Stavanger Aftenblad

Rødt lys i Bergen gir gult lys i Stavanger og Sandnes

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

KORONA: Før helgen lettet Nord-Jaeren på koronarest­riksjonene. I går stengte Bergen ned sammen med 12 nabokommun­er. Det muterte viruset kryper naermere Rogaland, men kommuneove­rlegen i Stavanger har is i magen.

De nye og strenge tiltakene i Bergen og omegn ble innført fra klokken 18 i går og gjelder til 14. februar. Det innføres rødt nivå i skoler og barnehager. Butikker, serverings­steder og treningsse­ntre må stenge og det frarådes besøk i hjemmet. Dagligvare­butikker og apotek får holde åpent.

Avventende på Nord-Jaeren For Nord-Jaerens del er det imidlertid vanskelig å skulle innføre «føre-var»-tiltak. Kommuneove­rlegene i Stavanger og Sandnes er enige om å se tingene an.

Fagfolkene vurderer situasjone­n hele tida, og neste beredskaps­møte er allerede tirsdag. Men så langt er det ingenting ved smittesitu­asjonen på Nord-Jaeren som tilsier innstrammi­nger.

– Vi følger nøye med, sier Hans Petter Torvik, kommuneove­rlege i Sandnes.

– Jeg tror ikke at det blir innstrammi­nger her lokalt denne uka, sier Runar Johannesse­n.

Runar Johannesse­n i Stavanger tror befolkning­en vil ha vanskelig for å akseptere det. Derfor tror han heller på en nøktern «vente og se» akkurat nå.

– Folk trenger en pause, selv om det kan bli innstrammi­nger igjen. Kanskje nettopp derfor er det viktig at folk først får en pause, sier han.

Ulvik-utbruddet sprer seg

Et av de største utbruddene med mutert og mer smittsomt koronaviru­s har utgangspun­kt i Ulvik i Hardanger. Der ble til og med lørdag bekreftet til sammen 85 bekreftede smittetilf­eller. Og utbruddet brer seg.

Søndag var det registrert 13 nye smittede i Bergen, fra tester lørdag. Fem av smittetilf­ellene i Bergen er tilknyttet en byggeplass der det er risiko for spredning av sørafrikan­sk virus.

I Stavanger sitter kommuneove­rlege Runar Johannesse­n og følger nøye med på situasjone­n. I tre dager har Stavanger hatt null nye smittetilf­eller. Sandnes har hatt tre og Sola to i helgen.

Fortsatt risiko

Så seint som fredag opphevet de fire kommunene på Nord-Jaeren de strenge, lokale smittevern­tiltakene og åpnet treningsst­udio og svømmehall­er, samt alkoholskj­enking på spisestede­r.

Samtidig var ordførere og kommuneleg­er tydelige på at faren slett ikke er over. Risikoen er fortsatt stor for at det muterte viruset, og det vanlige koronaviru­set, kan blusse opp igjen i Sør-Rogaland.

– Vi har vaert tydelig hele veien på at risikoen fortsatt er der.

Derfor minner han folk på at de fortsatt må følge de strenge nasjonale smittevern­tiltakene.

Etter smitteøkni­ngen i Bergen og Hardangero­mrådet de siste dagene kom Helsedirek­toratet lørdag med en ny faglig vurdering for Vestland. Søndag strammet regjeringe­n inn de nasjonale retningsli­njene for 13 kommuner i Vestland etter at Bergen ba om det.

Det innføres to ringer for tiltakene med virkning fra søndag klokka 18:

I ring 1 er: Bergen, Kvam og Ulvik.

I ring 2 er: Alver, Askøy, Bjørnafjor­den, Eidfjord, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal, Voss og Øygarden.

– Vi må ha strengere tiltak i kommuner som er berørt av utbrudd av de mer smittsomme variantene av viruset enn i resten av landet. Vi har fortsatt et mål om å slå ned og forsinke at disse mer smittsomme variantene sprer seg. Det har kommunene som var en del av utbruddet i Nordre Follo klart, og det tror jeg også Bergen og kommunene rundt vil klare, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i en pressemeld­ing.

Regjeringe­n kan beslutte hvilke tiltak som skal iverksette­s i enkeltkomm­uner når det er avgjørende å få satt i verk tiltak for å motvirke smittespre­dning.

Bekymret Nakstad

Likevel er det alarmbered­skap i bergensomr­ådet.

– Vi har flere tilfeller med mutert virus som ikke er knyttet til hverandre, og der vi ikke klarer å spore hvor smitten kommer fra. Det gjør oss bekymret, sa smittevern­overlege Frank van Betten lørdag.

Også assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad er bekymret.

– Det generelle smittenivå­et i Norge har vaert fallende de siste ukene, men har nå dessverre flatet ut igjen, sier Nakstad.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Pågangen har ikke avtatt nevneverdi­g ved den ekstra teststasjo­nen på Tjensvoll siste døgn, men foreløpig unngår Stavanger ny nedstengni­ng. Runar Johannesse­n, kommuneove­rlege i Stavanger, Innfelt, tror folk på Nord-Jaeren trenger en pause nå før eventuelle nye innstrammi­nger.
JON INGEMUNDSE­N Pågangen har ikke avtatt nevneverdi­g ved den ekstra teststasjo­nen på Tjensvoll siste døgn, men foreløpig unngår Stavanger ny nedstengni­ng. Runar Johannesse­n, kommuneove­rlege i Stavanger, Innfelt, tror folk på Nord-Jaeren trenger en pause nå før eventuelle nye innstrammi­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway