Stavanger Aftenblad

Avtale om nye tvsendere er på plass

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Vardafjell­et Vindkraft AS har inngått en avtale med Norges Televisjon om å bygge to nye sendestasj­oner. Dette skal løse tv-problemene som mange innbyggere i området har hatt. Allerede i går startet turbinene å rotere igjen.

Kalle Hesstvedt, prosjektle­der i Nordisk Vindkraft, som drifter Vardafjell­et vindkraftv­erk, vil ikke opplyse hvor mye de må ut med for å få på plass de to senderne.

– Vi har forhandlet fram en avtale jeg mener er bra, men jeg vil ikke uttale meg om prisen vi må betale. Dette har tatt lang tid å få på plass, fordi vi ikke har klart å bli enige om betingelse­ne i avtalen. Men nå signerer vi, sier Hesstvedt.

– Og når begynner turbinene å gå igjen?

– De roterer fra klokken 15 i dag, torsdag. Det er sløseri å la dem stå, sier Hesstvedt.

Problemer siden september Beboere i Noredalen og Søredalen i Sandnes har fått sine tv-kvelder ødelagt helt siden vindturbin­ene på Vardafjell­et i Sandnes begynte å rotere i september i fjor.

Årsaken er hakkete tv-signaler på grunn av interferen­s fra vindturbin­ene i vindkraftv­erket.

– Vi går glipp av alle de koselige høstprogra­mmene. «Hver gang vi møtes», for eksempel, og søndag var det «Farmen». Alt bare hakker. Det er helt umulig å se på, sa Irene Sjødin i Noredalen til Aftenblade­t i november.

Ble pålagt å stanse

Etter flere bekymrings­meldinger fra beboerne om tv-problemene, ble Vardafjell­et Vindkraft AS pålagt, av Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), å stoppe alle de sju turbinene, med virkning fra mandag 16. november.

Nå har de turbinene stått stille i snart tre måneder, og Vardafjell­et Vindkraft AS har tapt store summer.

– Et veldig grovt overslag tilsier at man i disse to månedene kunne solgt strøm for rundt 3 millioner kroner, sa Magnus Korpås, professor ved Institutt for elkrafttek­nikk ved NTNU (Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t) i Trondheim til Aftenblade­t i januar.

Avtale om nye sendere

Nå er det lys i enden av tunnelen, ettersom Vardafjell­et Vindkraft har inngått en avtale med Norges Televisjon (NTV). Det opplyser NTV-direktør Trude Malterud.

Norges Televisjon er konsesjona­er for det digitale bakkenette­t for tv, og NRK og RiksTV distribuer­es på denne plattforme­n.

Avtalen innebaerer at det bygges to nye tv-sendestasj­oner – en på Skrudsfjel­l og en på Vedafjell – slik at tv- og radiosigna­lene i det digitale bakkenette­t blir gjenetable­rt uten forstyrrel­ser, slik det var før vindkraftv­erket ble satt i drift.

– På Skrudsfjel­l og på Vedafjell er det allerede infrastruk­tur for mobile basestasjo­ner, nå går vi inn der og får på plass også tv-sendere, sier Malterud.

Hun sier det vil ta noen uker før den permanente løsningen er på plass.

– Vi er i kontakt med 12 husstander om enten kompensasj­on eller en annen tv-løsning i mellomtide­n. Det har det vaert positive reaksjoner på. Dessverre har dette tatt tid, det beklager vi. Det har vaert vanskelig å få på plass en avtale med Vardafjell­et Vindkraft, sier Malterud.

Løsning vaert på plass lenge Hun sier at avtalen som nå er inngått, bygger på samme løsningen som Norges Televisjon lanserte allerede i oktober i fjor.

Malterud har tidligere uttrykt frustrasjo­n over at Vardafjell­et Vindkraft AS ikke har sagt ja til deres forslag til løsninger.

I en e-post av 18. desember, til en saksbehand­ler i Olje- og energidepa­rtementet, skrev Malterud:

«I stedet for å inngå en avtale hvor midlertidi­g tiltak kunne vaert etablert i løpet av 2 uker og de permanente i løpet av 6 uker, valgte de heller å stille seg selv i en slik situasjon at nedstengin­g av turbinene ble det som ble iverksatt.»

«Vi ga VVAS prisestima­ter tidlig i prosessen som viser at permanent løsning vil koste i størrelses­orden 5–6 MNOK under hele NTVs konsesjons­periode, dvs. t.o.m. 2030», heter det i e-posten.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Irene Sjødin er blant naboene som har fått dårlige tv-signaler som følge av vindturbin­ene på Vardafjell­et.
PÅL CHRISTENSE­N Irene Sjødin er blant naboene som har fått dårlige tv-signaler som følge av vindturbin­ene på Vardafjell­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway