Stavanger Aftenblad

Putin vant slaget mot Navalnyj, men kan han vinne krigen?

- Kjeld Hybel Aftenblade­t/Politiken

MOSKVA: Ved å sende Aleksej Navalnyj i straffekol­oni har Putin kanskje skapt seg en enda mektigere fiende. Men kan Navalnyjs tilhengere holde dampen oppe?

Sånn ser Russland ut: En journalist med ordet «PRESSE» på sin gule vest står alene på en plass i Moskva, når en gruppe kampkledde politibetj­enter naermer seg. Uten varsel går en av betjentene direkte mot journalist­en og slår ham ned med batongen sin. Journalist­en faller om og vrir seg skrikende i den skitne snøen.

Det skjedde tirsdag kveld, da byretten i Moskva hadde idømt opposisjon­sleder Aleksej Navalnyj to år og åtte måneder i en straffekol­oni.

Noen tusen mennesker søkte mot Den røde plass for å vise hvor rasende de var over dommen. De fikk ikke en eneste fot på bakken. Betjenter kommandert­e noen av demonstran­tene opp mot en mur med armene i vaeret. Deretter slo de løs på dem med batongene sine. Andre ble revet ut av taxier og mørbanket.

Aldri før har Vladimir Putins regime slått så rått og brutalt ned på sine politiske motstander­e som i disse dager. Jo visst har de russiske sikkerhets­styrkene svunget med batongene tidligere også.

Ingen kan vaere i tvil om budskapet: Putin vil knuse alle som pønsker på å frarøve ham makten. Men har han nå fått satt Aleksej Navalnyj ute av spill?

Den vaklende kursen

Med sin knusende maktdemons­trasjon har Putin rett og slett avkreftet påstanden hans om at Navalnyj bare er en vilkårlig politisk figur, et latterlig redskap for vestlige makter som ønsker et regimeskif­te i Russland, men kampen mot plageånden har vaert vaklende.

Det ene øyeblikket fikk Navalnyj lov til å stille til borgermest­ervalg i Moskva, det neste øyeblikket slepte man ham i retten og dømte ham for oppdiktet bedrageri. Han ble satt i husarrest og sluppet ut igjen. Det virket som om strategene i Moskva var redde for at en lengre fengselsst­raff ville styrke Navalnyj, pusse helteglori­en hans og gjøre ham til en levende martyr, en russisk Nelson Mandela.

Til sist besluttet man å løse problemet ved å smøre en dødsfarlig nervegift i trusene til Navalnyj. Logikken virket å vaere: Heller drepe ham enn sperre ham inne.

Ikke bare overlevde Navalnyj, han vendte også – etter å ha blitt frisk i Berlin – hjem til Moskva med en avslørende video i kofferten. Videoen viste Putins grotesk luksuriøse palass, betalt med fattige russeres skattepeng­er. I Navalnyjs øyne er det beviset på at det ikke er en overdrivel­se å kalle Putin en tyv og en svindler.

Utilfredsh­et med regimet

For et år siden fikk Putin omskrevet den russiske grunnloven så han reelt kan sitte som president på livstid. Han ble kvitt en besvaerlig og folkekjaer guvernør i Khabarovsk langt mot øst, og skjerpet straffene for å protestere mot regimet.

Domstolene, sikkerhets­apparatet, det politiske systemet og de statlige mediene var for lengst tilpasset så de kunne tjene det ene formålet å holde Putin ved makten. Kun Aleksej Navalnyj sto i veien for Vladimir Putins plan.

Navalnyj og antikorrup­sjonskrige­rne hans har varmet opp kraftig til å utfordre regjerings­partiet Forente Russland ved parlaments­valget i september. Og med palassvide­oen, som har blitt sett av langt over 100 millioner mennesker, har Navalnyj sperret opp øynene til mange russere, og satt søkelyset på hvilken president de faktisk har.

Det kan godt vaere at titusenvis av mennesker som de siste ukene har demonstrer­t over hele Russland ikke nødvendigv­is ønsker Navalnyj som president, men de er alle lei det korrupte regimet som de innser har skylden i den utbredte fattigdomm­en og de lunkne framtidsut­siktene i det mektige riket.

Med sin fryktløse hjemkomst ble Navalnyj mer enn noensinne før mannen som personifis­erte den voksende utilfredsh­eten med regimet. Han fikk noe av apatien blant den russiske befolkning­en til å fordampe.

Og derfor ga han ikke Putin noe valg: Han var nødt til å få sin onde ånd sperret inne. De tørket støvet av den oppdiktede bedrageris­aken til formålet. Utenlandsk­e journalist­er og diplomater fikk tilgang til rettssalen. Og Navalnyj fikk lov til å stå i et glassbur og erklaere Putin for sinnssyk. Det minnet om en ekte rettssak.

Men dommen var felt på forhånd.

Umiddelbar­t ligner det en seier for Putin, at hans viktigste kritiker nå fraktes til en straffekol­oni i en fjern avkrok av Russland. Men det kan også godt vaere at han bare har gjort sin verste fiende enda mektigere.

 ?? PAVEL GOLOVKIN, AP/NTB ?? Aldri før har Vladimir Putins regime slått så rått og brutalt ned på sine politiske motstander­e som i disse dager.
PAVEL GOLOVKIN, AP/NTB Aldri før har Vladimir Putins regime slått så rått og brutalt ned på sine politiske motstander­e som i disse dager.
 ?? MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK/AP/NTB ?? Vladimir Putin har endret grunnloven, slik at han reelt kan sitte som president på livstid.
MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK/AP/NTB Vladimir Putin har endret grunnloven, slik at han reelt kan sitte som president på livstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway