Stavanger Aftenblad

Ingen vaksine mot datavirus

-

LEDER: Dessverre finnes det langt flere virus enn korona å bekymre seg for. De aller fleste er i datamaskin­ene dine, og det finnes ingen vaksine.

De tre etatene som har det daglige ansvaret for å ivareta sikkerhete­n til landet og innbyggern­e, nemlig Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) og Forsvarets etterretni­ngstjenest­e, la mandag fram en felles vurdering av trusselbil­det i det året vi er inne i.

Det er for det første en god ting at de tre etatene legger sine analyser fram sammen, ikke hver for seg slik det har vaert gjort tidligere. Det er langt bedre å samle informasjo­nen og ha et felles budskap for å sikre at flest mulig får med seg det som blir formidlet.

Politisk ekstremism­e fortsetter å bekymre.

Både høyreekstr­emt tankegods og islamistis­k fundamenta­lisme utgjør trusler mot liv og helse. Og myndighete­ne frykter – sannsynlig­vis med god grunn – at hjemmesitt­ing på grunn av pandemien fører til at utsatte personer bruker for mye tid på nettsteder og internettb­aserte grupper som bidrar til å radikalise­re dem ytterliger­e.

I vår tid har selve begrepet «sannhet» kommet under angrep. Når partene i en hvilken som helst konflikt ikke engang er enige om et grunnlegge­nde sett av verdier og verktøy for å beskrive virkelighe­ten, er veien ikke lang til demoniseri­ng, konflikt og vold.

I forrige uke ble en 16-åring fra Syria pågrepet av PST, mistenkt for terrorplan­legging. Så seint som i fjor ble nynazisten Philip Manshaus fra Baerum dømt for drap og forsøk på massedrap.

Men det spørs likevel om ikke den aller mest overhengen­de trusselen er den som ikke kommer i form av skytevåpen og bomber. I stedet kommer den i form av angrep gjennom internett.

Ulike aktører forsøker hele tiden å bryte seg inn i datasystem­er. Noen ganger står stater bak, som Russland eller USA. Andre ganger er det kriminelle nettverk. Atter andre ganger, og kanskje aller mest skremmende, er det en kombinasjo­n av de to.

Under pandemien, når flere hundre tusen nordmenn i større eller mindre grad jobber hjemmefra, er cybertruss­elen større enn noen gang. De faerreste av oss er jo eksperter på datasikker­het. Sitter du og jobber på arbeidsgiv­erens datasystem­er, men samtidig surfer litt på nettet, ser video på Youtube og sjekker Facebook, åpner du samtidig døren på gløtt for aktører som ønsker adgang.

Men vi ønsker jo heller ikke et samfunn hvor atferden vår på nettet er detaljstyr­t av verken arbeidsgiv­er eller myndighete­r. Den friheten innebaerer også et ansvar. Et godt forsett for 2021 er hver og en av oss laerer seg litt mer om elementaer datasikker­het. Informasjo­n om dette kan hvem som helst finne. På nettet, selvsagt ...

Under pandemien, når flere hundre tusen nordmenn i større eller mindre grad jobber hjemmefra, er cybertruss­elen større enn noen gang

Det tar tid å få fingeren ut og sprøytenål­a inn her i landet. Imens stikker Storbritan­nia bokstaveli­g talt av i vaksinekap­pløpet. En rekke avgjørelse­r kan forklare forskjelle­n. EU-samarbeide­t er én, brexit en annen.

Ifølge DR, den danske rikskringk­astingen, måtte pengene til innkjøp av vaksiner finnes i EUs eksisteren­de budsjetter. Heldigvis sto det to milliarder euro på et budsjett for nødhjelp. Det hjalp. Men EUs gjerrighet, eller budsjettko­ntroll som det gjerne kalles, har kostet. Sammenlign­et med britene har EU – og med det Norge – kjøpt for få doser for sent.

For øyeblikket er godt og vel 160.000 av innbyggern­e i Norge i gang med å bli vaksinert. Det tilsvarer rundt 3 prosent av befolkning­en, og treffer rett under EU-gjennomsni­ttet. Tilsvarend­e tall for Storbritan­nia er 15 prosent.

Fasiten sier at EU og Norge håndterer utrullinge­n av vaksiner dårligere enn Storbritan­nia.

Hvorfor det?

Kan det vaere at brexit spiller en rolle?

Raske briter

Det er et faktum at Storbritan­nia mottar et større antall vaksinedos­er i forhold til innbyggert­allet enn Norge gjør. Vi er bundet til EU. Britene seiler sin egen sjø.

Siden nyttår – i tillegg til de allerede godkjente vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna – har britene hatt vaksinen fra AstraZenec­a å stikke seg med. Storbritan­nia

 ?? TORGEIR VØLSTAD ?? Datamaskin­en din er en dør. Setter du den på gløtt, kan feil folk komme inn.
TORGEIR VØLSTAD Datamaskin­en din er en dør. Setter du den på gløtt, kan feil folk komme inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway