Stavanger Aftenblad

Aldri før har de vaert så fullastede som under koronaen

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

TANANGER: – Det er et gammelt slagord i vår bransje som heter: «Uten lastebilen stopper Norge». Aldri før har det vaert sannere enn nå.

– Uten en operativ transportn­aering med sjåfører og terminalar­beidere som står på for å sikre mat i butikkhyll­ene, drivstoff på stasjonene, utstyr på sykehusene og brøyting av veiene, hadde Norge virkelig vaert i krise nå under denne pandemien.

Uttalelsen­e kommer fra Bjørn Røstad. Administre­rende direktør i SR Group hvor han også er største eier med 32 prosent. Med sine 120 vogntog og 270 ansatte har Tananger-selskapet vokst til å bli et av landets største innenfor transport og logistikk.

Sikter mot 900 mill.

I fjor landet omsetninge­n på 560 millioner kroner mot 545 millioner kroner året før. Det er ny rekord. Også på konsernniv­å, som inkluderer både SR Group AS og flere andre underligge­nde selskaper, ble det rekordomse­tning med 880 millioner kroner.

– Jeg er egentlig ikke så opptatt av omsetninge­n. Det viktigste er resultatet. Hva vi sitter igjen med. Så hvis du spør meg om det hadde vaert stas å passere 900 millioner i år, så er svaret ja. Men viktig? Nei, sier Røstad og smiler.

65–70 prosent av omsetninge­n til SR Group er knyttet opp til transport av diverse utstyr og deler til olje- og gassbransj­en. Resten er frakt av blant annet laks, bygningsma­teriell og dagligvare­r. En stor del er også knyttet opp mot lagerdrift hvor de håndterer apotekarti­kler og varer til for eksempel Vinmonopol­et.

– Denne pandemien har i hvert fall vist oss at du kødder ikke med brennevine­t til Ola nordmann. Salget av polvarer har eksplodert. Det samme har apotekarti­kler og netthandel generelt, sier Røstad, som sier at mye av omsetnings­økningen i fjor skyldes korona.

– Vi har et eget selskap i Vestby som tar seg av all logistikk av vanlige forbruksva­rer. Der hadde vi en omsetnings­økning på 42 millioner fra 2019 til 2020 hvor sikkert 20 prosent kan tilskrives korona.

– Dreining av forbruket

En fersk rapport fra Sparebank 1 SR-Bank viser også at koronatilt­ak og nedstengni­nger har stor innvirknin­g på hvordan vi bruker pengene våre. I løpet av de to første ukene i januar brukte vi for eksempel 36 prosent mer penger på elektronik­k sammenlign­et med samme periode i fjor. Sportsutst­yr og polvarer har også en betydelig økning (se tabell).

– Denne dreiningen av forbruket vårt kommer av at vi ikke lenger kan bruke pengene våre slik vi pleier. Stor smittespre­dning og en rekke smittevern­tiltak gjør at vi går mindre på kino, restaurant­er, konserter, treningsse­nter og vi tar ikke taxi. Nå bruker vi pengene på andre ting, sier sjeføkonom i SRBank, Kyrre M. Knudsen.

– Hvordan ser du på denne utviklinge­n framover?

– Det er høyst usikkert. Videre spredning av koronaviru­set, vaksiner og tiltak fra myndighete­ne, vil vaere med å påvirke året. Forlenging av smittevern­tiltak, slik vi har sett på Østlandet den siste tiden, vil trolig bidra til at trendene vi har sett så langt under koronaen vedvarer.

Rent økonomisk lover det godt for SR Group, men selskapet har også opplevd nedturer. Den største i 2017.

– Da fikk vi virkelig kjenne på oljenedtur­en. Vi gikk med naermere 15 millioner i minus i konsernet og 10 prosent av staben måtte gå. Nei, det der var ikke kjekt. Og det vil jeg ikke oppleve igjen – selv om vi nå har måttet sende ut permitteri­ngsvarsel til samtlige ansatte.

– Men jeg håper ikke at vi må gå til det skrittet. Det er mest for å vaere føre var, og at vi gjør alt etter boken og i riktig rekkefølge. Bilene våre er tross alt fulle av varer hver dag, men i denne bransjen er det små marginer og knallhard konkurrans­e fra utenlandsk­e selskaper. Mange av de følger ikke norske lover, og de betaler heller ikke sine sjåfører i naerheten av hva vi gjør. Det gjør at de ofte kan tilby frakt til

en langt lavere pris enn oss, sier Bjørn Røstad.

Kleppsbuen er engasjert nå. Ordnende forhold i bransjen og trygge veier er noe han virkelig brenner for.

– For bare noen dager siden havnet en utenlandsk trailer i strandstei­nene i Nord-Norge etter å ha sklidd av veien. De utenlandsk­e bilene er overhodet ikke skodd for norske veier. Det er livsfarlig slik de kjører, sier Røstad, som også er opptatt av en grønnere profil så langt det lar seg gjøre.

– Jeg ser selvsagt at våre 120 vogntog slipper ut CO2, men 95 prosent av bilparken har en såkalt Euro 6-motor med 0 Nox-utslipp. Men det er nå en gang slik at våre biler trenger enormt med ytelse for å trekke 50 tonn. Dersom vi skulle ha ladet 30 elektriske vogntog på plassen utenfor her, så hadde det ikke vaere noe strøm igjen i Tananger, sier Røstad.

Derfor prøver han nå å gjøre andre miljøbevis­ste valg.

– Vi er i gang med å bygge en ny lagerhall her i Tananger. Den skal ha solcelleta­k. Planen er at også hovedbygge­t vårt skal få det etter hvert. I tillegg har vi nettopp kjøpt inn to helelektri­ske varebiler. Så vi prøver i hvert fall å vaere med på det grønne skiftet, sier Røstad.

Profilerte investorer med

SR Group ble etablert i 1983 av Bjørn Røstad og Per Sivertsen. Nå eies selskapet av Røstad (32 %), investorko­mpisene Arne Incoronato og Rolf Smedvig Hodne (23,5 %), Waage Holding (21,5 %), Stangeland Gruppen (18 %) og Sra AS (5 %).

– Vi tok ut et utbytte på 10 millioner i 2014, men det er også den eneste gangen vi har gjort det. Som eiere er vi opptatte av at overskudde­t skal bli liggende igjen i de respektive selskapene. Vi ønsker å bygge opp kapitalbas­en. Dersom vi finner andre interessan­te ting vi ønsker å investere i, så går vi inn som privatpers­oner. Det er best å holde de tingene atskilt, sier Røstad, som selv har blitt en relativt rik mann på transporte­ventyret.

– Jeg elsker biler. Det sier seg sikkert selv. Og så spiller jeg golf. Nå har jeg akkurat bestilt meg en simulator til å ha i løa siden jeg ikke får reise til Thailand for å spille. Det er vel de to tingene jeg bruker penger på. Jeg strør ikke om meg med penger. Det har jeg aldri gjort.

– Her føler jeg et visst datter-ansvar, skyter plutselig Evelyn Røstad inn. Hun er markedssje­f i SR Group og vil nå ha et ord med i laget.

– Det stemmer det han sier, altså. Far har alltid vaert opptatt av å leve nøkternt, noe som har smittet over på oss andre i familie. Jeg husker godt at mitt største ønske var en leke-pc til Barbie-samlingen min. Men jeg fikk den ikke. Så da måtte jeg tegne den selv på en pappbit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway