Stavanger Aftenblad

Sp slår ring om norske jobber, Høyre!

- Tor Inge Eidesen 3. kandidat stortingsv­alglista i Rogaland, Sp

POLITIKK: Vi arbeider for nasjonal kontroll med naturressu­rsene, og for oss er det ikke et mål at Norge stadig skal tilnaerme seg EU.

I et leserinnle­gg i Aftenblade­t 1. februar går Høyres Margret Hagerup hardt ut mot Senterpart­iets handelspol­itikk. Leserinnle­gget er det siste i rekken av flere innlegg Høyre har hatt på trykk i aviser over det ganske land, der man under forskjelli­ge navn og med lokale tilpasning­er angriper Senterpart­iets EU-motstand.

Høyre går til valg på å melde Norge inn i EU. Vi i Senterpart­iet er glad for at flertallet i Norge ikke er enig med Høyre, og at vi aldri har blitt en del av EU. Senterpart­iet kommer til å fortsette med å kjempe mot at Norge skal bli en del av EU.

Høyre tar feil

Hagerup og Høyre tar feil når de prøver å skape et inntrykk av at Sp vil bringe Norge inn i en Brexit-lignende tilstand og overlate eksportind­ustrien til et endeløst byråkrati og stengte grenser. For Sp i verdiskapn­ingsfylket Rogaland er naeringsli­vets rammevilkå­r av aller høyeste prioritet. Vi tar i vårt stortingsv­algprogram til orde for å utrede alternativ­er til EØS-avtalen som styrker norsk selvrådere­tt og sikrer eksportadg­angen til det indre marked. Vi vil videre jobbe for å erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeids­avtaler med EU. Det er her vesentlig å trekke fram at en eventuell ny avtale må vaere plass og gi gode vilkår for norske interesser før en eventuelt går ut av eksisteren­de avtale.

«Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får», skriver de. Hagerup og Høyre synes tydeligvis at EØS-avtalen ikke har noen feil eller mangler. Her nevnes både markedsadg­ang og en plass rundt bordet som fordeler med EØS, mens Høyre vanligvis trekker dette fram som mangler ved EØSavtalen i diskusjone­r om Norges tilknytnin­g til EU. Hun nevner heller ikke at etter Storbritan­nias uttreden av EU, har det indre markedet i EU/EØS blitt mindre. Storbritan­nia er faktisk Norges største handelspar­tner om vi regner med oljesektor­en. Hagerup synes heller ikke det er noe problem at Norge faktisk ikke har tollfri adgang til det indre markedet bl.a. for fisk. Tollsatsen for bearbeided­e fiskeprodu­kter er betydelig og har trolig begrenset muligheten­e for å øke verdiskapn­ingen basert på norskprodu­sert fisk.

Gresset kan vaere grønnere Brexit-avtalen er en svaert omfattende avtale. Den er tilpasset det bilaterale forholdet mellom EU og Storbritan­nia og er selvsagt ikke en avtale vi i Sp mener Norge skal kopiere. Den viser imidlertid at det er mulig å regulere samhandlin­gen mellom EU og andre land på en annen måte enn fullt medlemskap eller «halvmedlem­skap» gjennom EØS. Det er også verdt å merke seg at en har funnet fram til løsninger som ivaretar nasjonal sjølrådere­tt på en bedre måte enn i EØS-avtalen, samtidig som en har god markedsadg­ang. Gresset kan faktisk vaere grønnere på den andre siden.

Vi ønsker å føre en aktiv naeringspo­litikk der vi setter verdiskapn­ing basert på våre naturressu­rser i forsetet. Handelspol­itikken må bygge opp under våre interesser enten det gjelder å legge til rette for eksport, eller beskyttels­e av nasjonal produksjon for eget marked. Vi vil ikke selge ut norske naturressu­rser, men tvert imot hegne om vårt nasjonale eierskap. Vi vil at folket i Norge fortsatt skal eie norsk fisk, norske fossefall, norsk olje og gass og norsk jord og skog. En klok nasjonal forvaltnin­g bidrar til at mange får glede av våre rike naturressu­rser, og har vaert en hovedkilde til vår nasjonale velstand.

Står opp for norske interesser

Sp tror på desentrali­sering av makt, og tjenester naer folk. Vi arbeider for nasjonal kontroll med naturressu­rsene, og for oss er det ikke et mål at Norge stadig skal tilnaerme seg EU. Vi vil stå opp for norske interesser, og vi kommer til å vaere den tydeligste motstander­en til et Høyre som arbeider for norsk EUmedlemsk­ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway