Stavanger Aftenblad

Folk stopper Joachim Lie for å ta bilde av bilen hans

- Silje Dyregrov

BIL: – Jeg får mange reaksjoner, sier Joachim Lie.

Ved innkjørsel­en til Shell-stasjonen på Straume utenfor Bergen glinser en svart liten BMV i solsteken. Teksten på Joachim Lies lue er lik teksten på bilskiltet: MAFIA.

– Jeg får mange reaksjoner. Noen stopper meg for å ta bilde. Andre gir tommel opp når jeg kjører forbi. Jeg har ikke opplevd noe negativt, sier 25-åringen.

Han er en av drøyt 9000 nordmenn som har personlig bilskilt i Norge.

9000 har det

Det er mange grunner til at folk skaffer seg slike skilt, ifølge Aleksander Bergli Eriksen. Han er rådgiver i Statens vegvesen.

– Det kan vaere et ønske om å synliggjør­e hvem eier av bilen er med for eksempel navn, kallenavn eller initialer. Mange ønsker å fremvise et bestemt stedsnavn, eller hvilken fotballklu­bb de støtter. Noen personlige bilskilt har en humoristis­k undertone, sier Eriksen.

Torbjørn Aamodt er en svoren bilskilten­tusiast. I 2009 startet han kampen for å få personlige bilskilt til Norge. Åtte år senere, i juni 2017, ble klarsignal­et gitt.

Han mener det er en fellesnevn­er for alle med personlig bilskilt.

– De vil skille seg ut. Enten for å sjokkere, for å få oppmerksom­het til bedrift eller rett og slett fordi de synes det er gøy, sier Aamodt.

Han står bak siden og gruppen Personlige Bilskilt i Norge på Facebook.

Fem skilt

Selv har han fem personlige bilskilt: y TX – for Tesla X. y ELTEMPO – for den elektriske broren til Il tempo gigante i Flåklypa. y EVE – for electrical vehical y 2BB1 – for «Tobben», som er

hans kallenavn y TREX – for Tesla rex, Torbjørn

konge

– Men jeg bruker stort sett bare EL TEMPO og TX. Jeg angrer på EVE og TREX. Det siste er det nesten ingen som forstår, sier Aamodt og ler.

– Du har brukt nesten 50.000 kroner på bilskilt?

– Ja. Mange synes det er helt teit å bruke penger på dette, så jeg har fått litt kommentare­r. Man skal liksom ikke skille seg ut og janteloven står sterkt i Norge. Men heldigvis er det mange som liker det også, og jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy, sier 47-åringen fra Oslo.

Fem personlige bilskilt

Skille seg ut gjør definitivt Joachim Lie. Han søkte om Mafia-skiltet samme dag som personlige bilskilt ble lov i Norge.

Lie var aldri i tvil om hva som skulle stå der.

– Bilen fikk navnet «Mafia» i Tyskland av en bekjent. Den ligner jo en mafiabil siden alt er svart, sier Lie.

Akkurat nå står bilen parkert på en bensinstas­jon på Sotra, i påvente av EU-godkjennin­g. Det er mange kostnader med bilen som han ikke bare kjører på vei.

– Det er også en banebil. Jeg kjører autoslalåm for gøy. Det er en hinderbane med kjegler der målet er å treffe faerrest mulig, sier Lie.

I det bilmiljøet er det ingen som kjenner ham som «Joachim Lie».

– Jeg er bare kjent som han som kjører mafiabilen. Det er blitt kallenavne­t mitt også nå, sier Lie og gliser.

Analyse av eierne

Men hvem er det egentlig som får personlige bilskilt i Norge? I fjor høst gjorde data- og analysesel­skapet Bisnode en analyse av dette.

– Jeg var litt fordomsful­l og trodde det var rånemiljøe­ne i Bygde-Norge som hadde slike skilt. Men de er helt underrepre­sentert, sier Liv Anne Holst, markeds- og kommunikas­jonsdirekt­ør.

Dette var fellestrek­kene blant eierne av personlige bilskilt: y Høy utdannelse, litt høyere inntekt og høyt forbruk. Mange har styreverv. y En overrepres­entasjon av de dyreste merkene, som Lamborgini, Tesla, BMV og Jaguar. y 80 prosent var menn. y Mange bor i tettsteder og større byer. Veldig mange bor i Oslo og Akershus. y En overrepres­entasjon blant de mellom 50 og 59 år. Veldig få gamle og få unge. y Ofte par uten barn eller middelaldr­ende.

– Overordnet er det kanskje snakk om mange menn med bekreftels­esbehov, sier Holst og ler.

Ikke godkjent

Men ikke alle skilt blir godkjent. Det er nemlig strenge krav til hvilke skilt man får lov til å ha. Den som søker er ansvarlig for å velge en tegnkombin­asjon som ikke er støtende eller medfører ulempe for noen.

– En god del søknader om personlig bilskilt blir derfor avslått. Det kan for eksempel vaere tegnkombin­asjoner som er seksualise­rte, groteske eller nedsettend­e, sier Aleksander Bergli Eriksen i Statens vegvesen.

Noen eksempler som er blitt avslått er «Faen», «Jaevler», «Nazisme», «Satan», «Slut», «Hestkuk» og «Drepe».

I tillegg stilles det også blant annet visse tekniske krav til antall tegn og mellomrom.

Mange synes det er helt teit å bruke penger på dette, så jeg har fått litt kommentare­r.

Torbjørn Aamodt

 ?? EIRIK BREKKE ?? Joachim Lie har hatt personlig bilskilt siden 2017. Han liker oppmerksom­heten han får for det og har aldri angret.
EIRIK BREKKE Joachim Lie har hatt personlig bilskilt siden 2017. Han liker oppmerksom­heten han får for det og har aldri angret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway