Stavanger Aftenblad

Museveni hevder norskstøtt­et fond undergrave­r ham

-

KAMPALA: Norge har bidratt med 180 millioner kroner til et demokratif­ond i Uganda, som president Yoweri Museveni hevder driver undergravi­ng og krever avviklet.

Ugandas mangeårige president, som har sittet ved makten siden 1986, ble i forrige måned gjenvalgt for fem nye år i et valg opposisjon­ens kandidat Kyagulanyi Ssentamu, bedre kjent under artistnavn­et Bobi Wine, har gått rettens vei for å få underkjent.

Ssentamu, som ifølge det offisielle resultatet fikk 35 prosent av stemmene, hevder at regjerings­haeren fylte stemmeurne­ne med Museveni-stemmer og jaget velgere bort fra valglokale­ne.

Museveni hevder på sin side at valget var det «reneste» i landets historie.

Vedvarende bekymring

Ukene før valget var preget av vold og maktbruk mot opposisjon­elle, noe blant andre USAs ambassadør i landet kritiserte.

– Det er grunn til dyp og vedvarende bekymring over de utenomrett­slige fengslinge­ne av medlemmer av opposisjon­spartier og over at flere tilhengere av opposisjon­en har forsvunnet, påpekte Natalie E. Brown.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen

Søreide (H) ga også uttrykk for bekymring.

– Norge er bekymret over den politiske volden under valgkampen i Uganda, sa hun i november, og ba landets regjering «ivareta sikkerhete­n til alle kandidater og velgere».

Sju dager etter valget sendte Museveni et rasende brev til landets finansmini­ster Matia Kasaija og krevde at han «øyeblikkel­ig» sørger for å stanse virksomhet­en til det norskstøtt­ede demokratif­ondet Democratic Governance Facility.

Fondet ble opprettet i 2011 av Norge, Danmark, Sverige, Irland, Østerrike, Nederland, Storbritan­nia og EU, for å koordinere bistanden til organisasj­oner som arbeider for demokrati, godt styresett, menneskere­ttigheter og korrupsjon­sbekjempel­se i Uganda.

Fondet regnes som den største bidragsyte­ren til sivilsamfu­nnet i Uganda, der Museveni har fremstått som en stadig mer autoritaer leder.

Torturofre

Norge har bidratt med 180 millioner kroner til fondet, og det er ifølge Utenriksde­partemente­t bevilget ytterliger­e 20 millioner kroner for innevaeren­de år.

I 2019 opplyste fondet blant annet å ha gitt fri rettshjelp til naermere 70.000 ugandere, og det bidro til at over 3.400 ofre for tortur og konflikt fikk medisinsk og psykososia­l hjelp.

– Fondet støtter rundt 90 institusjo­ner og organisasj­oner som er sentrale i arbeidet for godt styresett, demokrati og likestilli­ng. Vi anser at dette er et godt program som det er ønskelig å videreføre, sier statssekre­taer Jens Frølich Holte (H) i UD til NTB.

Museveni hevder at fondet bidrar til å undergrave regimet og at ugandiske myndighete­r nektes innsyn og innflytels­e over virksomhet­en.

– Jeg instruerer deg derfor til øyeblikkel­ig å suspendere fondets aktivitete­r, inntil regjeringe­n har vurdert denne saken grundig og en ny styringsst­ruktur der folkevalgt­e får nødvendig innsyn, er kommet på plass og godkjent av meg, skriver han i brevet datert 21. januar, gjengitt av blant andre Nile Post og AP.

Democratic Governance Facility blir drevet fra den danske ambassaden, og Norges ambassadør Elin Østebø Johansen sitter i styret sammen med ambassadør­ene fra de øvrige giverlande­ne.

Ifølge Museveni ble Ugandas regjering «arrogant avvist» da også den ba om å få en representa­nt i styret.

Uganda har de siste 20 årene mottatt naer 7 milliarder kroner i bistand fra Norge, og drøyt 1,3 milliarder av dette har vaert øremerket tiltak for å bedre styresette­t og forebygge konflikter i landet, viser en oversikt fra Norad. (NTB)

 ?? AP / NTB ?? Yoweri Museveni har styrt Uganda siden 1986 og sikret seg nylig fem nye år ved makten i et valg opposisjon­en hevder var preget av fusk. Museveni anklager nå Norge og andre vestlige land for å undergrave hans styre gjennom et fond som støtter organisasj­oner som arbeider for demokrati, godt styresett, menneskere­ttigheter og korrupsjon­sbekjempel­se i Uganda.
AP / NTB Yoweri Museveni har styrt Uganda siden 1986 og sikret seg nylig fem nye år ved makten i et valg opposisjon­en hevder var preget av fusk. Museveni anklager nå Norge og andre vestlige land for å undergrave hans styre gjennom et fond som støtter organisasj­oner som arbeider for demokrati, godt styresett, menneskere­ttigheter og korrupsjon­sbekjempel­se i Uganda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway