Stavanger Aftenblad

Sola kommune opphever omstridt tiggeforbu­d

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SOLA: I fire år har det vaert forbudt å tigge i Sola kommune. Under kommunesty­ret torsdag kveld stemte flertallet for å fjerne forbudet som av flere beskrives som en skam.

Frem til torsdag var Sola kommune en av to kommuner i Norge som har forbud mot tigging i politivedt­ektene. Nå står Bjørnarfjo­rden kommune utenfor Bergen alene med forbudet.

Fremskritt­spartiet og Høyre var de eneste partiene i Sola som ville videreføre ordningen. Fellesfors­laget fra de andre partiene i kommunesty­ret fikk 22 stemmer – tre stemmer mer enn Frp og H sitt forslag.

En skam

– Det var en svart dag for fire år siden, da tiggeforbu­det ble innført. Nå opplever jeg en stor glede, sier Siv-Len Strandskog (Ap).

Hun var en av mange som tegnet seg på talerliste­n da det mye omtalte tiggeforbu­det skulle behandles i kommunesty­ret. De aller fleste av dem som tegnet seg var for at tiggeforbu­det skulle opphøre.

– Jeg var sterkt imot da dette ble innført. Det er en skam for kommunen. Sosiale problem blir ikke løst med straff. Nød blir ikke løst med straff. Det er en menneskere­tt å be om hjelp, sier Anja Berggård Endresen.

Sola SV har også vaert tydelige på at de vil tiggeforbu­det til livs.

– Dette er en av de viktigste sakene våre. Forbudet er det samme som å si at det ikke er lov å vaere fattig i Sola, sier Espen Watne.

Fikk advarsel

Argumenten­e mot tiggeforbu­d kom på løpende bånd.

– Med tanke på kommunens anseelse burde kommunedir­ektørens innstillin­g i denne saken burde vaert å oppheve tiggeforbu­det, sier Ove Evertsen (FNB).

– Tiggeforbu­d er som å si nei til en menneskere­ttighet. Det er problemer vi skal fjerne, ikke mennesker, sier Hamza Ali (Ap).

– Det skal vaere lov å be om hjelp. De som gjør det bør og skal også få hjelp, sier Arnfinn Clementsen (KrF).

David Moen (MDG) sa fra talerstole­n at tiggeforbu­det er en rasistisk praksis. – Tiggeforbu­det må ha kommet som følge av en rasistisk holdning sa han.

Dette fikk ordfører Tom Henning Slethei til å reagere.

– Det var like før jeg klubbet deg der. Det er ganske sterke beskyldnin­ger du kommer med. Slik snakker vi ikke på kommunesty­rets talerstol, sier Slethei, som nøyde seg med å gi Moen en advarsel.

Før og etter

Bare Høyre og Fremskritt­spartiet ville beholde tiggeforbu­det. Solveig Louise Albretsen (Frp) la frem et forslag som er basert på erfaringer, forklarte hun.

– Før tiggeforbu­det kom var tigging et stort problem. Svaert mange følte seg utrygge og det var utfordrend­e for handelssta­nden. Flere ganger måtte politiet komme og ordne opp. Etter at tiggeforbu­det ble innført har det ikke vaert problemer. Å oppheve forbudet er derfor ikke ønskelig. Forbudet må bestå, sier hun.

– Svaert mange, sier du. Er det gjort undersøkel­ser på dette, spør Berggård Endresen.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i tilstanden­e som beskrives, supplerer Bettina Lindgren (SV). Renate Gimre (Frp) tok så ordet. – Vi snakker med folk i Sola. Veldig mange vi har snakket med i Solakrosse­n syntes det var skummelt med tiggerne, sier hun.

– Da snakker vi nok med ulike folk, respondere­r Berggård Endresen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? i 2017 kledde Jan W. Ruud seg ut som tigger og satte seg utenfor Mega i Sola sentrum i protest mot at formannska­pet vedtok forbud mot tigging.
JON INGEMUNDSE­N i 2017 kledde Jan W. Ruud seg ut som tigger og satte seg utenfor Mega i Sola sentrum i protest mot at formannska­pet vedtok forbud mot tigging.
 ??  ?? Anja Berggård Endresen, Venstre.
Anja Berggård Endresen, Venstre.
 ??  ?? Renate Gimre, Frp.
Renate Gimre, Frp.
 ??  ?? Bettina Lindgren, SV.
Bettina Lindgren, SV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway