Stavanger Aftenblad

Diskusjone­n er allerede i gang om fordelinge­n

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

NY KRISEPAKKE: Sist fikk Stavanger 16 millioner, Sandnes fikk 9 millioner og Sola fikk tre millioner. Ingen vet hvor mye kommunene får denne gang. Likevel er debatten i gang om hvordan pengene skal brukes – og uenigheten er allerede påtakelig.

Med en halv milliard kroner i potten kan Stavanger få 30 millioner kroner og Sandnes 18 millioner kroner i koronakris­estøtte denne våren. Regnestykk­et er basert på at beløpet fra regjeringe­n er økt fra 250 millioner kroner sist gang til 500 millioner kroner. Da fikk Stavanger 16 og Sandnes 9 millioner kroner. Sola fikk tre millioner kroner forrige gang.

Men foreløpig vet heller ikke regjeringe­n hvordan pengene fordeles, det blir vedtatt senere i februar.

Venter på ukjent antall mill. Aleksander Stokkebø fra regjerings­partiet Høyre sitter på Stortinget for Rogaland, men heller ikke han kan svare på eksakt hvor mange millioner Stavanger og Sandnes vil få denne gangen.

Han anslår imidlertid at det ikke blir mindre penger enn sist, heller mer, siden potten er større. Arbeidsled­igheten i regionen vår er høyere enn landsgjenn­omsnittet, og det er ett av kriteriene som regjeringe­n legger til grunn.

Tips: Sjekk kriteriene Stokkebø anbefaler kommunene å ta en kikk på det skriftlige fremlegget fra regjeringe­n, hvor de overordned­e kriteriene fremgår. Ut fra det kan man regne på noen ulike scenarioer for tildeling og sette opp en prioriteri­ng på hva en vil bruke de friske midlene til. Dermed kan man ha alt klart til det formelle vedtaket blir fattet i Stortinget.

Regjeringe­ns tiltakspak­ke er på til sammen 16,3 milliarder kroner. Det er foreslått at kommunene skal få én milliard kroner i direkte tilskudd, som de selv kan dele ut til bedrifter som faller utenfor den generelle kompensasj­onsordning­en.

En halv milliard i spill

I første omgang skal kommunene få 500 millioner. Det er dobbelt så mye som sist gang regjeringe­n delte ut koronapeng­er til kommunene var i januar.

Da fikk Stavanger 16,2 millioner kroner og Sandnes fikk 9 millioner kroner. Sola kommune fikk tre millioner kroner. y Stavanger ga hele summen til 110 restaurant­er og utelivsbed­rifter, slik Oslo og Bergen også gjorde. y Sandnes ga 5 millioner til oppussing og vedlikehol­d og to millioner til serverings­bedriftene­s bransjefor­ening. Stortinget skal behandle regjeringe­ns koronakris­epakke den 23. februar. Bevilgning­ene blir sannsynlig­vis også vedtatt da.

Hvordan bruke pengene?

I mellomtide­n jobber kommunene med å lage et sett av kriterier for hvilke bedrifter som kan søke. Heller ikke kommunedir­ektør Per Kristian Vareide vet hvor mye penger Stavanger får.

Men allerede i morgen har han et forslag til politikern­e som vekker både oppsikt og avventende undring. Han anbefaler at kriteriene for å få støtte skal vaere bedrifter som kan vise til innovasjon og nytenking. En søknad fra bedriftene med kort søknadsfri­st skal gi grunnlag for tildelinge­n av pengene.

Uenig i kriteriene

Dermed er debatten i gang.

Venstres Jan Erik Søndeland er veldig uenig.

– Venstre er et gründerpar­ti. Men dette er ikke anledninge­n. Nå må vi gi akutt åndedretts­hjelp til bedriftene med sunn og god drift, men som trenger hjelp straks.

Dag Mossige (Ap) er mer nysgjerrig avventende til forslaget fra kommunedir­ektøren.

– Jeg ser behovet for å legge noen kriterier til grunn. Vi så ved siste utdeling av penger potten er mye mindre enn behovet. Men jeg er opptatt av at pengene må komme bedriftene til gode raskt, sier Dag Mossige.

Han er imidlertid villig til å høre kommunedir­ektørens beskrivels­e til hva han mener med innovasjon og nyskaping i denne sammenheng­en.

– Jeg vil ikke skyte ned forslaget før jeg har hørt det, sier Mossige.

Saken skal drøftes i kommunalut­valget i Stavanger i morgen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Per Kristian Vareide, kommunedir­ektør i Stavanger, vet ikke hvor mange millioner han får, men han har allerede begynt å tenke på hvordan de bør fordeles.
JON INGEMUNDSE­N Per Kristian Vareide, kommunedir­ektør i Stavanger, vet ikke hvor mange millioner han får, men han har allerede begynt å tenke på hvordan de bør fordeles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway