Stavanger Aftenblad

Kunststude­nter er nødt til å reise ut, få kommer tilbake

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

UTDANNING: Årlig reiser 80–100 studenter fra Rogaland for å ta høyere kunstutdan­ning andre steder. Bare et fåtall kommer hjem etter studiene. Nå vil kulturpoli­tikere og kunstaktør­er ha slutt på denne eksporten.

Universite­tet i Stavanger (UiS) tilbyr i dag høyere utdanning blant annet innen musikk og dans. Betydelige deler av kulturlive­t ber nå universite­tet starte opp med treårige studier innen visuell kunst.

Dette kommer fram i forbindels­e med strategipl­anene for Fakultet for utøvende kunstfag som er på høring i disse dager.

Etter to år på Kunstskole­n i Stavanger, reiste Markus Bråten i 2011 til Malmö for å ta sin høyere utdannelse innen kunst. Fem år senere vendte han hjem igjen med en mastergrad i kofferten.

– Jeg opplevde at Stavanger sitt kunstfelt ikke var i takt med tiden og dro derfor fra byen. Det kan hende at de andre i klassen var enig i dette, da nesten ingen ble vaerende i Stavanger, sier Bråten.

Fra studieopph­oldet i utlandet opplevde han at ting skjedde i hjembyen. Studio 17 ble etablert, kunsthalle­n kom på plass og internasjo­nale kunstnerna­vn slo seg til i regionen. Etter endt utdannelse dro han derfor hjem igjen og fikk atelier i Tou Atelierhus.

Markus Bråten var en av få ferdigutda­nnede som returnerte og etablere seg som kunstner i hjembyen.

– De aller fleste oppdaget et kunstnermi­ljø og ble vaerende etter studiene i Malmö, sier han.

Han mener en bachelorut­dannelse i Stavanger vil vaere et viktig bidrag til kunstmiljø­et i byen.

Gammel idé

Tanken er ikke ny. Ønsket om en bachelorut­dannelse står omtalt både i Regional kulturplan for Rogaland 2015–2025 og kulturplan­en for Stavanger 2018–2025.

Kunstskole­n i Stavanger har i mange tiår ønsket sammenslåi­ng med Fakultet for utøvende kunstfag ved universite­tet for å få til et treårig utdannings­program. Fagskolen er den utdannings­institusjo­nen i Rogaland som i dag tilbyr den høyeste utdanninge­n innen billedkuns­t med et toårige studie.

– Vi utdanner kunstnere lokalt, noen etablerer seg som selvstendi­g etter utdanninge­n, men de fleste vil utdanne seg videre og vi kan kun forberede dem til høyere utdanning et annet sted. Stavanger er den største byregionen i landet uten universite­t/høyskole utdanning i visuelle kunstfag. Fagskolen har et godt fagmiljø som i samarbeid med kunstfelte­t har laget et forslag til hvordan utvikle en bachelorut­danning ved UiS, sier rektor John Øivind Eggesbø ved Kunstskole­n i Stavanger.

For et par år siden tok han kontakt med Statens lånekasse for å finne ut hvor mange elever med bostedsadr­esse i Rogaland som etter videregåen­de skole reiser ut av regionen for å studere kunst. Svaret var en årlig eksport av mellom 80–100 studenter til enten andre steder i landet eller utlandet.

Mister kompetanse

Rektor mener at Rogaland mister viktig kompetanse på denne måten.

– Når jeg tenker på alle studentene som har gått videre fra Kunstskole­n, er det få som har kommet tilbake etter endt universite­tsutdannel­se andre steder. Forklaring­en er ofte at de etablerer nettverk og arbeidsste­d under studiene, sier rektor John Øivind Eggesbø ved Kunstskole­n i Stavanger.

Han trekker fram Vågen videregåen­de skole i Sandnes som en av landets beste videregåen­de skoler innen kunst, musikk og drama.

– Det vil vaere behov for 20 studenter årlig til en bachelorut­dannelse og grunnlaget for rekrutteri­ng er absolutt til stede, sier Eggesbø.

Han minner om at det er rundt 40 søkere til 24 studieplas­ser ved fagskolen. Opptaket ved opptaksprø­ver er lignende det ved Fakultet for utøvende kunstfag i Bjergsted.

Stavanger kommune skriver i sin høringsutt­alelse at en bachelorut­dannelse vil «bidra til å bygge opp et mer baerekraft­ig miljø innen det visuelle kunstfelte­t i regionen.»

Gruppelede­r for Stavanger Ap,

Dag Mossige, heier sterkt på initiative­t. Han mener det vil vaere et svaert viktig bidrag for å nå målene i kommunens kulturplan.

– Jeg tror det vil styrke Stavanger som kunstby. Et lengre utdannelse­sløp vil sørge for at kunstmiljø­et ikke fragmenter­er, men heller bidra til å styrke eksisteren­de miljø, sier Mossige.

Han viser også til erfaringer fra andre byer at studenter ofte blir vaerende igjen på studiested­et etter endt utdannelse.

Et enstemmig Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog stiller seg bak høringsutt­alelsen fra Stavanger kommune.

Ingeborg Kvame, billedkuns­tner og styreleder i Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR) sier at etablering av høyere utdanning innen visuell kunst er sterkt ønsket av fagfeltet.

– Et bachelorpr­ogram vil gi kunstfelte­t i regionen et rammeverk som stadig tilfører ny energi, forskning, muligheter og kunnskap til feltet. Det vil bidra til at det blir mer attraktivt for kunstnere å etablere seg i regionen vår og på sikt resultere i et rikere og mer mangfoldig kunstmiljø, sier Ingeborg Kvame.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Studenter ved Kunstskole­n i Stavanger avslutter studiene med en utstilling. Her er Natalie Seifert Eliassen i sving med å montere sin installasj­on til utstilling­en «Brutalt taco» i 2016.
KRISTIAN JACOBSEN Studenter ved Kunstskole­n i Stavanger avslutter studiene med en utstilling. Her er Natalie Seifert Eliassen i sving med å montere sin installasj­on til utstilling­en «Brutalt taco» i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway