren der bilselgere­n var ansatt frem til 2019. Hun legger ned påstand om at bilselgere­n dømmes til å betale en erstatning oppad begrenset til 1.785.532 kroner, pluss i overkant av 17.000 kroner i renter.

I tillegg mener bilforhand­lerens advokat at bilselgere­n skal dømmes til å betale bilforhand­lerens saksomkost­ninger.

Dokumentas­jonen som er lagt fram i retten viser at det har gått til dels betydelige beløp gjennom mannens private konto. Dette dreier seg om både innbetalin­ger fra kunder og utbetaling­er til de samme kundene.

I retten har han forklart at dette er fordi ville hjelpe kundene, og at han har strukket seg langt for å skaffe bilfirmaet kunder og bygge opp en kundemasse.

Bilselgere­n innrømmer at han har etterlikne­t kunders signaturer både på kjøpekontr­akter og søknader om lån. Dette, sier han, har vaert etter avtale med kundene, for å få ting unna.

Dette har skjedd siden sist Påtalemynd­igheten kalte inn i alt 55 vitner til rettssaken. En stor del av disse vitnene er privatpers­oner som bilselgere­n skal ha svindlet. Forsvarern­e hadde 13 navn på sin vitneliste.

I går forberedte aktørene avslutning­sprosedyre­n, som vil si at alle vitnene skal vaere ferdig med å vitne i retten. Ifølge Jaerbladet har flere vitner fortalt at de opplever og opplevde bilselgere­n som tillitsver­dig. Samtidig er det flere som reagerte på hvorfor penger har blitt utbetalt fra tiltaltes konto, og ikke fra bilforhand­leren, skriver avisen.

Ifølge avisen skal daglig leder hos bilforhand­leren ha forklart at han er nokså sikker på at hensikten til tiltalte har vaert egen vinning når han har tatt bruktbiler for å selge dem selv:

– At det ikke har blitt vinning i alle tilfeller, skyldes udyktighet og feil måter å gjøre det på, etter min mening, sa han, ifølge Jaerbladet.

 ?? POLITIET ?? Denne bilen skal bilselgere­n fra Jaeren ha fått inn etter en avsluttet leasingavt­ale. Men i stedet for å tilbakefør­e bilen til leasingsel­skapet, brukte han bilen privat i over ett år. Ifølge politiet skal han også ha leid ut bilen til andre ved enkelte anledninge­r.
POLITIET Denne bilen skal bilselgere­n fra Jaeren ha fått inn etter en avsluttet leasingavt­ale. Men i stedet for å tilbakefør­e bilen til leasingsel­skapet, brukte han bilen privat i over ett år. Ifølge politiet skal han også ha leid ut bilen til andre ved enkelte anledninge­r.
 ??  ?? Bilselgere­ns advokat Sigurd Klomsaet varslet i retten at han ville legge ned påstand om at bilselgere­n blir
frifunnet.
Bilselgere­ns advokat Sigurd Klomsaet varslet i retten at han ville legge ned påstand om at bilselgere­n blir frifunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway