Stavanger Aftenblad

– Kanskje min siste kontrakt

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

SYKLING: Sesongåpni­ngen i Spania ble utsatt. I stedet drar Alexander Kristoff

(33) til Frankrike for å starte oppkjøring­en mot vårklassik­erne. Men det blir stadig tøffere å reise fra familien. Årets første ritt Volta à la Comunitat Valenciana i Valencia i Spania skulle egentlig startet i går. Men grunnet økt smitte i regionen er rittet utsatt til mai.

Det betyr at Alexander Kristoff må utsette sin sesongåpni­ng. I stedet for Spania blir det Frankrike på 33-åringen som er inne i sitt siste kontraktår med UAE Team Emirates.

– Det er ikke optimalt og dumt med tanke på klassikern­e som kommer, men så lenge jeg får kjørt løp i Frankrike, så skal det gå bra. Planen er å kjøre to etappeløp før vi reiser videre til Belgia, sier Kristoff til Aftenblade­t.

Først kjører han Tour de la Provence torsdag om en uke, så venter Tour des Alpes Maritimes et du Var fredag om to uker. I slutten av februar kjøres åpningsrit­tene i Belgia som markerer starten på vårsesonge­n.

Forberedt på nytt kaos

Kristoff håper å rekke hjemom en tur før Paris-Nice etter planen starter 7. mars.

– Vi er vel forberedt på at det blir litt kaotisk i år som i fjor, men nå har de startet med løp i Frankrike, så jeg tipper sesongen blir litt bedre enn i fjor da alt ble utsatt på grunn av korona. Men noen løp blir nok utsatt og avlyst også denne sesongen også.

Han startet året på treningssa­mling med UAE-laget. To uker med trening og sponsoropp­drag. Og når sesongen snart kommer i gang blir det som vanlig mye reising.

Det blir stadig tøffere å reise fra kona Maren og de fire sønnene hjemme i Stavanger.

– Jeg kjenner at jeg går glipp av en del i oppveksten til barna og samvaer med familien. Jeg er opptatt nesten hver helg, bare å planlegge en hyttetur er vanskelig. Så det er klart jeg kjenner på det. Det er nok det som til slutt kommer til å gjøre at jeg gir meg, at jeg kommer til et punkt der jeg ikke vil ofre mer, sier Kristoff.

Enden av tunnelen

Det er også noe han har i bakhodet når han nå går inn i sine siste år som proff. Han har ikke snakket med UAE om fremtiden ennå. Det skjer naermere sommeren.

– Jeg har lyst til å sykle i noen år til. Hvis laget vil ha meg, så ser jeg for meg å bli her. Men ifølge agenten min (Joona Laukka) er det en del lag som er interesser­t. Jeg holder meg nok i proffenes rekker noen år til.

– Lønnen er veldig god, det er vanskelig å gjøre noe annet som betaler tilsvarend­e. Og karrieren til en toppidrett­sutøver er ikke så lang. Men jeg går glipp av mye annet ved å vaere proffsykli­st. Uansett ser jeg litt enden av tunnelen nå. Signerer jeg en ny to- eller treårskont­rakt, så blir det kanskje min siste kontrakt.

Kristoff sier sist sommers gule triumf i Frankrike gjorde inntrykk. Først vant han selv åpningseta­ppen i Nice og kjørte med det i den gule ledertrøye­n på rittets andre dag. Og etter tre uker kunne laget feire sammenlagt­seieren til Tadej Pogacar.

– Det laget vi hadde i fjor sommer er nok det sterkeste laget jeg noensinne har kjørt for. Å vinne Touren sammenlagt var en stor opplevelse.

Han er blitt vant til å klare seg mer eller mindre alene når det drar seg mot spurt i feltet. Kristoff sier det er naturlig.

– Jeg vinner litt faerre ritt nå enn før og jeg er i en alder der det er vanskelig å få et lag bygget rundt seg. Ikke mange bygger et lag rundt en fyr som blir 34 år til sommeren. Men så lenge laget er fornøyd, jeg gjør det de forventer og de vil beholde meg, så takker jeg gjerne ja til det. Jeg trives godt, sier Kristoff.

Kristoff har blant annet vunnet monumenten­e Milano-Sanremo og Flandern rundt, i tillegg til fire etapper i Tour de France. Men å ikle seg den gule ledertrøye­n i Touren i fjor, seiler opp som et karrierehø­ydepunkt.

– Det var stort. Den gule trøyen henger på veggen i kjellerstu­en.

Kristoff er også tatt ut i troppen til sommerens Tour de France.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Alexander Kristoff fyller 34 år til sommeren og hjemme på Vaulen har han kone og fire barn. Å vaere borte fra familien begynner å taere på for UAE-rytteren som sier hans neste kontrakt kan vaere den siste han skriver som proffsykli­st. Her fotografer­t hjemme i hagen i november.
MARIE VON KROGH Alexander Kristoff fyller 34 år til sommeren og hjemme på Vaulen har han kone og fire barn. Å vaere borte fra familien begynner å taere på for UAE-rytteren som sier hans neste kontrakt kan vaere den siste han skriver som proffsykli­st. Her fotografer­t hjemme i hagen i november.
 ?? LORENZO FIZZA VERDINELLI/UAE TEAM EMIRATES ?? Alexander Kristoff, til venstre, på treningssa­mling med UAE-laget i De forente arabiske emirater i januar.
LORENZO FIZZA VERDINELLI/UAE TEAM EMIRATES Alexander Kristoff, til venstre, på treningssa­mling med UAE-laget i De forente arabiske emirater i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway