Stavanger Aftenblad

Moderate Cheney beholder posisjonen hos republikan­erne

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

WASHINGTON: Republikan­erne stemmer for å beholde Liz Cheney i partiledel­sen, til tross for at hun gikk mot partilinje­n i januar, da hun stemte for å stille Donald Trump for riksrett.

Republikan­ere i Representa­ntenes hus har stemt for å la moderate Liz Cheney beholde stillingen i partiledel­sen, melder CNN. 145 stemte for å beholde Liz Cheney i ledelsen, mens 61 stemte for å fjerne henne.

Cheney var den høyest rangerte av de ti republikan­erne i Representa­ntenes hus som 14. januar stemte for å stille Donald Trump for riksrett. Onsdag kveld, lokal tid, forsvarte Liz Cheney sin beslutning.

Minoritets­leder og republikan­er Kevin McCarthy har ifølge The Washington Post oppfordret medlemmene til å frede partiledel­sen fram mot neste års mellomvalg, der Republikan­erne håper å gjenvinne majoritete­n i Kongressen. Partiet befinner seg i et politisk veikryss, der det må stake ut en kurs: Enten til høyre for å fortsette Trump-politikken, eller finne en mer moderat vei som bygger på konservati­ve, republikan­ske verdier.

Liz Cheney

– Jeg vil ikke be om unnskyldni­ng for å ha stemt for riksrett, sa Cheney til sine republikan­ske kolleger i et internt partimøte.

En kilde som var til stede på møtet forteller CNN at både minoritets­lederen i Representa­ntenes hus, Kevin McCarthy, og den republikan­ske innpiskere­n Steve Scalise støtter Liz Cheney.

Liz Cheney er den tredje mektigste republikan­eren i «Huset». Hun er datteren til den tidligere republikan­ske visepresid­enten Dick Cheney.

Marjorie Taylor Greene Samtidig med turbulense­n rundt Liz Cheney, har republikan­ske folkevalgt­e havnet under stadig større press for å ta stilling til en sak som involverer en langt mer kontrovers­iell partifelle, den nyvalgte representa­nten Marjorie Taylor Greene fra Georgia. Hun er blitt et symbol på det republikan­ske partiets ytterste høyrefløy, og er blitt dyrket fram under Donald Trump.

Under møtet der Liz Cheney fikk støtte fra partifelle­ne, sto Marjorie Taylor Greene fram og ba om unnskyldni­ng for å ha støttet konspirasj­onsteorier.

– Hun har også tatt til orde for drap på politiske motstander­e. For meg er det et solid grunnlag for å fjerne en representa­nt fra en komité, uttaler demokraten Jim McGovern.

Også minoritets­lederen i Representa­ntenes hus, republikan­eren Kevin McCarthy, fordømmer Marjorie Taylor Greenes uttalelser.

Greene har uttrykt åpen støtte til QAnon-bevegelsen og mange av dens konspirasj­onsteorier. På sosiale medier har hun skriftlig tatt til orde for vold mot – og drap på – politikere fra Det demokratis­ke partiet.

Representa­ntenes hus skal stemme over en resolusjon som går ut på å fjerne Greene fra komiteer hun er plassert i. Dersom Republikan­erne velger å fjerne Greene, sender de et tydelig signal om hvilken vei partiet velger å gå. Nyhetsbyrå­et Reuters melder at en irettesett­else av enten Greene eller Cheney, ville gi en pekepinn om partiets kurs framover.

Cheneys posisjon ble berget etter en hemmelig avstemning der altså 145 republikan­ere stemte for å beholde henne, mens 61 stemte imot. Avstemning­smetoden gjør at den mektige Trump-leiren ikke har innsyn i hvordan den enkelte representa­nten stemte. Frykten for represalie­r fra den kanten er stor i Det republikan­ske partiet.

Partiet befinner seg i et politisk veikryss, der det må stake ut en kurs: Enten til høyre for å fortsette Trump-politikken, eller finne en mer moderat vei.

 ?? ERIN SCOTT, REUTERS/NTB ?? Liz Cheney beholder posisjonen.
ERIN SCOTT, REUTERS/NTB Liz Cheney beholder posisjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway