Stavanger Aftenblad

NFF oppfordrer flere fotballmam­maer til å bli trenere

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

REKRUTTERI­NG:

NFF jobber for å endre holdninger og få flere kvinner på fotballban­en. Målet er at 20 prosent av fotballtre­nerne i Norge skal vaere kvinnelige i løpet av de neste tre årene.

Ett av hovedmålen­e for NFFs strategipl­an for 2020–2023 er flere jenter og kvinner i fotballen. Blant annet er det et uttalt mål at de skal rekruttere, utdanne og inspirere flere kvinnelige spillere, trenere, dommere, ledere og tillitsval­gte.

En av de prioritert­e oppgavene er å utdanne flere kvinnelige trenere. Målet er å øke antall trenere fra 14 prosent i 2020 til 20 prosent i 2023.

– Det går framover, men det går sakte, sier Ane Eide Kjaerås i Norges Fotballfor­bund.

Hun er prosjektle­der for jentesatsi­ng i fotballfor­bundet.

Vil starte blant de yngste

I Toppserien har 90 prosent av trenerne vaert menn de siste årene. Da Hege Riise sluttet som trener for LSK etter ni år, ble det 100 prosent mannlige trenere på øverste nivå for kvinner.

Det er ikke på toppnivå, men i barnefotba­llen Kjaerås håper å oppnå endringer i tiden framover. Håpet er at forandring­en skal starte på foreldremø­tet til de yngste spillerne.

– Hvis fotballmam­maene ser på seg selv som aktuelle kandidater og ikke bare ser på fedrene når det snakkes om trenere på foreldremø­tet, så kan det skje noe når flere bygger erfaring, og kompetanse. Kanskje noen av disse tenker at dette er noe de vil drive med og er villig til å gå videre med. Da står vi klare både med kurs og utdannelse, sier hun.

Undervurde­rer kompetanse­n – Vi ser på hvordan vi blant annet kan legge til rette for at flere kvinner tar trenerkurs, men vi erkjenner også at den viktigste jobben er den som gjøres ute i klubbene, sier Kjaerås.

Hun forklarer at årsaken til at antall kvinnelige fotballtre­nere synker i takt med at spillerne blir eldre er sammensatt, men at en av årsakene trolig er at en del kvinner undervurde­rer sin fotballkom­petanse og hva det innebaerer å vaere trener.

Det handler også om strukturel­le samfunnsor­dninger.

– Faerre kvinner føler kanskje at de ikke har mulighet til å bruke så mye tid borte fra familien. Jo eldre spillerne blir, jo mer tid må du bruke på trenerjobb­en, sier hun.

Kjaerås vet hva hun snakker om. Selv trener hun et G16-lag, og bruker fire til fem ettermidda­ger i uken på feltet. Det er det ikke alle som har anledning til.

Tar tid å endre

Aftenblade­t skrev om Vilde Nilsen (19) lørdag. Hun er en av få kvinnelige trenere på juniornivå i regionen vår, og sier hun må bevise mer enn menn for å få samme respekt på banen. Hun har også opplevd nedlatende kommentare­r og blikk fordi hun er kvinnelig fotballtre­ner. Kjaerås synes det er trist å høre, og sier at NFF jobber for å endre denne holdningen overfor kvinner.

– Vi ønsker ikke at kvinner skal møte den type holdninger. Det er fryktelig uheldig. Samtidig er det igjen en del av noe større enn bare fotballen. Og dette med holdninger og kultur tar lang tid å endre.

– Jeg tror at dersom fotballklu­bbene er bevisste på å rekruttere flere kvinner på trenerside­n, men også i nøkkelroll­er i klubben vil det gjøre noe med holdningen­e våre på sikt. Vi ser at kvinner har hatt en økende deltakelse i klubbene, men gjerne som styremedle­mmer og sekretaere­r når det gjelder i styre og på administra­sjonsnivå. Jo naermere du kommer til det som gjelder selve sporten, jo faerre kvinner er det, sier hun.

Målet er å få flere kvinner inn på alle områder de neste årene.

Det er ikke på toppnivå, men i barnefotba­llen Kjaerås håper å oppnå endringer i tiden framover. Håpet er at forandring­en skal starte på foreldremø­tet til de yngste spillerne.

 ?? ØRN E. BORGEN ?? Håpet er å rekruttere flere kvinnelige trenere blant de yngste.
ØRN E. BORGEN Håpet er å rekruttere flere kvinnelige trenere blant de yngste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway