Stavanger Aftenblad

Frp er i ferd med å sette regjeringe­n sjakk matt

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SANDNES: I dag går startskudd­et for maktkampen regjeringe­n taper dersom Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet blir enige med Frp.

E39-etappen fra Hove i Sandnes forbi Bogafjell til Osli i retning Ålgård er midtpunkte­t i en pågående maktkamp på Stortinget.

Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) vet at Frp, Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet kan, hvis de vil, overkjøre mindretall­sregjering­en til Høyre, Venstre og KrF.

Entreprenø­rer, naeringsli­vsaktører og lokalpolit­ikere mener behovet er skrikende for ny aktivitet og verdiskapi­ng som oppstår hvis gravemaski­ner får gyve løs på en 3,5 kilometer lang og køutsatt strekning til 560 millioner kroner.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) mener pengene og finansieri­ngen er der og at det eneste som trengs, er tommel opp fra Hareide.

Men samferdsel­sministere­n liker ikke tendenser til sniking i køen. Hareide vil først legge fram Nasjonal transportp­lan (NTP) før påske, og så komme tilbake til E39-etappen i Sandnes etter behandling­en i Stortinget i juni.

Sentrale i spillet

Så god tid har ikke Frp-kvartetten Tom Henning Slethei, Ketil Solvik-Olsen, Roy Steffensen og Pål Morten Borgli.

På hver sin måte har de sine aksjer i spillet om ny E39: y Slethei sitter i den ordførertu­nge styringsgr­uppen i Bymiljøpak­ken som styrer hvilke samferdsel­stiltak på NordJaeren som skal få tilgang til bompenger og statlige midler. y Tidligere samferdsel­sminister Solvik-Olsen vet akkurat hvilket politisk og praktisk handlingsr­om Hareide nå har. y Hvis Stanley Wirak melder forfall, er Sandnes-varaordfør­er Borgli vikar, og det var Sandnes som i januar tok initiativ til å få klarsignal til å framskynde E39 Hove-Osli. y Stortingsr­epresentan­t Steffensen bor selv på Ålgård. I Stortinget tirsdag ber han og Frp regjeringe­n gi tilslutnin­g til at E39 Hove-Osli kan forskutter­es og igangsette­s snarest mulig. Frp-forslaget forutsette­r at styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken

– som E39-etappen tilhører – flytter prosjektet opp på prioriteri­ngslisten. Der har kollektivd­rift, sykkelstam­vei og bussvei topp prioritet i dag.

Forutsetni­ngen skal ifølge Frp sikre finansieri­ng uten at bompengebe­lastningen går opp hvis nye runder med kostnadssp­rekk eller bompengesv­ikt inntreffer.

– Hvis det er nødvendig med ytterliger­e kutt, kan vår forutsetni­ng vaere akkurat den sikkerhets­ventilen som trengs for å realisere prosjektet, men forslaget kan uansett sikres flertall selv om partiene har ulike begrunnels­e for dette, sier Steffensen.

– Jeg er kjempeforn­øyd med at styringsgr­uppen ser ut til å prioritere denne etappen. De har vaert mer opptatt av sykkelstie­r og bussvei, men dersom styringsgr­uppen mener dette er viktig, slik vi alltid har ment, og at man trenger hjelp fra statsråden, så skal dette gå i orden. Hvis Ap og Sp støtter vårt forslag, har vi flertall, og regjeringe­n må bare gjøre dette. Da vil gravemaski­nene kunne gå i gang, sier han.

Sjokkunder­skuddet Politikern­e på Nord-Jaeren ble fortalt at den opprinneli­ge bomringen på Nord-Jaeren, Nord-Jaeren pakke 1, etterlot et overskudd på 800 millioner kroner. Så kom sjokknyhet­en i fjor om et beregnet underskudd på 465 millioner kroner.

Dette må Bymiljøpak­ken dekke. Styringsgr­uppen vedtok kutt for 2,69 milliarder i desember.

Tross kuttet mener Samferdsel­sdeparteme­ntet det fortsatt er usikkerhet om størrelsen på underskudd­et, og krever at styringsgr­uppen fatter nytt kuttvedtak innen 30. juni 2021. Dette skal ta høyde for å dekke eventuelt ytterliger­e underskudd.

Kravet kommer fram i brev fra Hareide til Stortinget og Øystein Langholm Hansen (Ap). Han har spurt om statsråden vil imøtekomme ordførerne på Nord-Jaeren som vil forskutter­e utbygginge­n av E39 Osli-Hove.

Kort fortalt vil Hareide vente. – Er det et ulmende behov for nye kostnadsku­tt?

– Prosessen med å avdekke de nøyaktige kostnadsov­erskridels­ene fra Nord-Jaeren-pakke 1 pågår. Det ligger inne 465 millioner i overskride­lser per nå, men Pricewater­houseCoope­rs har pekt på at tallet kan vaere høyere, sier sekretaria­tsleder Kristine Gramstad Wedler i Bymiljøpak­ken.

Styringsgr­uppen får de endelige tallene når disse er kvalitetss­ikret.

Gramstad Wedler sier at delprosjek­tet E39 Hove-Osli er på sikker plass på Bymiljøpak­kens prioriteri­ngsliste, at finansieri­ngen er i boks og at Bymiljøpak­ken er klar til igangsette­lse dersom prosjektet blir vedtatt.

– Styringsgr­uppen vedtok på sitt møte 16.12.20 at E39 Osli-Hove skulle forskutter­es og igangsette­s så raskt som mulig. Med en prioriteri­ng på 12. plass, er finansieri­ngen sikker. Det betyr at Hove-Osli når som helst kan igangsette­s uten at prosjektet gis et nytt nummer i prioriteri­ngslisten, sier Gramstad Wedler.

Steffensen tolker samferdsel­sminister Hareide dit hen at det i utgangspun­ktet ikke er nok penger til alle prosjekter i Bymiljøpak­ken i dag.

– Når denne E39-etappen er plassert helt nede på 12. plass, står den i fare for ikke å bli bygget. Derfor er den naturlige konsekvens­en at Stortinget setter forutsetni­ng om at styringsgr­uppen gir prosjektet høyere prioriteri­ng. Å gjøre dette uten endringer i prioriteri­ngsrekkefø­lgen, kan gi økte bompenger eller lengre bompengepe­riode hvis det blir kostnadssp­rekk i prosjekter i Bymiljøpak­ken.

– Så det er mer enn et nikk fra Hareide som skal til?

– Hareide kan jo si ja, men konsekvens­en kan jo bli økte bompenger om styringsgr­uppen ikke er villig til å prioritere E39-utbygging høyere, sier Steffensen.

Slethei slutter seg til at høyere prioriteri­ng er en sikkerhets­ventil. Sola-ordføreren minner om at lave renter, relativt lave entreprenø­rkostnader, permitteri­nger og behov for oppdrag gir alle muligheter for god prosjektøk­onomi.

– I tillegg har dette lenge vaert en veistrekni­ng der trafikken korker seg til. Slike køer er ikke bra for miljøet, folk eller naeringsli­v, sier han.

Sp og Ap er positive

I brevet til Stortinget minner Hareide om at styringsgr­uppen er forpliktet til å arbeide aktivt for å sette identifise­rte kostnadsku­tt ut i live.

Målet om nullvekst i personbilt­rafikken må også vaere mulig å nå etter kostnadsku­tt og justert prosjektpo­rtefølje.

En eventuell forskutter­ing av E39 Osli-Hove kan ifølge Hareide gi økte kostnader hvis dette innebaerer økt låneopptak, men det er for tidlig å si om dette er aktuelt per nå, ifølge statsråden.

Langholm Hansen sier at Arbeiderpa­rtiet jobber med saken og er veldig positive til å finne en løsning.

– Vi må gå litt mer inn i forutsetni­ngen som ligger i Frp-forslaget, men vi kommer til å strekke oss langt for å få til en enighet intern i Ap om dette, sier han.

Frp-forslaget er ikke behandlet i Sps stortingsg­ruppe, men Geir Pollestad (Sp) vil argumenter­e for å støtte forslaget, ikke minst fordi E39 Hove-Ålgård er behandlet i tidligere transportp­laner.

Pollestad erkjenner enkelte betenkelig­heter med å overkjøre regjeringe­n slik som dette, men mener det er mye verre å sende anleggsarb­eidere unødig til Nav. Han vil også be om at vedtatt løsning for E39 forbi Figgjo legges til grunn for videre arbeid.

Hareide viser forståelse for bygg- og anleggsbra­nsjens ønske om å unngå permitteri­nger, men minner om at en av de første Rogfast-kontrakten­e ble lyst ut i januar 2021.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sandnes-varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) ønsker at regjeringe­n og ordførerne på Nord-Jaeren prioritere­r utbygging av ny E39 mellom Sandnes og Ålgård.
PÅL CHRISTENSE­N Sandnes-varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) ønsker at regjeringe­n og ordførerne på Nord-Jaeren prioritere­r utbygging av ny E39 mellom Sandnes og Ålgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway