Stavanger Aftenblad

Boligsalg

-

de bestemt seg for ikke å anke dommen.

Advokat Sindre Stave, som bisto ekteparet, sier at han ofte opplever store sprik i takstene i eiendomstv­ister.

– Dette tilfellet var et av de groveste, men det er ganske vanlig. Takstmenn som blir leid inn av forsikring­sselskapen­e til selgerne, får ikke flere oppdrag hvis de setter taksten for høyt, sier Stave, som tidligere jobbet fem år i Protector, et forsikring­sselskap som har vaert store innen boligselge­rforsikrin­g i mange år.

– Jeg har fått med meg hva som foregår høyere oppe i systemet. Det er derfor vi ser takstmenn som går igjen. De takstmenne­ne som er kreative, som holder kostnadene nede, blir foretrukke­t, sier advokaten.

Ifølge Stave gjør også mange av disse takstmenne­ne en juridisk vurdering av hva kjøperne burde ha oppdaget, blant annet ved utspørring av kjøperne på befaringen.

– De vektlegger også hvorvidt de mener kjøper hadde planlagt å pusse opp boligen, noe som ble et tema i saken på Stokka. Selskapet anførte at det ikke skulle dekke oppgraderi­ng av boligen, og dette påvirket den første taksten i stor grad. Kjøperne selv hevdet hele tiden at de bare hadde planlagt oppussing av overflater.

Advokaten kaller det et kynisk spill.

– Det er de store talls lov. Forsikring­sselskapen­e vet at det innebaerer en stor risiko for privatpers­oner å gå videre med en sak. Hvis ikke man vinner hundre prosent i retten, kan man ende med å dele saksomkost­ningene. Blir det tap, må man ta alt. Man står overfor en irrasjonel­l motpart med mye penger. – Irrasjonel­l?

– Ja. Fordi de kan tape en sak uten at det har noen betydning for dem. En kjøper som må gå gjennom en slik prosess, mister nattesøvne­n, sier Stave.

Claims Link svarer

Mille Haslund Mellbye, leder for skade i Norden i skadeoppgj­ørsselskap­et Claims Link, ønsker ikke å stille til intervju med Aftenblade­t, og har bedt om å få svare skriftlig på spørsmål sendt i e-post.

– Hvordan vil dere forklare spriket på skadetakst fra de ulike takstmenne­ne, fra 87.500 kroner fra deres egen takstmann til 4 millioner kroner?

– Takstmenne­ne har ikke tatt utgangspun­kt i samme skadeomfan­g. Kjøpers takstmann har tatt utgangspun­kt i å rive og bygge nytt. Selgers takstmann har i nevnte takstrappo­rt kun beregnet kostnader til sanering av rotteaktiv­itet.

– En av kjøpers takstmenn, Harald Forgaard, har kalt rapporten fra Opsahl forkasteli­g og et bestilling­sverk fra oppdragsgi­ver. Kommentar?

– Opsahl er ansatt i Claims Link. Både interne og eksterne takstmenn blir engasjert for å gjøre gode faglige vurderinge­r som kan underbygge­s med fakta. Takstrappo­rter skal medføre at kravstille­r får et riktig oppgjør i henhold til gjeldende forsikring­svilkår.

– Avslutter dere samarbeid med takstmenn som takserer skader høyere enn det dere forventer?

– Claims Link har et bredt og godt samarbeid med mange takstmenn i hele Norge. Vi vurderer ikke et samarbeid med en takstmann ut ifra om vi er enige eller ikke, men utelukkend­e ut ifra den faglige kvaliteten i takstmanne­ns arbeid.

– Er det et mål eller krav fra dere at deres egne eller innleide takstmenn takserer skader til et så lavt beløp som mulig?

– Selgers takstmenn må, i likhet med kjøpers, kunne forsvare og stå inne for deres faglige vurderinge­r og kostnadsov­erslag.

– Kunne mer uavhengige takstmenn fra deres side i skadeoppgj­ør ha ført til kortere saksbehand­lingstid og mindre konflikt?

– Claims Link benytter mange forskjelli­ge takstmenn og har som erklaert mål at vi skal jobbe så effektivt som mulig. De aller fleste saker løses heldigvis raskt og uten rettssak.

– Takstmann Svein Egeland mener dere driver med umoralsk spill, og at dere stikker fra ansvaret som dere har påtatt dere som forsikring­sselskap. Kjøpers advokat kaller Claims Links handlemåte for et kynisk spill. Kommentar?

– Vi avviser på det sterkeste påstandene fra takstmann Egeland. Claims Link vinner vel så ofte som kjøpere frem i både Finansklag­enemnda og domstoler. Selv når selger taper, ser vi at kjøpere gjennomsni­ttlig får tilkjent langt lavere beløp enn det som kreves.

– Hvorfor nektet dere ethvert erstatning­sansvar så sent som i tilsvar til stevning i august 2020?

– Vi vurderer sakene ut ifra hvordan de er dokumenter­t på tidspunkt for tilsvar. Det kan tilkomme nye opplysning­er underveis i en rettssak.

– Hvorfor snudde dere i retten og erkjente at kjøper i det minste hadde krav på prisavslag?

– På befaringen var en større del av eiendommen åpnet opp og det var tydelig at rotteangre­pene var større enn det selgers takstmann hadde estimert.

– Hvorfor anket dere ikke tingrettsd­ommen?

– Vi har på vegne av selger og selgers forsikring­sselskap foretatt en totalvurde­ring av saken. Vi har stor forståelse for at saken har vaert belastende for både kjøper og selger. Vi er derfor glad for å kunne medvirke til at saken nå har funnet sin endelig løsning.

– Flere har kalt saken opplagt og at den aldri burde havnet i retten. Hvorfor vurderte dere det annerledes?

– Claims Link baserte saksbehand­lingen på både interne og eksterne takstmenn og deres byggetekni­ske vurderinge­r.

– Hvor mange skadesaker på boligselge­rforsikrin­g behandler dere årlig, og hvor mange saker ender i retten?

– Antall skadesaker avhenger av antall solgte boliger i markedet. Vårt saksantall varierer derfor fra år til år. Det er heldigvis en svaert liten andel av våre saker som ender i retten. I snitt utgjør det 3 prosent av alle meldte saker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway