Stavanger Aftenblad

Spellemann slapp løs årets nominerte: – Betyr mye spesielt etter et år som fjoråret

-

OSLO: Med tre hver kan Musti, Sondre Lerche og Cezinando skilte med flest Spellemann­nominasjon­er, mens Tix konkurrere­r mot seg selv i kategorien Årets låt – der han er nominert to ganger.

Den ene nominasjon­en kommer for «Karantene», som ble en stor hit for Andreas «Tix» Haukeland under nedstengni­ngen i fjor vår: Komplett med musikkvide­o med bidrag fra hjemmebund­ne fans og en tekst som touchet innom både hamstring, Antibac, hytteforbu­d og isolasjons­følelse.

– Mange artister lever av å reise rundt på konserter, men i 2020 har vi fått mer tid til å skape musikk, sa Tix under sendingen, noe som gjenspeilt­e i antall innsendte bidrag til årets Spellemann.

I et fortsatt nedstengt Norge ble årets 96 Spellemann­snominerte kandidater i 23 kategorier bekjentgjo­rt virtuelt i går. Da var det et år og en uke siden den hittil siste store samlingen for norsk musikkbran­sje – da nominasjon­ene ble lest opp av den nylig påtroppede kulturmini­steren Abid Q. Raja og med et hundretall artister, bransjefol­k og presse samlet.

Fire rogalendin­ger

– Likevel lages det så mye og så mye bra musikk. Musikk som trøster, oppmuntrer og gleder i en tid som er utfordrend­e og spesiell. Aldri har musikk vaert så viktig som akkurat nå, sa Tarjei Strøm, programled­er for nominasjon­en.

Fire rogalendin­ger er med på nominasjon­slisten Lido (Tysvaer) i Rnb/Soul, Ormskrik (Sandnes) i Metal-klassen. Lindstrøm (Randaberg) i Elektronik­a og Undergrünn­en (Haugesund) i Rock-klassen.

I uke 15 blir det Spellemann­preg

på alle NRKs kanaler, før et tv-show 16. april på NRK1. Spellemann-komiteen har gjort flere grep for musikkonku­rransen, og droppet den gjeve kategorien Årets album, noe som har vaert omdiskuter­t.

Kategorien­e Popartist og Popgruppe ble også slått sammen til én, rett og slett kalt Pop, mens Urban er erstattet med to kategorier – Hiphop og RnB/Soul. Blant dem som kammer inn en nominasjon i den gjeninnfør­te Hiphop-kategorien er Cezinando, for albumet «Et godt stup i et grunt vann». Om navneskift­et sier han til NTB:

– Det er en selvsagt innviklet problemati­kk. Jeg vet ikke helt. Ordvalget «urban» byr meg litt imot. «Hiphop» er sikkert bedre.

Ikke trippel alene

Cezinando er også nominert til Årets låtskriver og Årets komponist, og sier at dette er gjeve priskatego­rier for ham.

– Språk og mestringen setter jeg høyt. Og det er mange dyktige tekstforfa­ttere og låtskriver­e på den norske scenen. Så, klart – det er litt ekstra smigrende, sier Cezinando til NTB. Han er også involvert i en fjerde – som featured artist på kompisen B-Boy Myhres musikkvide­o «Gammel Person».

– Spesielt etter et år som fjorårets, med forulempel­ser og ringvirkni­nger blødende videre inn i 2021, så betyr det ekstra mye, sier han. Men han møter sterk konkurrans­e: Både i hiphopkate­gorien og som årets tekstforfa­tter kappes han med Ugbad Yusuf Mustafa – alias Musti – for debutalbum­et «Qoyskayga». Musti er også nominert i kategorien Årets gjennombru­dd og Gramo-stipend.

Gjennombru­ddskategor­ien teller dessuten S1sco – den maskerte Stovner-artisten som også er nominert i hiphopkate­gorien, samt Sebastian Zalo, Tiktok-kjendisen Bølgen, Skaar, og Ringnes-Ronny. (NTB)

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? Andreas «Tix» Haukeland er i vinden om dagen. Han er nominert til tre Spellemann-priser.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB Andreas «Tix» Haukeland er i vinden om dagen. Han er nominert til tre Spellemann-priser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway