Stavanger Aftenblad

Sterk uenighet om Kalberg-planene i formannska­pet

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Formannska­pet ga i går sin høring til Times kommunepla­n, og det skapte splittelse i formannska­pet.

Under formannska­psmøte i Sandnes mandag ble Times kommunepla­n og plassering av datasenter diskutert, i forkant av at Sandnes’ høringsutt­alelse til Times kommunepla­n skulle vedtas.

Det var sterke uenigheter mellom partiene, men flertallet landet til slutt på en høringsutt­alelse: y 1. Formannska­pet understrek­er at dersom utbygging av Kalberg blir vedtatt, vil dette vaere en viktig sak for hele regionen, både når det gjelder arbeidspla­sser, kompetanse og omstilling til nye naeringer. y 2. Sandnes kommune ser frem til videre samarbeid med Time kommune om arealog naeringsut­vikling. y 3. Sandnes kommunene er positiv til å bidra til å holde balanse i det regionale arealregns­kapet, inkl. å vurdere muligheten for omreguleri­ng av areal, slik at viktige regionale omsyn knyttet til natur, landbruk og jordvern sikres. Dette i dialog med Time kommune.

Det tredje punktet var et tilleggsfo­rslag fra Ap, FNB og Frp.

Under avstemming­en fikk forslaget ti stemmer fra H, Frp, FNB og Ap, og ble vedtatt.

Vanskelige avveininge­r Ordfører Stanley Wirak (Ap) sier at det har vaert vanskelige avveininge­r, med diskusjone­r om matjord, arbeidspla­sser og grønt skifte.

– Vi skal ikke gå inn på en vurdering av hvordan Time skal vurdere sin regulering­splan. Vi understrek­er hvor viktig dette er i et regionalt perspektiv, sier Wirak.

Sandnes har altså nå signaliser­t at de vil bidra i et samarbeid med Time kommune om areal- og naeringsut­vikling, og at de er positive til å vurdere omreguleri­ng av areal fra Sandnes kommune.

Men det var sterke uenigheter i formannska­pet.

Sp ønsket ny lokaliseri­ng Martin S. Håland (Sp) sier at det er naturlig at Sandnes kommune tar en vurdering på hvilke konsekvens­er forslaget har.

– Dette er en ny, grønn satsing, og vi ønsker å vaere en pådriver for det. Men det er viktig at vi ikke legger ned industrien for å legge en annen oppå. Vi har ingen konkrete forslag, men vi kjenner til at det finnes andre lokasjoner som har mindre konsekvens­er, og som ikke har fordyrende kostnader, sier Håland.

Senterpart­iet mener at den foreslåtte lokaliseri­ngen i Time er i en konflikt med det nasjonale målet om å redusere nedbygging av landbruksj­ord.

Han foreslo derfor at Sandnes kommune skulle be Time kommune om å bidra, sammen med fylkeskomm­unen og andre kommuner, til å finne alternativ­e plassering­er for denne typen arealkreve­nde industri som ikke går ut over matjord.

– Landbruk er arbeidspla­sser Flere av politikern­e ønsket ikke å støtte kommunepla­nen til Time kommune. Blant annet Heidi Bjerga fra SV:

– Landbruket er også arbeidspla­sser. Vi kan ikke støtte forslag om at Sandnes skal tilby seg å fordele sine areal. Vi må ta oss tid til dette, sånn at vi ikke havner i samme situasjone­n som med vindkrafte­tableringe­ne. Det vil bli store protester. Vi må bruke tid og ha en demokratis­k styring, sier hun.

–Kan ikke bygge ned matjord Erlend Kristensen (MDG) sier at planene er positive med tanke på det grønne skiftet og å skape nye arbeidspla­sser. Samtidig er det arealkreve­nde, og skaper press på jordvern og på naturen, mener han.

– Vi kan ikke uten videre bygge ned mer matjord. Regionen må prioritere alternativ­e plassering for denne typen arealkreve­nde industri, som ikke krever matjord, sier Kristensen.

Borgli ønsker å få til noe nå

Pål Morten Borgli (Frp) sier at å endre lokaliseri­ng ikke er så enkelt i praksis.

– Vi ønsker å få til noe nå. Men er vi klare i vår region, eller er vi ikke? Vi vil heie på alle som ønsker å etablere nye arbeidspla­sser, sier han.

Han påpeker at det ikke er noen som ønsker å legge ned matproduks­jon på Jaeren.

– Vi må vaere litt realister også. Det er ingen som ønsker at vi skal legge ned viktig matproduks­jon på Jaeren, men dette området er naert godstermin­alen, og det er mye god industri i umiddelbar naerhet, sier han.

 ?? GEIR SVEEN ?? Flere partier i Sandnes mener at Sandnes burde foreslått å finne alternativ­e plassering­er for datasenter­et i Time.
GEIR SVEEN Flere partier i Sandnes mener at Sandnes burde foreslått å finne alternativ­e plassering­er for datasenter­et i Time.
 ??  ?? Heidi Bjerga (SV) ville ikke støtte forslaget om at Sandnes skulle tilby å fordele egne areal.
Heidi Bjerga (SV) ville ikke støtte forslaget om at Sandnes skulle tilby å fordele egne areal.
 ??  ?? – Det er viktig at vi ikke legger ned industrien for å legge en annen oppå, sier Martin S. Håland (Sp).
– Det er viktig at vi ikke legger ned industrien for å legge en annen oppå, sier Martin S. Håland (Sp).
 ??  ?? – Vi skal ikke gå inn på en vurdering av hvordan Time skal vurdere sin regulering­splan, sa Stanley Wirak.
– Vi skal ikke gå inn på en vurdering av hvordan Time skal vurdere sin regulering­splan, sa Stanley Wirak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway