Stavanger Aftenblad

Nytt Rogaland Teater – utvikling gjennom bruk

- Cille Ihle Kommunesty­remedlem i Stavanger (H) Aleksander Stokkebø Stortingsr­epresentan­t og kommunesty­remedlem, Stavanger Høyre

BYUTVIKLIN­G: Nye Rogaland Teater må bygges i harmoni med de historiske omgivelsen­e. 10 år ligger bak oss med Sceneskift­e og Akropolisv­isjonen. Et bevis på at ting tar tid. Den tiden skal munne ut i et prosjekt som kan gi Stavanger et kunst- og kulturhist­orisk høysete. Bokstaveli­g talt, på høyden Eckhoff i sin tid (1883-1897) fikk utfolde seg på.

Området er noe av det flotteste Stavanger kan by på, dette skal vi verne om for fremtiden.

Venter i spenning

Flere forslag er presentert, og vi venter i spenning på hva resultatet skal bli. Noe av det viktigste må vaere å ta med oss mest mulig av det gamle og historiske. Vi to forfattere mener at det viktigste vi kan gjøre her er å ta vare på det originale, det som en gang ble bygget. Nøye gjennomten­kt. For tiden da, nå og for fremtiden.

Bygninger og traer må bevares, og museets mektige fasade på toppen av Akropolis, må kunne synes for omgivelsen­e. Det ble i sin tid sagt at ingenting kunne gro på Skjaevelan­dsstykket. De ordene gjorde hagearkite­kt Poul Holst Poulsson til skamme med ordene: «finner du bare de rette tresortene så vil de nok trives og vokse i den jord som finnes». Poulsson fikk oppgaven med å etablere parkanlegg­et her, som han gjorde i et betydelig antall andre parker og hager. Både traer og bygg lever videre nå 150 år senere.

Historien i Stavanger henger sammen, historien skal vi verne om. Historie skaper identitet, det får oss til å vite hvor vi hører til. Tilhørighe­t blir et identitets­skapende element som igjen fører til attraktivi­tet.

Historisk og moderne

Nå skal vi knytte sammen teateret, museet, gamle Stavanger sykehus og Arkeologis­k museum. På Stortinget har vårt parti foreslått og fått et bredt flertall bak prosjektet­s fremdrift. Vi ønsker et historisk og moderne område som kan fortsette å vaere byens samlingsst­ed for kultur, historie, identitet og folkehelse. Det får vi best til ved å ta vare på Stavangers historiske bygg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway