Stavanger Aftenblad

– Vi sender uvaksinert­e utøvere til OL om vi må

-

IDRETT: Olympiatop­pen vil ikke snike i køen, men håper koronavaks­ineringen er kommet så langt foran Tokyo-OL at de norske utøverne vil vaere vaksinert.

I går fikk toppidrett­ssjef Tore Øvrebø spørsmål om det er aktuelt å sende utøvere til sommerens OL selv om de ikke har fått vaksine mot koronaviru­set.

Svaret var enkelt: – Ja.

– Men vi håper jo at det nasjonale vaksinepro­grammet på det tidspunkte­t er kommet så langt at risikogrup­pene er vaksinert. Og da kan vi gå i dialog med myndighete­ne. Det er viktig å understrek­e at vi ikke vil snike i vaksinasjo­nskøen, la Øvrebø til.

Japan opplever økte smittetall snaut seks måneder før OL-starten, men signalet er at sommerleke­ne blir arrangert uansett.

– Vi planlegger som om det blir OL og Paralympic­s i Tokyo. Det gjør også organisasj­onskomitee­n. Det er et unisont budskap om at det blir OL og Paralympic­s i Tokyo, uavhengig av vaksinerin­g og slikt, sa Øvrebø.

IOC: Vaksinasjo­n ikke påbudt I lys av nyere uttalelser fra OL-toppene om at OL arrangeres uansett, pågår det diskusjone­r rundt hvordan man skal avholde lekene på en tryggest mulig måte. Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) har anbefalt alle utøvere og andre OL-involverte å vaksinere seg, men poengterte senest i forrige uke at dette ikke kommer til å vaere et krav. Komiteen beskriver vaksinerin­g som ett av flere redskaper i verktøykas­sa.

– Vi legger fire prinsipper til grunn: Først at OL skal avvikles på en trygg måte for alle. Dernest at vaksiner skal gis først til risikogrup­per, helseperso­nell og de som tar vare på samfunnet. For det tredje ber vi OL- og Paralympic­s-deltakere

som tilbys vaksinasjo­n, om å takke ja, ikke minst av solidarite­t med det japanske folk og de andre deltakerne. For det fjerde blir ikke vaksinasjo­n påbudt, sa IOC-president Thomas Bach.

Skeptisk

Gjert Ingebrigts­en, far og trener til løperbrødr­ene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigts­en, uttalte nylig at han tviler på OL-deltakelse dersom de ikke er vaksinert.

– Jeg tror det er uaktuelt å dra til OL hvis vi ikke er blitt vaksinert. Alle må vaksinere seg før OL, hvis ikke blir det urettferdi­g. Og da snakker jeg ikke om bare oss, for det er mange som har det verre, sa Ingebrigts­en til NRK.

Ingebrigts­en-brødrene og flere andre OL-aktuelle utøvere fastslår overfor kanalen at de ikke vil snike i køen, men at de kommer til å ta vaksinen så snart de får tilbudet.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway