Stavanger Aftenblad

Mister lønn når krisen rammer

-

KRONIKK: Frivillig innsats er helt avgjørende når store kriser og katastrofe­r skjer i Norge. Og vi bidrar gjerne.

Men ingen lever av applaus alene. En statlig kompensasj­onsordning for tapt arbeidsinn­tekt er langt på overtid. har vaert lagt ned under og etter raset i Gjerdrum imponerend­e. Hele lokalsamfu­nnet har mobilisert, og det har vaert en enorm innsats fra mange lag og foreninger. Norsk folkehjelp, Norske Kvinners Sanitetsfo­rening, Norske Redningshu­nder og sambandstj­enesten i NRRL (Norsk Radio Relae Liga) er blant dem som i tillegg til Røde Kors rykket ut for å hjelpe mennesker som sto midt oppi en ubegripeli­g tragedie.

Mister lønna når de hjelper

«Uten frivilligh­eten stopper Norge», har statsminis­ter Erna Solberg uttrykt, og det er godt sagt. Men frivillige mennesker er ikke superhelte­r som flyr inn fra en annen planet for å hjelpe andre. Nei, de er langt mer imponerend­e enn som så. De er mennesker med helt vanlige liv og helt vanlige utfordring­er. I sine lokalsamfu­nn lever de liv som likner helt på de livene naboene deres lever. Det betyr også at de fleste har jobb ved siden av sine frivillige verv.

Og her kommer hjertesukk­et: I dag er det bare offentlig ansatte som ikke mister sin lønn når de må ta fri fra jobb for å utføre frivillig beredskaps­arbeid. Det betyr at mange ikke har råd til å delta på redningsak­sjoner, i hvert fall ikke over lengre tid.

I en undersøkel­se fra Institutt for samfunnsfo­rskning svarer hele 41 prosent av de spurte at det å få fri med lønn fra arbeidsgiv­er vil vaere viktig for deres deltakelse som frivillige i søk og redning.

Røde dager i jula

I akuttfasen krevde katastrofe­n i Gjerdrum mannskapen­es innsats døgnet rundt. Våre frivillige er trent og motivert for å bistå i kriser og katastrofe­r av ulike størrelser. Men det er liten tvil om at Gjerdrum vil bli stående som en svaert stor aksjon. Fordi det var juleferie, var det nok flere enn normalt som hadde anledning til å bidra flere dager i strekk uten at det kom i konflikt med arbeidsgiv­ere.

Men også i ukene og månedene framover er våre frivillige forberedt på å bistå der det måtte trenges i lang tid, om det er med psykososia­l støtte, omsorg for eldre eller aktivitets­tilbud til barn. Vi skal ikke late som at detter ikke har noen kostnader.

Små bedrifter rammes

Det gis viktig offentlig støtte til beredskaps­organisasj­onene, og de frivillige mannskapen­e får dekket reisekostn­ader. Men det er langt fra tilstrekke­lig. I Norge har det vaert lang tradisjon for at både private og offentlige virksomhet­er gir sine ansatte fri når de kalles ut på oppdrag, så lenge oppdraget pågår.

For en del år tilbake var det ganske vanlig at også de som jobbet i privat sektor fikk sin ordinaere lønn når de var ute på oppdrag. Det er ikke like vanlig i dag. Og mange små bedrifter i distrikten­e kan rammes uforholdsm­essig hardt.

Ferie eller ulønnet permisjon

Røde Kors har i mange år bedt om at det opprettes en statlig kompensasj­onsordning for tapt arbeidsinn­tekt til alle som deltar frivillig på lete- og redningsak­sjoner på oppdrag fra redningsse­ntralene. Så langt har vi ikke nådd fram. Da lyder all rosen den frivillige beredskape­n får, litt hul.

Røde Kors har beredskaps­avtaler med over 250 kommuner, og vi bidrar der det er behov. I koronapand­emien har for eksempel frivillige bidratt med mange tusen timers innsats, i tillegg kom det en markant økning i antall redningsop­pdrag til sjøs, på fjellet og i byen i 2020. Beredskap i Norge er helt avhengig av at frivillige mennesker gir av sin egen tid og kunnskap.

Ingen lever av applaus alene, heller ikke frivillige. Skal de klare å gjøre den innsatsen vi alle synes er viktig når krisen skjer, så må de ha en lønn å leve av. Det er ikke rimelig å kreve at frivillige skal bruke av egne feriedager eller ta permisjon uten lønn for å gjøre en innsats for samfunnet.

Det er ikke rimelig å kreve at frivillige skal bruke av egne feriedager eller ta permisjon uten lønn for å gjøre en innsats for samfunnet.

 ?? TERJE BENDIKSBY, NTB ?? Røde Kors bidro umiddelbar­t med frivillige mannskaper da Ask i Gjerdrum ble rammet av det fryktelige leirskrede­t lille nyttårsaft­en, som Røde Kors og andre frivillige organisasj­oner gjør over hele landet hele tiden. Men bare de offentlige ansatte av de frivillige får dekket lønnstapet for fravaer fra jobben, de andre går med tap.
TERJE BENDIKSBY, NTB Røde Kors bidro umiddelbar­t med frivillige mannskaper da Ask i Gjerdrum ble rammet av det fryktelige leirskrede­t lille nyttårsaft­en, som Røde Kors og andre frivillige organisasj­oner gjør over hele landet hele tiden. Men bare de offentlige ansatte av de frivillige får dekket lønnstapet for fravaer fra jobben, de andre går med tap.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway