Stavanger Aftenblad

Unge asiater har skapt demokratib­evegelse på tvers av fem land

- Malene Jensen Aftenblade­t/Politiken

ASIA: I de siste årene har Sør-Asia vaert preget av voldsom uro. Nå ser det ut til at unge mennesker i fem land har funnet sammen i et stort fellesskap på internett. Står vi midt i «den asiatiske våren»?

Fem tegnede armer rekker opp mot himmelen. I hendene holder hver arm en kopp. Det er lett å gjenkjenne koppen med såkalt «boble-te», saerlig fordi den er utsmykket med det taiwanske flagget.

De andre koppene baerer henholdsvi­s det thailandsk­e flagget, Hongkongs flagg, det indiske flagget, og lengst ute i bildet også det burmesiske flagget. Alle koppene er fulle av den samme, beigefarge­de vaesken: «Bubble tea» eller «milk tea» – en sørøstasia­tisk te med melk og tapiokakul­er.

På tegningen som den thailandsk­e kunstneren Sina Wittayawir­oj har lagt ut på Instagram brukes emneknagge­ne #SaveMyanma­r og #MilkTeaAll­iance. Han skriver dessuten «Velkommen, burmesiske te!».

Sina Wittayawir­oj er en av mange tusen kinesere, taiwanere, thailender­e, indere og burmesere som nå samles på sosiale medier til felles kamp for demokratie­t. «Melketeall­iansen» kaller de sseg. Og det er en saer blanding av kjendiser, mat-trender og demokratip­rotester som har ført dem sammen.

Hvorfor melkete?

Milk Tea Alliance begynte som en emneknagg på Twitter i april i fjor, og skapt som et motangrep til såkalte «internettr­oll» som angrep det thailandsk­e tenåringsi­dolet Vachiwarit Chivaaree. Chivaaree hadde blitt upopulaer i Kina etter at han hadde likt en statusoppd­atering på Twitter som nevnte Hongkong som et land, snarere enn en del av Kina.

Det førte til at kinesiske nasjonalis­ter ble rasende, og de begynte derfor en målrettet kampanje mot Chivaaree og hans kjaereste, modellen Weeraya Sukaram, selv om 23-åringen beklaget at han hadde trykket «liker» på statusoppd­ateringen.

Sukarams og Chivaarees fans tok til motmaele under emneknagge­n #MilkTeaAll­iance. Å velge nettopp denne tedrikken var egentlig ment som en morsomhet, men valget viste seg å bli politisk viktig.

Grunnen til at de valgte melkete er det at i mange asiatiske land er tradisjon for nettopp å blande te

med melk. Thailand, Hongkong og Taiwan har alle tradisjone­r for dette, og Taiwans variant, den

såkalte «bobleteen» med tapiokakul­er, har også blitt populaer i vestlige land. I alle tre land er

blandingen av melk og te populaer, og da saerlig blant yngre personer. I Kina er det imidlertid ikke

noen tradisjon for å blande melk og te. Det isolerer Kina fra fellesskap­et, og valget av drikken som

symbol var dermed ment som en vits: De andre asiatiske landene står sammen, mens Kina står

utenfor.

De kinesiske nasjonalis­tene reagerte på thailender­nes melketeang­rep ved å kritisere det thailandsk­e

styret og monarkiet, og det viste seg å vaere et uheldig valg. Den yngre garden i Thailand, som selv er kritisk til den thailandsk­e monarken, kastet seg nemlig villig på nasjonalis­tenes utsagn. Dette førte til oppmerksom­het fra personer i Hongkong og i Taiwan.

Samhold på tvers av landegrens­er

I nesten tre år har demokratia­ktivister i Hongkong vaert under angrep fra politiet. Demonstras­jonene mot det kinesiske regimet har ført til fengslinge­r, vold og enkelte dødsfall.

I Thailand kan fornaermel­ser, aerekrenke­lser eller trusler mot kongen ifølge thailandsk lov straffes med lange fengselsst­raffer.

Og i årevis har Taiwan kjempet mot Kina for å bli anerkjent som et selvstendi­g land. Taiwans offisielle navn er tross alt Republikke­n Kina, og det faller ikke i god jord i Beijing, hovedstade­n i Folkerepub­likken Kina.

Nå har aktivister i de tre landene sett en fordel i å slå seg sammen. Da brukere på sosiale medier i Hongkong og Taiwan oppdaget Thailands Milk Tea Alliance bestemte de seg for å utnytte det til å støtte thailender­nes kamp mot landets monark, for i motsetning til thailender­e kan ikke taiwanere

og kinesere dømmes av thailandsk­e domstoler.

Thailender­ne repliserte ved å støtte Hongkongs og Taiwans protester mot Kina, for den lange armen til det kinesiske politiet strekker seg ikke til Thailand. Derfor kan alliansen bli en stor fordel for befolkning­en i alle tre land.

Målet er demokrati og frihet En av demokratia­ktivistene som hurtig oppdaget fordelen ved denne alliansen er den nå fengslede 24 år gamle aktivisten Joshua Wong fra Hongkong. I august begynte han å bruke emneknagge­n

#MilkTeaAll­iance i sine statusoppd­ateringer på Twitter, og i november deltok han i demonstras­jon for demokrati utenfor

I nesten tre år har demokratia­ktivister i Hongkong vaert under angrep fra politiet.

Thailands ambassade i Hongkong.

Etterpå delte han en rekke statusoppd­ateringer på Twitter, hvor han henviste til den 16 år gamle thailandsk­e studenten Akkarasorn Oplian, som hadde vaert med på å oppfordre unge thailender­e til å snakke åpent om landets problemer.

På Twitter skrev Joshua Wong at han fant det «styrkende» at «folk fra to andre steder opplever lignende vanskeligh­eter mens de kjemper for samme mål: demokrati og frihet».

Ved samme anledning skrev han også om Milk Tea Alliance:

– Jeg tror at vi sammen skaper et vakkert samspill, og gjennom et kommer en større kraft med mer resolutt besluttsom­het til syne.

Etter de sterke oppslagene fra innbyggere i Hongkong, Taiwan og Thailand har Milk Tea Alliance også fått fotfeste i India, og i forrige uke meldte burmesiske innbyggere seg inn i alliansen i forbindels­e med befolkning­ens vrede over militaerku­ppet som avsatte landets statsminis­ter, tidligere nobelprisv­inner Aung San Suu Kyi.

Tilslutnin­gen til den asiatiske protestbev­egelsen skjedde naturligvi­s på sosiale medier, hvor unge kjendiser som Hnin Thway Yi Aung, vinneren av Miss Universe

Myanmar 2018, og modellen Paing Takhon har offentligg­jort sin støtte.

«Generasjon Z» har virkelig satt fart i kampen for demokrati i Asia.

 ?? SINA WITTAYAWIR­OJ, REUTERS ?? Milk Tea Alliance-kunst laget i Bangkok.
SINA WITTAYAWIR­OJ, REUTERS Milk Tea Alliance-kunst laget i Bangkok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway