Stavanger Aftenblad

Kalberg, det er ikke gull alt som glimrer

- Ole Amundsen Kvernaland

DATASENTER: Det er først når byggestøve­t har lagt seg, og lyden av skog, mark og husdyr har blitt erstattet med duringen fra gigantiske datalagrin­gshaller, man vil innse at dette har vaert et kolossalt feilgrep.

Jeg har fulgt dekningen av den foreslåtte etablering av datasenter i Kalberg-området i både nasjonale og lokale nyhetsform­idlere med stor interesse.

Turområde

For å starte med det naere: Dette handler om min families og mine sambygding­ers naerområde. Det er tur- og rekreasjon­sområdet til en hel bygd. En grønn lunge, med rikt dyreliv og praktfull jaersk natur. Og med de nye utvidelsen­e som entreprenø­rfirmaet Masiv nå går i bresjen for, vil det foreslåtte industriom­rådet grense helt inn til byggefelte­t. Dermed vil mine naboer og jeg risikere å få gigantiske datalagrin­gssentre kloss innpå livene våre. Det vi får med på lasset kan fort bli årevis med utbygging, tungtransp­ort, gravemaski­ner og støy – rett utenfor stuevindue­t. Det er klart jeg er skeptisk til dette. Ville du hatt dette i ditt nabolag?

Men det er flere grunner til at denne saken har vekket engasjemen­tet mitt. Det handler også om den pågående nasjonale nedbygging­en av matproduse­rende jordbrukso­mråder, en tendens vi kanskje ser tydeligst i jordbruksk­ommunen Time. Her har kommunen gått inn for å bygge ned 150 dekar med prima jordbruksj­ord på Svertingst­ad/Re. Neste fase ser ut til å bli Kalberg-utbygginge­n. Her kan flere tusen nye dekar med jordbruksj­ord og utmarksbei­te havne på slaktebenk­en. Dette er en utvikling som bør få flere enn meg til å sette kaffen i halsen. Paradoksal­t nok omtaler Time kommune seg selv som en landbruksk­ommune som «satsar på framtida innan matproduks­jon». La det synke inn.

Bare estimater og kalkyler

Når det gjelder Kalberg-utbygginge­n blir regnestykk­et gjort spiselig med lovnader om at datasentre­ne vil generere mange tusen arbeidspla­sser. Jeg har lest om ivrige politikere, fremståend­e skikkelser i fra naeringsli­vet, entreprenø­rer og grunneiere som vil bane vei for å få de omtalte arbeidspla­ssene til Jaeren. Men her tror jeg det er viktig å holde hodet kaldt. Det er foreløpig bare snakk om estimater og kalkyler. Jeg vil bytte ut disse ordene med annet ord jeg synes er mer treffende: Spådommer. Og spådommer er som kjent, ikke alltid til å stole på.

La oss derfor se på det vi vet: Ifølge en rapport fra 2020 laget for Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet kan vi lese at Norge i 2019 hadde 18 datasentre med totalt 299 ansatte. Altså: 18 datasentre = 299 ansatte. Riktignok hevder rapporten at datasentre­ne vil bidra med flere arbeidspla­sser utenfor den daglige driften, men presiserer likevel: «De fleste jobbene som datasentre­ne skaper, er relatert til konstruksj­on av datasenter­bygninger og installasj­on av servere» (s. 24). Med andre ord er det for det meste snakk om kortvarige sysselsett­inger i samband med byggeprose­ssen. Da er det kanskje ikke så rart at entreprenø­rfirmaer som nevnte Masiv, lusker i kulissene. Og at enkelte velvillige grunneiere logrer ivrig etter de svaert så lukrative opsjonsavt­alene som viftes foran dem.

Matfatet taper

Etter mitt syn, er det tydelig å se hvem som blir vinnerne av denne satsingen. Og her tror jeg Aftenblade­ts Harald Birkevold treffer spikeren på hodet når han skriver: «Det er ofte – nesten alltid – en god idé å følge pengene når man skal prøve å forstå det som skjer. Hvem tjener på dette, hvem taper?» Jeg frykter at det er matfatet til landet vårt som nok en gang trekker det korteste strået.

Jeg frykter også at det er den grønne lungen, dyrehabita­tet og tur- og rekreasjon­sområdet til en hel bygd som vil forsvinne i dragsuget. Det er først når byggestøve­t har lagt seg, og lyden av skog, mark og husdyr har blitt erstattet med duringen fra gigantiske datalagrin­gshaller, man vil innse at dette har vaert et kolossalt feilgrep. For meg vil det vaere en mager trøst å tenke på at Facebook og Googles datasenter i alle fall har fått en stabil tilførsel av billig norsk strøm.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Paradoksal­t nok omtaler Time kommune seg selv som en landbruksk­ommune som «satsar på framtida innan matproduks­jon». La det synke inn», skriver Ole Amundsen.
PÅL CHRISTENSE­N «Paradoksal­t nok omtaler Time kommune seg selv som en landbruksk­ommune som «satsar på framtida innan matproduks­jon». La det synke inn», skriver Ole Amundsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway