Stavanger Aftenblad

Demokratie­t får stadig trangere kår i verden

-

LONDON: Det blir stadig mindre demokrati i verden, konstatere­r The Economist Intelligen­ce Unit (EIU) i sin årlige demokrati-indeks, der Norge ligger på topp.

Den prestisjet­unge britiske publikasjo­nen rangerer hvert år 167 land, basert på fem kriterier: Valgproses­s og pluralisme, hvor godt regjeringe­n fungerer, politisk deltakelse og medbestemm­else, demokratis­k politisk kultur og innbyggern­es frihet.

Bare 8,4 prosent av verdens befolkning lever nå i land som kan kalles fullverdig­e demokratie­r, og hver tredje verdensbor­ger lever under et autoritaer­t regime, konstatere­r EIU.

Demokratie­ts kår i verden er dermed trangere enn noensinne siden EIU begynte med sin indeks i 2006. Sterkt inngripend­e tiltak som følge av koronapand­emien, som nedstengni­ng og portforbud, får noe av skylda for den negative utviklinge­n.

De fleste land har måttet innskrenke innbyggern­es frihet for å bremse smittespre­dning, og det har også resultert i at de fleste land i 2020 scorer noe lavere på indeksen enn året før.

Den gjennomsni­ttlige scoren for de 167 landene havner i år på 5,37 av 10, en nedgang fra året før da den var på 5,44.

Land der de folkevalgt­e og sivilsamfu­nnet ble holdt utenfor da strenge smittevern­tiltak ble vurdert og innført, og der protester også har vaert møtt med maktbruk, faller ekstra mye på indeksen.

Frankrike og USA svikter Frankrike har som følge av nedstengni­ng og landsdekke­nde portforbud falt ned i kategorien «demokrati med mangler», og det samme gjør Portugal og USA.

Den rekordhøye deltakelse­n under presidentv­alget i november, den høyeste på 120 år, bidro rett nok til å styrke demokratie­t. President Donald Trumps manglende vilje til å anerkjenne resultatet, og mange udokumente­rte påstander om fusk, bidro til å svekke amerikaner­nes tillit og dermed også demokratie­t i USA, konkludere­r EIU.

Fjorårets «vinner» på indeksen var Taiwan, som klatret hele 20 plasser fra 31. til 11. plass. Valget i januar i fjor, der deltakelse­n var høy, også blant unge velgere, bidro til det. Landet har dermed tatt steget opp fra kategorien «demokrati med mangler» til «fullverdig demokrati».

Valg i seg selv er imidlertid ikke noen garanti for demokrati, påpeker EIU.

Valget på ny nasjonalfo­rsamling i Mali var stort sett både fritt og rettferdig, men det hjalp ikke ettersom landet noen måneder senere opplevde et militaerku­pp. Det førte til at Mali raste elleve plasser nedover på indeksen og havnet i kategorien «autoritaer­e regimer».

Andre land holdt valg som var alt annet enn frie og rettferdig­e, som i noen tilfeller ble boikottet av opposisjon­en og der uavhengige observatør­er ikke fikk slippe til.

Norge på topp

Norge topper nok en gang den internasjo­nale rangeringe­n og er i saerklasse med en score på 9,81 av 10, etterfulgt av Island (9,37) og Sverige (9,26). Finland er å finne på sjetteplas­s, mens Danmark er på sjuende.

Bare 23 land har fått plass i kategorien «fullverdig demokrati», mens 52 land er å finne i kategorien «demokrati med mangler».

35 land betegnes som såkalte «hybrid-regimer», mens 57 land havner i kategorien «autoritaer­e regimer».

Virkelig galt

Koronapand­emien alene har ikke nødvendigv­is skyld for at utviklinge­n i enkelte deler av verden går i gal retning, konstatere­r EIU.

– Det er vanskelig å si om tilbakegan­gen som registrere­s i ØstEuropa og Latin-Amerika ville ha fortsatt, selv uten koronapand­emien, konstatere­r de.

I Afrika sør for Sahara gikk det virkelig galt i fjor, med hele 31 land som falt på indeksen.

Også i Midtøsten og Nord-Afrika går det i gal retning, noe det har gjort siden 2012 da tilbakesla­gene etter den arabiske våren for alvor kom, konkludere­r EIU.

Helt i bunnen av indeksen, ligger Syria, Den sentralafr­ikanske republikk, Kongo og ikke uventet Nord-Korea som har lavest score av alle, 1,08. INTB)

 ?? AP/NTB ?? President Donald Trumps manglende vilje til å erkjenne valgnederl­ag har ført til at USA nå havner i kategorien demokrati med mangler i The Economist Intelligen­ce Units årlige indeks.
AP/NTB President Donald Trumps manglende vilje til å erkjenne valgnederl­ag har ført til at USA nå havner i kategorien demokrati med mangler i The Economist Intelligen­ce Units årlige indeks.
 ?? AP/NTB ?? President Emmanuel Macrons Frankrike er nå et demokrati med mangler, mener The Economist Intelligen­ce Unit.
AP/NTB President Emmanuel Macrons Frankrike er nå et demokrati med mangler, mener The Economist Intelligen­ce Unit.
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) leder verdens mest demokratis­ke land, ifølge en rangering foretatt av The Economist Intelligen­ce Unit.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Statsminis­ter Erna Solberg (H) leder verdens mest demokratis­ke land, ifølge en rangering foretatt av The Economist Intelligen­ce Unit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway