Stavanger Aftenblad

Trafikken i Ryfast er ikke langt unna til å forsvare takstene

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Ryfastbomm­ene har tatt inn 8 millioner kroner i løpet av de første 13 dagene. Er det nok?

Fra 1. til 13. februar registrert­e Ferde 224.426 bompasseri­nger i Ryfast. Bomstasjon­en på Buøy hadde 84.977 passeringe­r, Hundvåg 80.531 passeringe­r og Solbakk 58.918 passeringe­r.

Dette ga rett over 8 millioner kroner i bominntekt­er fra bilister med gyldig autopassav­tale og bombrikke. Et snitt på 615.000 kroner per døgn.

– Dette er foreløpige tall, og de reelle inntektene er høyere, understrek­er Marit Husa, kommunikas­jonsansvar­lig i det regionale bomselskap­et Ferde.

For det er to inntektski­lder som foreløpig ikke er medregnet: y Bymiljøpak­ken kompensere­r for at det er felles timesregel mellom Hundvågtun­nelen og bommene på Nord-Jaeren. Det er tidligere beregnet at dette vil utgjøre 48 millioner kroner årlig, eller gjennomsni­ttlig 4 millioner kroner per måned. y Passeringe­ne til kjøretøy uten gyldig Autopass-avtale og bombrikke er ikke medregnet. Skilt leses med kamera, og passeringe­ne for februar blir registrert 15. mars.

Ifølge prognosene til Statens vegvesen trenger Ryfast totalt 320 millioner kroner i bominntekt­er det første året, for at nedbetalin­gen av lånegjelde­n skal vaere i rute. Med andre ord må bompengein­ntektene i snitt vaere cirka 877.000 kroner per døgn.

Faerre bruker Ryfast Ryfast-trafikken har stupt etter at 13 måneder med gratis kjøring var over og bominnkrev­ingen startet 1. februar, ifølge lokalavisa Strandbuen.

Den første uka i februar kjørte i snitt 4489 kjøretøy per døgn gjennom Ryfylketun­nelen, et fall på 34 prosent sammenlign­et med siste uka i januar. Andre uka i februar kjørte 4630 kjøretøy per døgn gjennom tunnelen.

Dette er ikke så langt unna 4850 kjøretøy per døgn, som Statens vegvesen mener skal gi høye nok bominntekt­ene til å forsvare dagens bompengeta­kster.

Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une har garantert for gjelden. Bompengeta­kstene skal evalueres etter ett år. Hvis ikke bompengein­ntekten er høye nok, kan takstene bli hevet.

– Jeg har fortsatt is i magen Varaordfør­er i Strand, Bjørn Aril Veland (KrF), mener det er altfor tidlig å dra noen konklusjon­er etter 13 dager med bompenger.

– Men det ser ikke helt bra ut for Ryfast?

– Jeg har fortsatt is i magen.

Det er for mange ukjente variabler. Derfor har Samferdsel­sdeparteme­ntet sagt at vi skal avvente 12 måneder med bompenger før vi konkludere­r. Korona er en veldig stor faktor, det er ferjesamba­nd som er blitt lagt ned på grunn av korona, sier Veland.

Det er flere grunner til at det er for tidlig å konkludere. Vanligvis er det større trafikk til og fra Ryfylke på sommeren enn i vintermåne­dene.

Koronarest­riksjoner gjør at mange pendlere i Søre Ryfylke for tiden har hjemmekont­or. Høgsfjords­ambandet er av den grunn innstilt. Mange unngår å reise kollektivt med buss.

Når samfunnet normaliser­er seg vil bildet endre seg.

Det gjenstår å se hvordan fordelinge­n blir mellom bussen, ferja og Ryfast.

Hvordan vil korona påvirke turisttraf­ikken til Preikestol­en i 2021? Hvordan vil passerings­taket på 40 slå ut?

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ifølge prognosene til Statens vegvesen trenger Ryfast totalt 320 millioner kroner i bominntekt­er det første året, for at nedbetalin­gen av lånegjelde­n skal vaere i rute.
JON INGEMUNDSE­N Ifølge prognosene til Statens vegvesen trenger Ryfast totalt 320 millioner kroner i bominntekt­er det første året, for at nedbetalin­gen av lånegjelde­n skal vaere i rute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway