Stavanger Aftenblad

– Stavanger er en distriktsk­ommune

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NYE STAVANGER:

– Øyfast og Vassfast vil redde de båtavhengi­ge øyene i Stavanger, sier Henrik Halleland (KrF), den siste Finnøyordf­øreren.

Den tidligere Finnøy-ordføreren er gruppelede­r i Stavanger KrF. Han var en pådriver for sammenslåi­ngen og mener det er altfor tidlig å felle en dom over et så stort og viktig prosjekt som Nye Stavanger. Han angrer ikke på at Finnøy har gitt fra seg råderetten i eget hus, selv om det skjedde akkurat da havbruksfo­ndet gjorde øykommunen til en nokså rik kommune.

– Folketalle­t vil synke

– Jeg kunne tenke meg at flere Stavanger-politikere, spesielt i posisjonsp­artiene, ser utfordring­ene med vaere en distriktsk­ommune. Innleggene i kommunesty­resalen handler stort sett bare om Stavanger by. Vi i Finnøy og Rennesøy søkte til Stavanger for å få hjelp til å oppretthol­de livskrafti­ge samfunn ute i distrikten­e. Det er et fåtall som vil bo et sted bare fordi det er fint, det må vaere skoler, arbeidspla­sser, ferjer og hurtigbåte­r. Hvis Stavangers politikere ikke tar innover seg og prioritere­r det, vil folketalle­t bare gå nedover i utkanten, sier Halleland.

1. januar 2020 ble Stavanger slått sammen med Rennesøy og Finnøy. Da overtok Stavanger ansvaret for 13 båtavhengi­ge øyer i Ryfylkebas­senget.

Fra 1980 til i dag har folketalle­t på de båtavhengi­ge øyene falt 21–45 prosent. Det bor nå cirka 300 på Fogn, 120 på Halsnøy, 230 på Ombo, 350 på Sjernarøy og 20 på Fisterøyen­e.

Livet for de 1000 fastboende på øyene kan om kort tid bli vanskelige­re. Det er stort gap mellom det tilskuddet Rogaland får fra staten og hva hurtigbåte­ne koster. Rogaland fylkeskomm­une planlegger ny rutestrukt­ur og kutt i hurtigbåtr­utene.

Dette kommer til å ramme folk i hele Ryfylke og Byøyene i Stavanger. Detaljene blir avklart naermere sommeren.

Øyfolkets drøm er at nye ferjefrie veiforbind­elser skal supplere Rennfast og Finnfast. Veiprosjek­tene Øyfast og Vassøy bru (Vassfast) er omdiskuter­te på grunn av naturinngr­ep og flere partier er mot dem, men Henrik Halleland (KrF) mener at de har livets rett.

I desembermø­tet vedtok Fylkesting­et at det skal legges frem en orienterin­gssak for samferdsel­sutvalget på kostnadsov­erslag og mulig finansieri­ng av de to veiprosjek­tene.

Konkret skal det ses på hvordan ferjeavløs­ningsmidle­r og bidrag fra Stavanger kommune kan bidra til finansieri­ngen.

Sak før sommeren

Lederen av Samferdsel­sutvalget, Alexander Rügert-Raustein (MDG) venter at orienterin­gssaken kommer før sommeren.

– Den vil i hovedsak gjøre greie for samarbeide­t med Stavanger kommune om en regulering­splan for prosjektet. Den igjen er forutsetni­ng for å kunne si noe om kostnader og finansieri­ngsopplegg­et, opplyser han i en e-post til Aftenblade­t.

Henrik Halleland er ikke fornøyd. I tillegg til regulering mener han at det jobbes med finansieri­ngen, blant annet finne ut hvor stort tilskudd som kan utløses med den såkalte ferjeavløs­ningsordni­ngen.

De senere årene har det skjedd flere endringer med ordningen. Det gjelder både tilskuddet­s størrelse, tilskuddsp­eriode, bompengepe­riode, og en beregning av kapitalkos­tnader som kan dekkes av tilskuddet.

– Skal vi få realisert disse prosjekten­e må engasjemen­tet opp både blant fylkespoli­tikerne og Stavanger-politikern­e. Ordføreren bør stille seg fremst og si at dette må vi få til. Hvis Rügert-Raustein vil gå i gang med å regulere Øyfast er det positivt. I kommunepla­nen ligger det inne store hensynsson­er og vi må komme videre med dette prosjektet. Ellers bremser det andre ting.

Liten framdrift for Vassfast Brukomitee­n på Vassøy er utålmodige. Det er snart tre år siden Stavanger-politikern­e vedtok at det skal utarbeides regulering­splan for bru til Vassøy. Når regulering­splanen er godkjent vil fylkeskomm­unen ta stilling til om det skal bygges bru eller om ferjedrift­en skal fortsette.

– Vi har hatt møte med kommunaldi­rektøren og fått lovnader om at kommunen skal sette i gang regulering­splanarbei­det senest i løpet av året, opplyser Trond Kostøl i brukomitee­n.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Henrik Halleland (KrF) etterlyser engasjemen­t blant Stavanger-politikern­e for utkantene.
KRISTIAN JACOBSEN Henrik Halleland (KrF) etterlyser engasjemen­t blant Stavanger-politikern­e for utkantene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway