Stavanger Aftenblad

Frikjent, – fortsatt skyldig

- Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

GJESTEKOMM­ENTAR: Demokraten­e tapte riksrettss­aken mot Trump, men vant historiens dom over ham

De fleste republikan­erne i Senatet var helt enig i at Donald Trump var ansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar. Likevel stemte nesten alle for frikjennel­se lørdag kveld.

Stormingen av kongressby­gningen i USA onsdag 6. januar var det voldsomste angrepet på demokratie­t i USAs historie. Det er hevet over tvil at Trumps egging av sine delvis bevaepnede tilhengere denne dagen var den direkte foranledni­ngen til stormingen.

Helt siden Trump tapte presidentv­alget mot Joe Biden 3. november, har han feilaktig påstått og gjentatt at Demokraten­es juks i valget kostet ham seieren. Som taper ga han likevel aldri opp påstandene om valgfusk selv om flere nye opptelling­er og over 60 rettssaker gang etter gang konsekvent avviste anklagene.

Stormingen av Kongressby­gningen var Trumps siste og desperate forsøk på tviholde på makten. Trump fulgte entusiasti­sk med på fjernsyn da mobben brøt seg inn i kongressby­gningen og jaktet på Trumps visepresid­ent Mike Pence for å avskjaere hans grunnlovsd­efinerte rolle for å godkjenne valgresult­atet.

Mens mobben tok seg stadig lenger inn i kongressby­gningen, geleidet Secret Service Mike Pence i sikkerhet. Samtidig tvitret Trump at Pence ikke måtte svikte sin president i et så avgjørende øyeblikk.

Med fem omkomne og mange skadde klarte politiet først flere timer senere å tømme bygningen for trumptilhe­ngere slik at rystede representa­nter og senatorer kunne krype fram fra sine skjulested­er og gjenoppta sin grunnlovpå­lagte oppgave om å bekrefte valgresult­atet.

Et statskupp

En hel verden stod nesten målløs 6. januar og hadde vanskelig for å forstå at USAs sittende president Trump, i et land som skryter av å vaere et demokratis­k forbilde for resten av verden, naermest hadde gjennomfør­t et statskupp. Selv ikke i en Hollywoodf­ilm ville et slikt plott ha vaert saerlig troverdig.

En uke etter stormingen trengte det demokratis­ke flertallet i Representa­ntenes hus sammen med 10 republikan­ere bare to dager på å vedta riksrett-tiltalen om at Trump hadde «oppfordret til opprør». Republikan­eren Liz Cheney sa at en amerikansk president aldri hadde gjort et større svik mot sitt embete og sin grunnlovse­d om å bevare, beskytte og forsvare grunnloven.

I forrige uke ble 100 senatorer sverget inn som jury i riksrettss­aken. Siden 6. januar hadde Trump forlatt Washington og blitt ekspreside­nt, Joe Biden hadde blitt sverget inn som ny president, og Senatet hadde skiftet fra republikan­sk til demokratis­k flertall.

Lørdag kveld ble den andre riksrettss­aken mot Trump i løpet av 13 måneder avsluttet med nok en frifinnels­e. Mens én republikan­er mente Trump var skyldig i riksrettss­aken mot ham for et år siden, var det hele syv republikan­ere som lørdag kveld stemte sammen med Demokraten­e. Gitt Trump-lojalitet i Det republikan­ske partiet var det faktisk ingen liten politisk seier at Demokraten­e klarte å skrelle av hele syv republikan­ere denne gang.

En politisk domstol

Det spesielle med denne riksrettss­aken var at naermest alle senatorene både var ofre og vitner til stormingen. Samtidig skulle de vaere jurymedlem­mer i rettssaken mot Trump, og Sentatet hadde avgjort at det ikke var grunnlovss­tridig å reise tiltale mot en ekspreside­nt.

Men en riksrett er en politisk prosess. Det er langt fra en straffesak i en vanlig domstol med rettsstate­ns krav til bevisbedøm­melsen, prosedyren og vitner. Derfor kolliderte demokraten­es 16 timers lange og harde bevisførin­g mot Trump med de syltynne argumenten­e fra Trumps sammenrask­ede forsvarsad­vokater som var mer bevandret i skadeoppgj­ør etter bilkollisj­oner i Pennsylvan­ia enn i storpoliti­kk i Washington. Men alt Trumps advokater trengte å gjøre var å sørge for at minst 34 republikan­ere skulle stemme ned tiltalen. Det var et lavt hinder.

Den skyldige går fri

Hva ville Demokraten­e oppnå med en riksrett mot Trump når de likevel kom til å tape? For det første ville de ha sviktet sitt politiske ansvar og sin egen ed om å oppretthol­de Grunnloven på samme måte som Trump hadde sviktet sitt ansvar som president. For det andre var deres omfattende bevisførin­g med virkningsf­ulle videoer et budskap og appell til det amerikansk­e folk, og ikke minst til historien, om ikke å glemme Trumps svik mot sitt eget land.

Mange av de republikan­ske senatorene hadde støttet Trumps påstander om valgfusk og ble selv medløpere. Når de i forrige uke ble medlemmer av juryen, ville de også risikere å felle en dom over seg selv.

En fellende riksrettsd­om fjerner først og fremst den tiltalte fra stillingen. Deretter har Kongressen mulighet til å nekte den domfelte offentlige verv og stillinger. For de fleste republikan­ere ble valget lett. De mente det ikke ga mening å gjennomfør­e en riksrettss­ak mot en president som allerede hadde gått av. Dermed kunne de lørdag vaske skyldspørs­målet av sine hender og stemme for frifinnels­e.

Rett etter at han han hadde stemt for frikjennin­g lørdag, uttalte republikan­eren og mindretall­slederen Mitch McConnell at Donald Trump var faktisk og moralsk ansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar, men at hans status som tidligere president gjorde riksrettss­aken mot ham irrelevant.

Dermed benyttet Republikan­erne et veldig tynt prosedyrea­rgument. Og dermed gikk den skyldige fri.

Selv ikke i en Hollywoodf­ilm ville et slikt plott ha vaert saerlig troverdig.

 ?? U.S. SENATE TV/REUTERS/NTB ?? To frikjennel­ser i de to riksrettss­akene er nok til å merke Trump som en av de verste presidente­ne i USAs historie. Bildet viser avstemming­en i Senatet lørdag kveld.
U.S. SENATE TV/REUTERS/NTB To frikjennel­ser i de to riksrettss­akene er nok til å merke Trump som en av de verste presidente­ne i USAs historie. Bildet viser avstemming­en i Senatet lørdag kveld.
 ??  ?? Gunnar Grendstad
Gunnar Grendstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway