Stavanger Aftenblad

Aktiv dødshjelp – verdistrid i SV?

- Leiv Jon Paulsen Stavanger

POLITIKK: Via avisen Vårt Land (4. februar) har jeg fått tak i følgende utsagn forfattet av Frp og SV i forbindels­e med debatten om aktiv dødshjelp i fjor. Det skjedde ved behandling­en av stortingsm­eldingen om lindrende behandling. Det lyder slik: At « ... debatten rundt aktiv dødshjelp i Norge i for stor grad er preget av synsing og påstander» og at alle må få «vaere sjef i eget liv, hele livet, også de aller siste dagene av livet».

Erik Faret Sakariasse­n er en av SVs talsmenn for dette. Mitt retoriske spørsmål blir: Er dette en kamp om verdier preget av synsing? Tja. Her kommer min «synsing»: Livet slik det er gitt oss fra unnfangels­en, er ingen «verdi». Det er selve forutsetni­ngen for alle verdier! Uten det gitte livet, ingen verdier! Derfor er denne «synsingen» så fundamenta­l. Livet er – og skal alltid vaere – ukrenkelig. Derfor kaller vi «synsere» livet for hellig.

Kan dette bevises? Nei. Naturviten­skapelig måte å tenke og bevise på, duger ikke her. Her handler det om det mest fundamenta­le vi har, om vår virkelighe­tsforståel­se, om hva vi tror. Dette ukrenkelig­e livet skal vi verne om, styrke, og når lidelse og foreståend­e død er der, da skal vi lindre og trøste. Men aldri aktivt og med forsett avslutte.

Aktiv dødshjelp hører til i en annen virkelighe­t enn den jeg forholder meg til. At SV vil gå sammen med Frp i denne saken, er påfallende og forurolige­nde. Å vaere «sjef i eget liv» (en typisk nyliberali­stisk idé) er noe ingen av oss makter. Vi er – og skal vaere – en del av et fellesskap som har som oppgave å ta vare på oss og beskytte oss når det trengs.

 ?? NTB ?? «Uklarheter knyttet til mangelfull­e og feilaktige arbeidspla­ner får i det videre konsekvens­er for det som kommer til uttrykk på lønnsslipp­en til laereren», skriver Bjørn Brown og Åshild Knutzen.
NTB «Uklarheter knyttet til mangelfull­e og feilaktige arbeidspla­ner får i det videre konsekvens­er for det som kommer til uttrykk på lønnsslipp­en til laereren», skriver Bjørn Brown og Åshild Knutzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway