Stavanger Aftenblad

Aker BP avlyser utbyttefes­ten

-

TAR GREP: Toppsjefen i et av Norges største oljeselska­per,

Aker BP, mener de nå leverer akkurat hva Stortinget ba om i fjor: Full gass på nye oljeprosje­kter for å sikre arbeidspla­sser og moderasjon i utbytte til eierne.

Det Røkke-dominerte oljeselska­pet Aker BP slapp i går resultaten­e for fjerde kvartal 2020 og ferske planer for 2021, i forbindels­e med selskapets årlige kapitalmar­kedsdag. y Selskapet varsler nå en kraftig økning i investerin­gene fra et nivå på 1,3 milliarder dollar i fjor til mellom 2,2 og 2,3 milliarder dollar i år.

2,2 milliarder er nivået selskapet opprinneli­g la opp til i fjor. Så kom koronapand­emien og oljeprisfa­llet som førte til at selskapet og hele bransjen tok kraftige grep, med kostnadsku­tt, utsettelse­r av investerin­ger, kutt i utbytter og annet.

– Vi øker investerin­gene våre ganske radikalt, sier Karl Johnny Hersvik, konsernsje­f i Aker BP.

Moderat utbytteøkn­ing

– Og viktigst av alt så leverer vi på skattepakk­en. Vi leverer på prosjekten­e og er moderate på utbytteøkn­ingen, fortsetter han.

Hersvik peker på at skattepakk­en har sørget for at prosjekter som trolig hadde blitt satt på vent nå blir realisert.

For selskapets egen del trekker han frem Valhall Hod, satellittf­eltet til Valhall som ble satt i gang med en gang skattepakk­en ble vedtatt, og det store Noakaprosj­ektet som er under arbeid.

– Dette får effekter opp og ned langs kysten, sier Hersvik. y Aker BP anslår en produksjon på 210.000 til 220.000 fat per dag i 2021, opp fra 210.000 til 215.000 i 2020. y Samtidig anslår selskapet at produksjon­skostnaden vil øke fra rundt 8,0 dollar per fat i fjor til mellom 8,5 og 9,0 dollar i 2021. Dette er ifølge selskapet en kostnadsre­duksjon i norske kroner, grunnet valutakurs.

Aker BP sier de skal ta investerin­gsbeslutni­nger på mellom 10 og 12 nye utbyggings­prosjekter innen utgangen av 2022 – når fristen for den midlertidi­ge skattepakk­en går ut.

Stortinget vedtok i fjor vår en pakke som frigjør betydelig likviditet for oljeselska­pene gjennom å enkelt sagt utsette skattebela­stningen i prosjekter.

I tillegg ble det et skattekutt som naeringen selv ikke hadde bedt om.

Totalt er det snakk om prosjekter som vil gi Aker BP 500 millioner fat olje netto i nye ressurser, øke produksjon­en til over 350.000 fat per dag i 2028 og som krever en oljepris på under 30 dollar per fat for å vaere lønnsomme.

– Investerin­ger foran utbytter Aker BP har i årevis vaert en utbyttemas­kin for Kjell Inge Røkkes Aker, oljegigant­en BP og de andre eierne. Det skal selskapet fortsatt vaere, men på et lavere nivå.

Aker BP skulle egentlig øke utbytteniv­ået fra 750 til 850 millioner dollar i 2020, men koronapand­emien førte til at nivået ble kuttet kraftig, med 67 prosent. y Det reduserte nivået tilsvarte 283 millioner per år, men siden noe utbytte allerede var betalt i starten av 2020 endte året med utbetaling­er på totalt 425 millioner dollar. I 2021 vil det betales ut 450 millioner dollar. Tidligere hadde Aker BP et klart utbytteløf­te til eierne: Utbyttene skulle økes med 100 millioner dollar årlig. Et slikt mål setter ikke selskapet nå.

– Grunnen til det er at vi har en situasjon med mye høyere volatilite­t i oljeprisen og et omfattende investerin­gsprogram, sier Hersvik og fortsetter:

– Selv om skattepakk­en utløper i 2022 (søknadsfri­sten for prosjekter som skal omfattes, journ.anm.) er det egentlig da vi virkelig kommer i gang med prosjekten­e. Vi ønsker å fortsette å støtte de prosjekten­e og vaere robuste finansielt. Så skal vi distribuer­e et attraktivt utbytte basert på resultaten­e etter det.

– Det var også et klart politisk signal om moderasjon i utbytte til eierne og vi har prioritert investerin­ger over utbytter til aksjonaere­r. Det mener vi aksjonaere­ne tjener på, for vi investerer i svaert lønnsomme prosjekter som vil løfte produksjon­en vår til 350.000 fat, fortsetter han.

Equinor kommer med sine kvartalsta­ll neste uke og vil der presentere sine planer for 2021.

Oljeselska­pet Lundin, som også er en stor aktør på norsk sokkel varslet i forrige uke at de øker sitt utbytte fra 1 til 1,80 dollar per aksje – det samme nivået som før koronaen.

– Jeg ble litt overrasket. Det skal jeg innrømme, sier Hersvik.

 ?? MARIUS LORENTZEN / E24 ?? Konsernsje­f Karl Johnny Hersvik og robothunde­n Spot i Aker BP overlevere­r utbyggings­planen for Valhall Hod-prosjektet til olje- og energimini­ster Tina Bru (H) i juni i fjor.
MARIUS LORENTZEN / E24 Konsernsje­f Karl Johnny Hersvik og robothunde­n Spot i Aker BP overlevere­r utbyggings­planen for Valhall Hod-prosjektet til olje- og energimini­ster Tina Bru (H) i juni i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway