Stavanger Aftenblad

Frykter at en Wistingutb­ygging påfører samfunnet stort tap

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJE OG KLIMA: Equinor dro Wistingutb­yggingen fram fra skuffen da regjeringe­n kom med oljeskatte­pakken i fjor sommer. Nå frykter SVs Lars Haltbrekke­n at flere oljeutbygg­inger vil gå med direkte tap for samfunnet.

– I tillegg til å vaere en klimabombe av dimensjone­r langt mot nord hvor det aldri har vaert produsert olje før, kan dette bli et rent tap for velferdsst­aten. Med den gunstige tiltakspak­ken som oljenaerin­gen fikk i fjor, vil nå fellesskap­et ta en mye større andel av investerin­gskostnade­ne enn tidligere, sier SVs Lars Haltbrekke­n til Aftenblade­t.

Store utbygginge­r som Wistingfel­tet i Barentshav­et og Noaka-utbygginge­n i Nordsjøen er to konkrete prosjekter som oljebransj­en har fått fart på etter tiltakspak­ken i fjor sommer.

Prosjektet tatt opp på nytt

I forrige uke kom Konkraft, en samarbeids­arena for aktører i oljebransj­en, med to rapporter. Én om klimakutt og én om konkurrans­ekraften på norsk sokkel. Her heter det blant annet:

«Innføringe­n av de midlertidi­ge endringene i petroleums­katteregim­et like før sommeren hadde som mål at aktivitete­n skulle komme tilbake på nivået før pandemien i løpet av høsten 2020. På den måten skulle sysselsett­ing, verdiskapi­ng, kompetanse og ressurser i bedriftene oppretthol­des. Leverandør­industrien ser nå en økende portefølje av mindre og mellomstor­e prosjekter, inklusiv elektrifis­eringspros­jekter, samt større prosjekter som Wisting og Noaka.»

– Når vi vet at Equinor la dette prosjektet i skuffen i fjor vinter på grunn av dårlig lønnsomhet, er det en velbegrunn­et frykt. Det blir helt feil at vi skal satse på oljefelt som skal produsere en vare som verden jobber med å frigjøre seg fra, fortsetter Haltbrekke­n.

Equinor på sin side sier at det var helt nødvendig å ta ned kostnadene betydelig da oljeprisen stupte fra rundt 70 dollar fatet til ned på 20 dollar fatet på grunn av koronapand­emien. Investerin­ger ble redusert med rundt 25 prosent i selskapet i 2020, men som følge av de midlertidi­ge skatteendr­ingene er praktisk talt hele reduksjone­n i den internasjo­nale virksomhet­en.

– Ville Wisting blitt liggende i skuffen uten tiltakspak­ken som kom for oljenaerin­gen i fjor?

– De midlertidi­ge skatteendr­ingene i Norge innebaerer utsatte skattebeta­linger. Uten disse endringene ville det blitt krevende å gå videre med Wisting nå. Tiltakene fra norske myndighete­r har gjort det mulig å oppretthol­de aktivitet på norsk sokkel i en krevende periode, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bård Glad Pedersen i Equinor til Aftenblade­t.

Han legger til at selskapet i perioden framover planlegger flere elektrifis­eringspros­jekter, og det innebaerer at prosjektpo­rteføljen i sum vil vaere karbonnøyt­ral fra produksjon­en.

I januar ble det sendt ut høringsfor­slag til konsekvens­utrednings­program for Wistingfel­tet. Equinor vil bestemme seg i 2021 for om selskapet går videre med prosjektet. Valg av konsept vil skje i løpet av andre kvartal. Videre kan innleverin­g av plan for utbygging og drift leveres til Olje- og energidepa­rtementet i 2022, mens Stortinget kan få saken til behandling i 2023.

Et foreløpig anslag fra Equinor tilsier utbyggings­kostnader på mellom 55 og 75 milliarder kroner. Feltet skal kunne produsere i over 30 år.

– Kan koste staten dyrt?

Lars Haltbrekke­n mener det er urovekkend­e at staten via den nye skatteordn­ingen nå vil dekke over 90 prosent av utbyggings­kostnadene, mot vel 88 prosent tidligere. For Wisting-feltet sier han at dette betyr at staten vil betale mellom vel 50 og 70 milliarder kroner for utbygginge­n.

Han viser videre til de åtte professore­ne som i Aftenposte­n i fjor gikk ut og advarte mot å endre skatteregl­ene på sokkelen slik oljeselska­pene tok til orde for. Da uttalte blant annet professor Karine Nyborg følgende:

– Med forslaget fra oljeselska­pene vil prosjekter som i utgangspun­ktet er håpløst ulønnsomme, likevel vaere lønnsomme for selskapene. Da blir det investert for mye på sokkelen. Svake lønnsomhet­sutsikter bør ikke kompensere­s med stimuleren­de skatteregl­er Hvis selskapene tror at lønnsomhet­en blir for dårlig med dagens skattesyst­em, er prosjekten­e neppe lønnsomme sett fra samfunnets side heller.

Lars Haltbrekke­n frykter at det norske samfunnet vil gå på en betydelig økonomisk blemme når staten i prinsippet kan komme til å subsidiere oljeutbygg­inger som kan vise seg å vaere ulønnsomme for staten.

– Dette er et ansvar både oljeog energimini­ster Tina Bru og klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn må ta. Men også andre partier sitter med et betydelig ansvar her for å ha påført det norske folk en betydelig økonomisk risiko i tillegg til den klimabomba dette feltet er. Vi mener jo at det ikke skal gis noen tillatelse­r til ny oljevirkso­mhet og er imot denne utbygginge­n og kommer til å slåss for det, sier Haltbrekke­n.

Selv ønsker ikke klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) å vurdere i et klimapersp­ektiv hvordan staten kan komme til å subsidiere utbygginge­r av oljefelt som for fellesskap­et kan bli ulønnsomme. Departemen­tet viser videre til at spørsmål om klimapolit­ikk i Wisting-saken er Finansdepa­rtementets bord. Finansdepa­rtementet selv ønsker heller ikke å svare og viser direkte til Olje- og energidepa­rtementet.

– Gir god avkastning

Olje- og energimini­ster Tina Bru er på sin side ikke bekymret og sier hun ikke kjenner seg igjen i Haltbrekke­ns virkelighe­tsframstil­ling. Hun viser blant annet til høy CO2-avgift og at dersom ikke Norge produserer olje og gass, vil andre gjøre det.

– Portefølje­n av utbygginge­r det nå arbeides med, inkludert Wisting, er svaert lønnsomme. De vil gi god kapitalavk­astning selv om oljeprisen halveres fra dagens nivå. Investerin­gene ven

Det blir helt feil at vi skal satse på oljefelt som skal produsere en vare som verden jobber med å frigjøre seg fra.

Lars Haltbrekke­n (SV), stortingsr­epresentan­t

tes tilbakebet­alt etter drøyt tre år. Tiltakspak­ken gjør at disse prosjekten­e gjennomfør­es som planlagt. Dette er viktig for å oppretthol­de en jevn aktivitet i leverandør­industrien. Alternativ­et ville vaert utsettelse og en periode med tomme ordrebøker hos norske nøkkelbedr­ifter. At Haltbrekke­n synes det er problemati­sk, er pussig. Det er jo det stikk motsatte: En vinn-vinn-situasjon for staten som ressurseie­r og norske arbeidspla­sser, sier Tina Bru.

– Det er høyst merkelig at klimaog miljøminis­teren er taus om et så svaert utslipp av klimagasse­r. Brus argument er også ganske merkelig all den tid det var store skattelett­elser til oljeselska­pene som gjorde at Equinor tok Wisting fram fra skuffen igjen. Det som skulle til for Equinor var at fellesskap­et tok en større del av regninga, understrek­er SVs Lars Haltbrekke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway