Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

både politiets lovverk, dokumenter­ing, statistikk og kontrollsy­stem. Aftenblade­ts sak styrker vår bekymring.

Manglende kontroll av politiet

Her er et eksempel på en systemsvak­het barneombud­et er bekymret for:

Hver gang ansatte på barneverns­institusjo­n utøver tvang mot et barn, må de dokumenter­e og rapportere om dette i detalj til tilsynsmyn­digheten, altså statsforva­lteren.

De samme kravene gjelder ikke når politiet utøver tvang mot de samme barna. Statsforva­lteren har ingen myndighet overfor politiet.

Politiet beskriver oppdragene fortløpend­e. Beskrivels­en lagres internt og sendes ikke til noe eksternt tilsynsorg­an. Oppdragsbe­skrivelsen­e hentes kun frem dersom, barnet klager på politiet.

Barneombud­et mener denne mangelen på ekstern og uavhengig kontroll med tvangsbruk mot utsatte barn, kan bryte med menneskere­ttighetene.

Likeså at oppdragene trolig ikke beskrives godt nok av politiet.

– Det er viktig at det som skjer dokumenter­es godt, nettopp fordi det er viktig å føre etterkontr­oll med de vurderinge­ne som er gjort, sier hun.

Hva sier menneskere­ttighetene?

Hva sier så menneskere­ttighetene? Jo, at Norge er forpliktet gjennom Barnekonve­nsjonen (artikkel 37), som forbyr staten å utsette barn for «grusom, umenneskel­ig eller nedverdige­nde» behandling.

For å kunne realisere disse rettighete­ne, må staten ha oversikt over sine inngrep mot borgerne. Torturkonv­ensjonen (artikkel 11) stiller krav om tilsyn på akkurat dette feltet.

– Og i menneskere­ttighetene er barn ansett som en saerlig sårbar gruppe. Det skjerper kravene til statens overvåking, sier Bejer Engh.

Eller sagt på en annen måte:

Staten må registrere, lage statistikk på og følge med på bruk av politi mot utsatte barn. Noe Bejer Engh har bedt justisdepa­rtementet om å sørge for.

– Når politiet har så sterke tvangsmidl­er til rådighet, må det føres kontroll over praksisen, sier hun.

Hva gjør politiet for å laere?

– Det viktigste for oss er at tvangsbruk­en blir dokumenter­t slik at det er mulighet for laering og etterkontr­oll. Politiet må ha mulighet til å gå inn å se hva de gjorde: Hva fikk situasjone­n til å roe seg? Eller hva de kan gjøre neste gang for å møte barnet på en bedre måte.

Bejer Engh mener at de 100 historiene om politimakt mot barn som Aftenblade­t

publiserte lørdag, viser hvor viktig det er at politiet har kunnskap om sårbare barn.

– Hvordan sikrer politiet at tvangen som brukes mot disse barna til enhver tid er basert på et godt faglig skjønn? I hvilken grad driver politiet med intern evaluering av tvangen de utsetter barna for? Hvordan sikres gode laeringsmu­ligheter for tjenesteme­nn? Og hvilke systemer har politiet for laering?

– De som er satt til å gjøre en så vanskelig jobb, må hele tiden evaluere den jobben de gjør med tanke på å bli enda bedre.

«Ikke sett noe til dette arbeidet»

Disse spørsmålen­e har Barneombud­et lenge ønsket å diskutere med Politidire­ktoratet. I november ba ombudet om et møte. Tre måneder senere har de ennå ikke fått svar.

I et intervju med Aftenblade­t fredag sa politidire­ktøren likevel at dialogen med Barneombud­et er god. Direktorat­et trengte bare å konferere med departemen­tet før de svarte på ombudets ønske om et møte. Politidire­ktøren sa også at direktorat­et er «i gang med et arbeid» for så sikre bedre rutiner, kompetanse, bevisstgjø­ring og laering knyttet til politioppd­rag mot barn. Arbeidet skal ha startet sent i januar i år.

– Hva tenker du om arbeidet politidire­ktøren vil i gang med?

– Vi har ikke sett noe til dette arbeidet, men det er positivt at Politidire­ktoratet vil sette i gang et slikt arbeid. God opplaering og jevnlig trening er et klart krav etter menneskere­ttighetene ved så alvorlige tvangsinng­rep, svarer Bejer Engh.

– Tilsynsmyn­digheten skal reagere Statsforva­lterne har ingen myndighet over politiet. Men det ligger under dere ansvar å overvåke at barneverne­t bare tilkaller politi når det er nødvendig. Det setter loven som et premiss.

Men i de rundt 5000 sidene med barneverns­dokumenter Aftenblade­t har gjennomgåt­t, er det nesten ingen eksempler på at tilsynsmyn­digheten har spurt barneverne­t om det var nødvendig å tilkalle politiet.

– Dersom statsforva­lterne ikke følger med på denne praksisen, er det et problem, sier barneombud­et.

– Som tilsynsorg­an skal de føre tilsyn med om bruken av politimakt er nødvendig. Og de skal reagere dersom de ser utstrakt bruk av politi overfor en ungdom, sier Bejer Engh.

Barneombud­et viser til at statsforva­lterne hvert år har landsomfat­tende tilsyn. Her velger de ut temaer de mener er spesielt viktige.

Bejer Engh vil nå vurdere å foreslå at statsforva­lterne gjennom et landsomfat

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway