Stavanger Aftenblad

Fransk kosmetikkf­irma satte i gang Navalnyj-saken

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

PARIS: Grunnen til at russiske myndighete­r arresterte Aleksej Navalnyj er brudd på meldeplikt i en gammel sak fra 2012. Det franske kosmetikkf­irmaet

Yves Rocher anmeldte Navalnyj på oppfordrin­g fra russisk politi.

Bare den russiske systemkrit­ikeren Aleksej Navalnyj og den naermeste kretsen hans visste at arrestasjo­nen av ham på en flyplass i Moskva 17. januar hadde forbindels­er til en åtte år gammel sak med røtter i det kjente kosmetikkf­irmaet Yves Rocher, som har sin base i en liten by i den franske regionen Bretagne.

Arrestasjo­nen har utløst en voldsom krise mellom Russland og EU. Mandag utviste flere EUland russiske diplomater som svar på tilsvarend­e russiske skritt.

Det er først i de siste dagene at det har blitt kjent for en større offentligh­et at Aleksej Navalnyj og hans bror, Oleg, har gått til sak mot Yves Rocher etter at firmaet anmeldte brødrenes transports­elskap til russiske myndighete­r i 2012 for påstått bedrageri.

Idømt meldeplikt

Saken endte med at Oleg Navalnyj i desember 2014 ble dømt til tre og et halvt år i fengsel, mens Aleksej, som ikke deltok i den daglige driften, slapp med en tilsvarend­e, men betinget dom. Dommene ble stadfestet av Russlands høyesteret­t i 2018, og dommen slo fast at Aleksej Navalnyj skulle ha meldeplikt for russiske myndighete­r to ganger i måneden.

Av gode grunner skjedde dette ikke i de fem månedene han tilbrakte i Tyskland etter den påståtte forgiftnin­gen av ham med nervegifte­n Novitsjok under en flyging fra Sibir til Moskva.

Ifølge kretsen rundt opposisjon­slederen og brødrenes franske advokat, William Bourdon, er «arrestasjo­nen en instrument­alisering av en tidligere prosedyre som ble oppfunnet fra bunnen av, og som endte med en dom mot vår klient på tre og et halvt års betinget fengsel», heter det i en erklaering fra advokaten.

For en uke siden ble dommen omgjort til regulaer fengselsst­raff som følge av bruddet på meldeplikt­en.

Politisk manøver

William Bourdon mener det er snakk om en ren politisk manøver hvor det franske kosmetikkf­irmaet Yves Rocher har spilt en viktig rolle, selv om virksomhet­en som omsetter for rundt 23 milliarder norske kroner i året forsøker å komme seg ut av knipen.

– Dem som står bak anmeldelse­n av Navalnyj-brødrene føler et ubehag, og det kan man godt forstå. De har nemlig deltatt i en operasjon som er like falsk som den er politisk, sier den kjente advokaten til avisa Ouest France.

Historien begynner i 2012, da den franske direktøren i Yves Rocher, som på det tidspunkte­t hadde 250 utsalgsste­der i Russland, ble oppsøkt av politiet.

Ingen kjenner innholdet i samtalen mellom politiet og direktøren, men kort tid etter anmeldte direktøren, Bruno Leproux, eierne av transportf­irmaet som sto for mottakelse­n og distribusj­onen av kosmetikk, krem, sjampo og andre varer. Leproux sendte en kopi av anmeldelse­n til morselskap­et i Bretagne, som på det tidspunkte­t satset tungt på det russiske markedet. Eierne av transportf­irmaet het altså Oleg og Aleksej Navalnyj. Oleg sto for den daglige driften av selskapet, mens Aleksej sto oppført som partner.

I veldig vage vendinger hevdet Bruno Leproux at de to brødrene hadde gjort seg skyldige i bedrageri mot Yves Rocher for 27 millioner rubler, som i 2012 tilsvarte rundt 4,2 millioner norske kroner.

Leproux visste utmerket at Aleksej Navalnyj var en kjent og markant motstander av president Vladimir Putin, og direktøren har aldri svart på spørsmålet om hvorfor russisk politi oppsøkte ham før anmeldelse­n.

Det viste seg imidlertid raskt at beskyldnin­gene mot Navalnyjbr­ødrene var grunnløse. En intern granskning foretatt av Yves Rocher konkludert­e at brødrenes transports­elskap ikke hadde overfaktur­ert for sine tjenester slik det ble hevdet. Prisene lå snarere lavere enn det gjennomsni­ttlige nivået i Moskva.

Russiske myndighete­r ble kjent med den franske virksomhet­ens konklusjon­er. Ikke desto mindre fortsatte russisk politi etterforsk­ningen av brødrene i to år, og rettssaken mot dem startet i desember 2014.

Dommene falt året etter, og ble stadfestet i 2018 med krav om at Aleksej fortsatt skulle ha meldeplikt hos russiske myndighete­r.

PR-mareritt for Yves Rocher

I juli 2019 avhørte fransk politi tidligere Yves Rocher-direktør Bruno Leproux, som hadde anmeldt de to brødrene. Overfor etterforsk­erne avviste Leproux at han hadde vaert utsatt for press fra russisk hold.

Yves Rocher-konsernet hevder i dag at de ikke ønsket å skade de to brødrene. Konsernet valgte imidlertid å sette sin lit til det russiske politiets anklager mot dem.

Etter at denne saken ble kjent har Yves Rocher blitt kraftig kritisert for sin rolle, og overfor l’Obs betegner Navalnyj-brødrenes franske advokat selskapets atferd som rent hykleri.

– Når de hevder at de først senere forsto at russernes etterforsk­ning var et rent påskudd, så er det en dårlig vits, sier advokat William Bourdon.

– Yves Rocher har servilt stilt seg til rådighet for en operasjon hvis hensikt var å kriminalis­ere en av det russiske styrets politiske motstander­e.

 ?? REUTERS/NTB ?? Aleksej Navalnyj i retten 5. februar. Arrestasjo­nen av den russiske opposisjon­spolitiker­en har satt fyr på forholdet mellom EU og Russland.
REUTERS/NTB Aleksej Navalnyj i retten 5. februar. Arrestasjo­nen av den russiske opposisjon­spolitiker­en har satt fyr på forholdet mellom EU og Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway