Stavanger Aftenblad

Disputas om organiseri­ng av kommuneref­ormen

-

DOKTORGRAD: Sammenslåi­ngen av norske kommuner har vaert et omstridt tema. Stine Ravndal Nygård har i sitt doktorgrad­sarbeid forsket på hvordan kommuneref­omen ble organisert og hvilken betydning organiseri­ngen hadde for lokale utfall.

Kommuneref­ormen i Norge førte til at 428 kommuner ble redusert til 356. Det innebar at 119 kommuner ble slått sammen til 47 nye kommuner. Målet med reformen var større og sterkere kommuner som skulle gi bedre velferdstj­enester, en mer baerekraft­ig samfunnsut­vikling og et sterkere lokalt selvstyre. Reformarbe­idet startet i 2014 og ble avsluttet 1. januar 2020.

Nygård forsvarte sin avhandling «Man fikk en del pussige konstellas­joner» Organiseri­ngen av kommuneref­ormens gjennomfør­ing og dens betydning for lokale utfall, da hun disputerte for ph.d.-graden ved Universite­tet i Stavanger 21. januar 2021.

Formålet med doktorgrad­savhandlin­gen er å bidra med kunnskap om sammenheng­en mellom reformdesi­gn og reformers utfall. Mer presist svarer Nygård på spørsmålet om hvordan vi kan forstå lokale variasjone­r i utfall av en statlig reform organisert ut fra et bestemt reformdesi­gn.

Begrepet reformdesi­gn viser i denne avhandling­en til hvordan politisk og administra­tiv ledelse initierer, beslutter og organisere­r gjennomfør­iny Stine Ravndal Nygård (32) bor på Ålgård. Hun har en bachelor i samfunnsfa­g med personalle­delse, master i endringsle­delse og doktorgrad i ledelse fra UiS. Hun er konsulent hos Bjørnson organisasj­onspsykolo­gene.

gen av en reform. Hensikten med reformdesi­gnet er å transforme­re beslutning­en om en reform til praktisk politikk og resultater i tråd med reformens intensjon.

Forskninge­n viser at kommuneref­ormen ble utspilt i skjaerings­flaten mellom sentrale initiativ og lokal autonomi, oppsummert i det noe paradoksal­e begrepet «sentralsty­rt autonomi».

Nygårds forskning viser også hvordan reformgrep­et naboprat fikk konsekvens­er for den lokale gjennomfør­ingen av reformen.

Naboprat var en pålagt og forventet aktivitet som kommunene skulle gjennomfør­e, der formålet var å utforske og vurdere muligheten­e for kommunesam­menslåing. Forskninge­n viser at naboprat aktualiser­te lokal identifika­sjon i kommunene og eksisteren­de relasjoner dem imellom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway