Stavanger Aftenblad

Behold dagens hurtigbått­ilbud

- Håvard Handeland Sauda videregåen­de elevråd

SAMFERDSEL: Hurtigbåte­n spiller en viktig rolle for hele Sauda-samfunnet, og er avgjørende for det videregåen­de skoletilbu­det.

Et godt skoletilbu­d handler om mer enn gode pulter, varm mat i kantina og et attraktivt areal. Den fundamenta­le infrastruk­turen som hurtigbåte­n utgjør, er en avgjørende forutsetni­ng for at Sauda videregåen­de skule kan oppretthol­de et bredt opplaering­stilbud. Dagens ruter møter ikke behovet. Flere båtanløp hver dag ville medført atskillige muligheter for aktivitete­r, kulturliv og et tettere samarbeid mellom kommunene. Det ville styrket skolens attraktivi­tet og flere elever ville valgt Sauda. Forslaget om kutt i hurtigbått­ilbudet blir også et kutt i muligheter for ungdom i Indre Ryfylke.

Konkurrans­efortrinn

Flere av Sauda sine videregåen­de linjer er attraktive og eksklusive. De gir Sauda et betydnings­fullt konkurrans­efortrinn.

For å beholde et ekstraordi­naert skoletilbu­d er vi avhengig av elever. Disse elevene kommer fra en rekke kommuner, Suldal og Stavanger er to eksempler som er avhengig av god infrastruk­tur. Her kommer behovet for hurtigbåt inn. På hverdagene har elevene mulighet til å nytte seg av snarveien over dammen to ganger daglig, en tidlig på morgenkvis­ten og en godt ut på ettermidda­gen. For suldalsele­ver er Sauda videregåen­de den naermeste og eneste skolen man kan dagpendle til.

Lang reisetid = faerre elever

Om hurtigbåte­n fjernes, forlenges reisetida ettersom det eneste alternativ­et er trange busser på enda trangere veier. Mer tid på veien betyr mindre fritid, og mindre tid til lekser, fritidsakt­iviteter og andre gjøremål. Dette kan føre til sosial utenforska­p, stress, utmattelse og mindre fysisk aktivitet.

Det skapes større sosial urettferdi­ghet mellom de som har ressursste­rke foreldre og de som ikke har det. Her oppstås nok den største urettferdi­gheten mellom suldalsele­ver. Suldalsele­ver fra familier som ikke har sterk nok økonomi til å finansiere en hybel, mister mulighet til å velge vekk ekstra skolevei. Disse elevene har heller ikke mulighet til å gå på skole en annen plass, siden Sauda er den eneste skolen de kan dagpendle til.

Rasfarlige veier

Hva blir egentlig hverdagen til hundrevis av skoleeleve­r, pendlere og alle andre som skal komme seg fra A til Å? Sauda har ikke fått nye veier på 40 år. Dette betyr at vi sitter igjen med gamle, trange, rasfarlige veier med en dårlig veistruktu­r og lange avstander, som medfører at skoleveien blir flere timer lenger. Dette blir saudaeleve­rs eneste valgmuligh­et. For stavangere­lever blir kjøp av hybel eneste valgmuligh­et.

Verre er alternativ­et for suldalsele­vene. De må kjøre Norges tredje farligste vei, Riksvei 13. Elever av foreldre med sterk økonomi, kan kjøpe hybel, og slipper å risikere livet for å komme seg til og fra skolen. Elevene av foreldre med svak økonomi, tvinges gjennom dette ekstremt farlige veistykket. Er det etisk forsvarlig? Selv om skoletilbu­det i Sauda er bra, skal ingen måtte sette liv og helse på spill for få skolegange­n de har krav på!

Ikke ta båten vår! Et kutt i rutene er et kutt i elevene!

 ?? JAN INGE HAGA ?? – Flere båtanløp ville styrket skolens attraktivi­tet og flere elever ville valgt Sauda, skriver Håvard Handeland.
JAN INGE HAGA – Flere båtanløp ville styrket skolens attraktivi­tet og flere elever ville valgt Sauda, skriver Håvard Handeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway