Stavanger Aftenblad

Ikke avlys eksamen!

- Brynjulf Ankerheim Lektor i videregåen­de skole

UNDERVISNI­NG: Mange krever at årets eksamener i ungdomssko­le og videregåen­de skole avlyses. Det er flere grunner til at jeg mener at det ikke bør skje.

For det første uttaler mange seg på en måte som gir inntrykk av at hele vitnemålet består av eksamenska­rakterer. Det gjør det ikke. På et normalt vitnemål fra vgs. er knapt en fjerdedel av karakteren­e eksamener – resten er standpunkt­karakterer. Derfor er eksamen langt mindre dramatisk enn det mange gir uttrykk for.

Motivasjon­sfaktor

For det andre er eksamen en motivasjon­sfaktor. Vi kan ønske elever som blir drevet av indre motivasjon og som vil laere fag for fagenes egen del, men virkelighe­ten er ikke bare slik – spesielt ikke i fag som er obligatori­ske og ikke elevenes egne valg.

For det tredje er ikke digital skole det samme som fritak fra laering. Det er vanskelig å måle effekten sammenlign­et med vanlig undervisni­ng – og det er store individuel­le forskjelle­r. Mitt inntrykk fra perioden med total nedstengin­g i fjor vår var likevel at de fleste elevene klarte seg godt, men noen manglet selvdisipl­inen som var nødvendig for å jobbe seriøst også når de ikke ble sett av laereren.

For det fjerde er eksamen ikke bare for eleven. Å se resultaten­e til våre elever hjelper oss laerere til å justere egen karakterse­tting og gjennom sensurarbe­id diskuterer vi vurderings­kriterier med kolleger fra andre skoler.

Det vises til at eksamen i fjor ble avlyst og at elevene da hadde en mye kortere periode med digital skole enn det som har vaert tilfellet enkelte steder i år. Men da var vel avlysninge­n først og fremst basert på et praktisk problem med å ha mange elever sittende tett i eksamenslo­kalene, samt at sensorskol­ering og sensurmøte­r ville blitt vanskelige å gjennomfør­e. Dessuten kom avlysninge­n seint i skoleåret slik at den i liten grad påvirket innsatsen underveis.

Antallet eksamenska­rakterer på vitnemålet er allerede redusert for årets avgangsele­ver i vgs. pga. fjorårets avlysning. Kanskje kan det vaere aktuelt å redusere ytterliger­e ved at de bare har skriftlig sentralgit­t eksamen i ett eller to fag. Kanskje bør en til og med ta spesielle hensyn til skoler som har vaert mye stengt. Da blir eventuelle negative konsekvens­er av eksamen mer enn oppveid av de positive.

Avdramatis­ere holdninger

Muntlig eksamen er lokalgitt – jeg ser ingen grunn til å avlyse den. Faglaerer lager oppgaver som skal godkjennes av ekstern sensor. Da må faglaerer kunne foreslå oppgaver som ikke vektlegger opplaering­smål det har vaert vanskelig å få studert på tilfredsst­illende vis.

Eksamen har allerede en begrenset plass i norsk skole – snarere enn ytterliger­e reduksjon bør vi prøve å avdramatis­ere holdningen til det nyttige korrektive­t den er.

Digital skole er ikke det samme som fritak fra laering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway