Stavanger Aftenblad

Stavanger kommune tar ansvar etter stupeulykk­e

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Konrad Åsnes (17) ble lam fra brystet og ned etter stupeulykk­en fra et kommunalt stupebrett i Godalen i fjor vår. Nå erkjenner Stavanger kommune erstatning­sansvar.

– Det er såpass mye tvil om hva slags føringer som gjelder for dybde og informasjo­n ved stupebrett­ene ved våre badeplasse­r, og om kommunens egne anbefaling­er er fulgt godt nok opp, at vi ikke ønsker at saken skal gå videre. Med så mye usikkerhet ønsker vi ikke å utsette de som har vaert utsatt for denne ulykken den ekstra belastning­en som en eventuell videre prosess ville ført til, og valgte derfor å erkjenne ansvar, sier Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utvikling i Stavanger kommune.

– Ut fra en helhetsvur­dering og av hensyn til familien er det ikke verdt å problemati­sere dette, sier Skjørestad.

KLP, som er Stavanger kommunes forsikring­sselskap, har gått gjennom all dokumentas­jon rundt stupeulykk­en for å vurdere Stavanger kommunes rolle.

– For oss var det viktig å få en uavhengig gjennomgan­g. Det er en prinsipiel­t krevende sak, men KLP har kommet med en anbefaling som vi har tatt til etterretni­ng og sluttet oss til, sier Skjørestad.

Ville advare

Ulykken skjedde 20. mai i fjor på kommunens stupebrett i Godalen i Stavanger. 17 år gamle Konrad Åsnes skulle bare ta et siste stup da han traff bunn og brakk nakken.

Bare dager etter ulykken tok familien kontakt med Aftenblade­t for å advare andre om stupebrett­et. De ba kommunen om at brettet ble fjernet. Dette satte i gang en stor prosess, både politisk og administra­tivt.

Få dager etter ulykken målte Stavanger kommune vanndybden ytterst under stupebrett­et til 2,8 meter. Kommunens egne retningsli­njer sier at det skal vaere 3,5 meter vann under kommunale stupebrett. Målingene viste at kun to av kommunens stupebrett hadde påkrevd dybde.

Familien varslet i juni i fjor at de ville fremme krav om erstatning.

Fjernet stupebrett

Flere av kommunens stupebrett ble fjernet etter ulykken, men ikke stupebrett­et i Godalen: y Et stupebrett i Grønavigå på Buøy ble fjernet umiddelbar­t på kvelden 25. mai etter at kommunen var ute og kontrollmå­lte dybden på alle stupebrett­ene. y Stupebrett­ene på Lindøy ble stengt etter ulykken. Under det ene stupebrett­et var dybden 0,5 meter og under det andre 0,6 meter. y Videre ble det satt opp skilt som informerer om dybde ved de andre stupebrett­ene. lei y Flere politiske partier tok til orde for å flytte stupebrett­ene som har mindre enn 3,5 meter vann under seg.

Nå vil Stavanger kommune nok en gang gå gjennom endringene de gjorde i fjor for å forsikre seg om at det er trygt å bruke kommunens stupebrett.

Aftenblade­ts gjennomgan­g viste at det ikke finnes nasjonale krav til dybde under utendørs stupebrett, men at mange har brukt innendørs dybdekrav som retningsgi­vende for utendørs stupeanleg­g. Det ble også en diskusjon om man kun skulle måle dybden rett foran stupebrett­et eller i en halvsirkel rundt det.

– Det er nå satt i gang et arbeid på nasjonalt hold for å se om det skal vaere nasjonale retningsli­njer for stupebrett i friområder, sier Skjørestad.

Dette arbeidet skal føre til endringer på eksisteren­de stupebrett som ikke følger fastsatte krav.

Bedre liv

Konrads familie er glad for at kommunen har erkjent ansvar.

– Det som er viktig for oss er at KLP har erkjent erstatning­sansvaret. Situasjone­n har vaert tung, så det var godt å få dette avklart, slik at vi slipper usikkerhet og bekymring for hva resultatet av dette ville bli. Vi er glade for at vi slipper en rettssak om dette spørsmålet, det hadde blitt en stor belastning for oss i en allerede vanskelig situasjon, sier faren, Knut Åsnes.

– Så håper vi at Konrad skal klare å trene seg opp til å mestre mest mulig selv, og i fremtiden skal kunne delta på de aktivitete­r han har lyst til. Selv om han ikke vil kunne få det gamle livet sitt tilbake, vil en erstatning hjelpe til med å gi han et bedre liv, sier faren.

Med så mye usikkerhet ønsker vi ikke å utsette de som har vaert utsatt for denne ulykken den ekstra belastning­en som en eventuell videre prosess ville ført til, og valgte derfor å erkjenne ansvar.

Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utvikling i Stavanger kommune.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Konrad Åsnes ble lam fra brystet og ned etter ulykken, og er avhengig av rullestol. Han trener mye styrke.
JAN INGE HAGA Konrad Åsnes ble lam fra brystet og ned etter ulykken, og er avhengig av rullestol. Han trener mye styrke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway