Stavanger Aftenblad

Slik laerer barn språk – og dette skal du ikke gjøre

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

UTVIKLING: Sang, fortelling­er, engasjerte samtaler og lek gjør at barnet laerer språk. Én ting skal både foreldre og barnehager styre helt unna, mener forfatter.

– Når en kartlegger for å finne ut hva en kan gjøre for å hjelpe barn til å laere språk bedre, baseres dette på en manglende forståelse av hvordan barn laerer språk, mener Anne Høigård, tidligere førstelekt­or ved barnehageu­tdannelsen ved UiS og forfatter av boka «Barns språkutvik­ling. Skriftlig og muntlig.»

Regjeringe­n har sendt ut på høring et lovforslag om at barnehager skal vurdere alle barns norskkunns­kaper før de begynner på skolen. Administra­sjonen i Stavanger kommune foreslår i sin høringsutt­alelse at kommunen skal vende tommelen ned for dette.

Høigård mener en kartleggin­g av barns språk er helt unødvendig. Hun mener at materiell som skal hjelpe språkutvik­lingen ikke har noe for seg, men sier at fire forskjelli­ge aktivitete­r fremmer laering av språk: y Sang, dikt, rim og regler. Sang kan vaere en snarvei inn i norsken. For tospråklig­e barn kan det kjennes tryggere å bruke norsk sammen med andre barn. y Fortelling­er og høytlesnin­g. Når barn hører fortelling­er som har en begynnelse, en hoveddel og en avslutning, laerer de også å fortelle selv. Hvis barnet ikke kan nok norsk til å høre fortelling­er på norsk, vil også fortelling­er på eget morsmål fremme laering av norsk, ifølge Høigård. y Lek. Når barn leker, jobber de selv med språket de har tilegnet seg. De prøver ut ulike begreper. Et eksempel er rollelek der barna bruker ulike dialekter. y Den engasjerte samtalen. Barn laerer språk når den voksne følger barnet og snakker om det barnet er opptatt av, setter ord på det barnet har oppmerksom­heten mot. God laering skjer ikke når den voksne styrer samtalen mot bestemte temaer barnet ikke er engasjert i.

Kontrollsp­ørsmål

Og her kommer det du ikke skal gjøre:

– Stille barnet kontrollsp­ørsmål. Som for eksempel: «hvilken farge er det på genseren din?». Barnet skjønner at den voksne allerede vet svaret og det kjennes ubehagelig for barn å svare feil. Det er like ubehagelig for barn som for voksne. Mange voksne tenker bar barnet trenger en laerer, og på skolen stilles det kontrollsp­ørsmål. Men små barn laerer absolutt ikke sånn, og de får bare mindre lyst til å snakke med den som spør på den måten, sier Høigård.

Videre mener hun at tospråklig­e barn vil laere norsk bedre ved å styrke sitt eget morsmål.

– Mange vil lage hjelpemidl­er sånn at barna skal få større ordforråd, men det er ikke veien å gå. Begge språkene må utvikles parallelt, og når barnet kjenner et ord eller begrep på sitt eget morsmål, vil det bli lettere å laere det på norsk, sier hun.

– Men er det ikke viktig å sørge for at barnet er rustet for å begynne på skolen?

– Jo, og derfor er det så viktig å gjøre de tingene jeg har sagt. Språkutvik­lingen går i ulik takt både for enspråklig­e og tospråklig­e. Vi kan ikke forvente at alle barn med andre morsmål skal vaere klar for opplaering på norsk som seksåringe­r, sier hun.

– Ser ingen store bekymringe­r Elisabeth Brekke Stangeland, førsteaman­uensis ved Lesesenter­et på UiS, slutter seg til Høigårds fire punkter for å laere språk. Men hun mener tvert imot at det er fornuftig å kartlegge barnehageb­arns språk. Hun mener det gir viktig kunnskap barnehagen trenger for å gi barn det de har behov for.

– Jeg ser ikke noen store bekymringe­r ved å kartlegge språket hvis de som gjør det har god kunnskap om språk. Kartleggin­gsverktøye­ne som brukes er observasjo­n av lek og samspill, altså hverdagssi­tuasjoner. Barn skal med andre ord ikke testes, sier hun.

Stangeland mener at det viktigste med en kartleggin­g av språk, er det som gjøres i etterkant. Altså at barn som trenger det får et tilpasset tilbud.

– Kartleggin­gen må generere en slags rettighet for barn som har behov for ekstra støtte i sin språklige utvikling, sier Stangeland, som har jobbet med barn med språklige utfordring­er.

Kartlegger allerede Stavangerp­rosjektet, i regi av UiS og Stavanger kommune, var en studie som så på barns utvikling fra to til ti år. Språk er ett av flere temaer som ble undersøkt, blant annet sammenheng­en mellom barns språk, lek og sosiale kompetanse. Barnehagen­e i Stavanger har i mange år brukt systematis­k observasjo­n og kartleggin­gsverktøy.

Ps. I sitt lovforslag bruker regjeringe­n ordet vurdere i stedet for ordet kartlegge. Vurderinge­n skal gjøres gjennom observasjo­n av naturlig samspill. Alle barn skal først vurderes, før barn som trenger ekstra støtte skal få tilbud om videre kartleggin­g, heter det i lovforslag­et.

 ?? JARLE AASLAND ?? Å lese for barn er bra for utviklinge­n av språk. Her fra Ganddal barnehage i 2017.
JARLE AASLAND Å lese for barn er bra for utviklinge­n av språk. Her fra Ganddal barnehage i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway