Stavanger Aftenblad

Når slutter en bibel å vaere en bibel?

-

store familiebib­elen fra 1953, er for alltid endret. De skjøre papirsiden­e er skåret ut, og erstattet med et drivverk som sender fragmenter­te bilder av andre kunstneres tolkninger av jaerhimmel­en sakte over skjermen som nå erstatter den stive permen. Slik forener Erland en uoppnåelig, guddommeli­ge himmel med vår prosaiske og jordiske himmel.

Bibelen som formidler av «absolutt sannhet», har gjennomgåt­t utallige fortolknin­ger og omskrivnin­ger siden de første nedtegnels­ene.

Mindre provoseren­de

At samtidskun­sten utfordrer organisert religion er heller ikke ukjent fenomen;

Hannah Wilke (1940-1993), en av de store feminist-avantgardi­stene, laget i 1974 en serie på 20 fotografie­r av seg selv (verket heter Super-T-Art) hvor hun gjennom en slags bilde-for-bildestrip­tease inntar kjente «kvinner som sexobjekt»-positurer til hun ender opp som den ultimate pinup: Jesus på korset. En snedig kritikk av en samtid som fremdeles ble styrt av det rigide mannlige blikket.

Det mest kjente arbeidet i denne sammenheng er Piss Christ (1987), et fotografi som viser et plastkrusi­fiks med Jesus, nedsenket i kunstner Andres Serranos egen urin. Et verk som var så provoseren­de at katolikker protestert­e i gatene og to menn brøt seg inn i museet og forsøkte å ødelegge bildet med hammer og skrutrekke­r.

I motsetning til kunst som har som mål å provosere eller å imøtegå religiøs laere, gir Erlands bibler rom for ettertenks­omhet og refleksjon­er.

Han har riktignok dekonstrue­rt den hellige skrift, noe som sikkert sårer og/eller provoserer noen i vår lettkrenke­de samtid, men det er ingen grunn til religiøs panikk: Babel er en varsom og respektful­l utstilling, full av undring og delikate spørsmål, en utstilling som fortjener et stort publikum.

Men la hammer og skrutrekke­r bli hjemme.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Babel er Jens Erlands nye utstilling på Hå gamle prestegard. Den består i hovedsak av gamle bibler som Erland har jobbet med.
TOMMY ELLINGSEN Babel er Jens Erlands nye utstilling på Hå gamle prestegard. Den består i hovedsak av gamle bibler som Erland har jobbet med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway