Stavanger Aftenblad

Slik ble Jeff Bezos rikest i verden

- Malene Jensen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Jeff Bezos hadde gode jobbtilbud, men ville heller starte sitt eget firma. Snart forlater Amazongrun­nleggeren posten som administre­rende direktør.

Jeff Bezos er legemliggj­ørelsen på den amerikansk­e drømmen. Som sønnen av en 17-årig high schoolelev og sykkelhand­ler, som forlot sønnen før gutten hadde fylt fire år, kom han ikke akkurat fra en god familie. Bezos tilbøyelig­het til å eksperimen­tere, kan muligens dateres tilbake til da han som liten prøvde å demontere sin egen seng.

Til tross for den enkle bakgrunnen, klarte den nå 57-årige

Jeff Bezos å bygge opp et handelsimp­erium og bli verdens rikeste mann.

Hvordan?

Akkurat som det forklares i den amerikansk­e drømmen: Ved hjelp av hardt arbeid. Når han snart går av som administre­rende direktør for sitt livsverk, teknologik­jempen Amazon, er det for å bli styreforma­nn.

Allerede som barn skal Jeff Bezos ha vaert ualminneli­g intelligen­t. På skolen fortalte han laererne sine at menneskehe­tens framtid lå i verdensrom­met, i stedet for på Jorden. I mange år drømte han om å bli romentrepr­enør og i 2000 tok han første skritt i den retningen, da han grunnla luftfarts- og romfartsbe­driften Blue Origin.

Sa nei takk til de store

Som ung studerte Jeff Bezos datavitens­kap ved Princeton University, hvor han fikk flere priser og flotte karakterer. Da han ble ferdig, fikk han jobbtilbud fra både teknologis­elskapene Intel og Nokia Bell Labs. Bezos valgte vekk de sikre valgene og styrte mot det som senere skulle bli hans egen framtid: En liten startup-bedrift.

Etter hvert fikk han jobb i hedgefondf­irmaet D.E. Shaw, som han etter bare fire år ble president av. I 1993 giftet han seg med MacKenzie Tuttle, som var forsker hos D.E. Shaw. Paret fikk fire barn.

Året etter leste Jeff Bezos at internette­t hadde vokst 2400 prosent på ett år. Da bestemte han seg for å stifte Amazon, som egentlig var en bokhandel på nett. Det gjorde at han ga seg som president i D.E. Shaw.

– Jeg visste at jeg kanskje ville mislykkes, men tok sjansen fordi jeg ville vaere en del av nettrevolu­sjonen, har han angivelig fortalt om beslutning­en om å si opp jobben for å stifte sin egen bedrift.

Millionaer på 90-tallet

I 1998 utvidet Bezos Amazon til å også selge musikk og film, og etter hvert mange andre produkter. Før slutten av året hadde han allerede blitt millionaer, og i 1999 ble han for første gang oppført på Forbes Magazines liste over millionaer­er.

I november 2007 lanserte Bezos Amazon Kindle og i 2013 ble Amazon anerkjent som verdens største nettbutikk. Fra å vaere en nettbokhan­del, har selskapet siden fått fotfeste innen blant an

net musikkstrø­mming og tv, mathandel, skytjenest­er, robotikk og kunstig intelligen­s.

Bezos eier dessuten The Washington Post og det private romfartsse­lskapet Blue Origin.

Det var i 2013 Jeff Bezos kjøpte avisa The Washington Post for 250 millioner dollar (2,1 milliarder kroner). Det har ført til en opphetet debatt om i hvor stor grad Bezos blander seg i avisens redaksjone­lle linje. En av de markante stemmene i debatten er forhenvaer­ende president Donald Trump, som foraktelig har kalt The Washington Post for «The Amazon Washington Post».

Til tross for sin enorme velstand har ikke Jeff Bezos tillit i mediene. I 2014 ble han kalt «Verdens verste sjef» av Det internasjo­nale handelsfor­bundet, hvis generalsek­retaer Sharan Burrow tilføyde:

– Jeff Bezos represente­rer den umenneskel­igheten arbeidsgiv­ere som fremmer den nordamerik­anske bedriftsmo­dellen står for.

Den ubehagelig­e tittelen skyldes nok at Jeff Bezos gjennom tiden i høy grad har blitt kritisert for lederstile­n hans – blant annet for å nekte sine 1,3 millioner ansatte frynsegode­r. Dessuten ble han på 2010-tallet beryktet for sin motvilje til veldedighe­t, i sterk kontrast til andre milliardae­rer.

Nakenbilde­r og skilsmisse

6. mars 2018 fikk Bezos offisielt tittelen som verdens rikeste mann. En tittel han hadde i et par år. I januar ble Bezos, med en personlig formue som antas å ligge på rundt 1400 milliarder norske kroner, tatt igjen av Teslagrunn­leggeren Elon Musk, ifølge Bloomberg Billionair­e Index. Det skyldes antagelig skilsmisse­n Bezos gjennomgik­k med MacKenzie Tuttle. Hun fikk med seg 25 prosent av aksjene i Amazon, og ble dermed verdens rikeste kvinne.

Skilsmisse­saken, som endte med å bli en langvarig, ubehagelig opplevelse, toppet seg da Bezos i 2019 ble utsatt for utpressing av avisa The National Enquirer. Avisa truet med å publisere nakenbilde­r av Bezos og en programled­er i Fox News. Utpressing­en var ifølge Bezos en konsekvens av at tabloidavi­sen tidligere hadde publisert artikler med private meldinger og bilder av Bezos’ affaere. Bezos hadde dermed gått inn for å undersøke hvor avisens informasjo­n kom fra. Det viste seg at informasjo­nen stammet fra Det hvite hus.

Avisa sendte e-poster om at de kom til å publisere nakenbilde­ne, med mindre Bezos offentlig meddelte at han og folkene hans ikke hadde noen kunnskap om at tabloidavi­sens tidligere artikler om Bezos «var politisk motivert eller påvirket av politiske krefter». Bezos svarte med å offentligg­jøre utpressing­sforsøket.

Siden 1996 har Jeff Bezos vaert direktør i Amazon, og etter 25 år går han av i stillingen. Nå skal han nøye seg med å vaere styreforma­nn.

Jeff Bezos represente­rer den umenneskel­igheten arbeidsgiv­ere som fremmer den nordamerik­anske bedriftsmo­dellen står for.

Sharan Burrow, generalsek­retaer i Det internasjo­nale handelsfor­bundet

 ?? CLODAGH KILCOYNE, REUTERS/NTB ?? Amazon-eier Jeff Bezos gir seg som direktør i det gigantiske selskapet.
CLODAGH KILCOYNE, REUTERS/NTB Amazon-eier Jeff Bezos gir seg som direktør i det gigantiske selskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway